Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

České stavebnictví se opět vrací k růstu

Významnou podporou je pro něj mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

Po nepříznivém roce 2016 se vývoj českého stavebního sektoru vrací do kladných hodnot, přičemž letošní predikce ředitelů stavebních společností hovoří o nárůstu výkonu o 2,7 procenta. Tyto předpovědi podporuje mimo jiné i objem zadaných veřejných zakázek na stavební práce, který byl již v prvních měsících oproti minulému roku dvojnásobný. Pozitivnímu vývoji stavebnictví pomáhá významnou měrou také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH s bohatým programem pro odbornou i laickou veřejnost a celoroční působností. V pořadí osmadvacátý ročník veletrhu FOR ARCH se uskuteční ve dnech 19. až 23. září v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Výkon českého stavebnictví se po nepříznivém roce 2016 vrátí v následujících dvou letech k mírnému růstu. Predikce stavebních společností jsou však spíše opatrné. Podle jejich odhadů by v roce 2017 mělo dojít k meziročnímu navýšení stavební produkce v průměru o 2,7 procenta, přičemž na kladném vývoji se shodly téměř tři čtvrtiny ředitelů a zástupců stavebních firem. Pesimističtější jsou ve výhledech na letošní rok především firmy zaměřené na inženýrské stavby a velké stavební společnosti. Dařit by se naopak mělo společnostem zaměřeným na pozemní výstavbu a malým a středním firmám. Spolu se stavebními společnostmi jsou do budoucna optimisticky naladěni i lidé plánující rekonstrukce a stavby svépomocí. V dlouhodobém horizontu by měl růst českého stavebnictví pokračovat dál v mírnějším tempu na úrovni 1,5 procenta.

Tyto predikce podporuje i aktuální vývoj v oblasti veřejných stavebních zakázek, kdy po roce s vysokým počtem zahájených výběrových řízení bylo v prvním měsíci letošního roku konkrétním stavebním firmám zadáno veřejnými investory 245 zakázek v celkové hodnotě 9,95 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje desetinový nárůst počtu a zároveň razantní, více než dvojnásobný nárůst objemu. Načrtnutý vývoj potvrzuje i fakt, že více než třetina (35 procent) stavebních firem má v současné době více práce než ve srovnatelném období roku 2016 a nasmlouvány mají zakázky na půl roku dopředu.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama