Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obce a města čeká složitá situace při výběru dodavatele nových škol a školek

Plavba mezi dravou Skyllou a nenasytnou Charybdou

1. červenec letošního roku je pro rodiče malých předškoláků a školáků významným dnem. Tento den totiž premiér Bohuslav Sobotka společně s ministrem školství Marcelem Chládkem představili nový dotační program pro obce a města, jehož cílem je zvýšení kapacit v mateřských a základních školách. A od tohoto dne mohly až do konce srpna 2014 obce a města předkládat základní údaje o připravovaných projektových záměrech rozvoje výukových kapacit základních a mateřských škol.

Pro laika jen nezáživná zpráva, pro všechny ostatní signál, že tentokrát už v souvislosti se školkami končí doba politických proklamací a začíná prozaický boj o docela slušné peníze. Dotační program pro obce a města, jehož cílem je zvýšení kapacit v mateřských a základních školách, bude naplněn jak penězi ze státního rozpočtu (v letech 2014 až 2021 se počítá s částkou 1,5 miliardy korun), tak penězi z fondů EU (v letech 2015 až 2023 půjde o 12 miliard korun).

Co to znamená pro obce a města? Pokud splní kritéria a jejich projekt bude zařazen do programu, tak jistotu, že na nové třídy pro předškoláky a školáky dostanou z fondu částku od 2 mil. (minimální výše dotace) do 30 mil. Kč (maximální výše dotace). Ale také nutnost dobře vyřešit při výběru projektu a dodavatele nové kapacity školky nebo školy letité dilema každého správce veřejného rozpočtu – jak se vyhnout nástrahám dravé Skylly, lákající špatnou, ale cenově atraktivní nabídkou, a nenasytné Charybdy, hrozící penalizacemi za neúčelně a nehospodárně vynaložené dotační zdroje.

Řadu zkušeností s chováním malých výrobců, kteří nabízí starostům měst a obcí cenově podbízivé stavby z necertifikovaných materiálů a následně necertifikovaných skladeb, má Ing. Michal Březnický, vedoucí staveb občanské vybavenosti společnosti Haas Fertigbau ze sídlem v šumavských Chanovicích. Společnost patří mezi nejvýznamnější výrobce dřevostaveb u nás a staví kromě mateřských školek, družin také rodinné, bytové domy, halové stavby a střešní konstrukce a širokou škálu dalších staveb. „Starostové a zastupitelé obcí a měst to mají při hodnocení projektu a cenové nabídky nové školky nebo školy složité. Při vyhodnocování nabídek nebývá vždy snadné posoudit, zda není předložený projekt levnější jen díky použití neověřených a zkouškami i praxí neprověřených materiálů a jejich necertifikovaných skladeb v konstrukci objektu,“ říká Ing. Michal Březnický.

Dobrým příkladem je například nová mateřská školka pro 2×24 dětí v Babicích u Říčan, která byla dokončena letos před startem nového školního roku. Dřevostavba s velmi krátkou dobou výstavby a nízkou energetickou náročností má díky certifikovanému stavebnímu systému výborné požární a akustické parametry. Stěny z fermacellu splňují vysoké požadavky na požární odolnost a na útlum zvuku a jsou maximálně ohleduplné ke zdraví malých dětí, které v nich budou trávit několik hodin denně.

Marie Horáková, starostka obce Bradlec, ve které stavěla společnost Haas Fertigbau také novou mateřskou školu, upozorňuje na výhody spolehlivého dodavatele: „Postavit školku, která je financována z vlastních zdrojů obce a z dotačních zdrojů, neprobíhá v období přípravy vždy podle navrženého harmonogramu. Vždy je nutné předem počítat s určitou, raději větší, časovou rezervou. O to víc jsme ocenili rychlost a solidnost dodavatele naší nové školky, která se začala stavět začátkem června a za pět měsíců byla úspěšně dokončena a předána, zcela v souladu se schválenou smlouvou o poskytnutí dotace.“

Postoj ke školám a školkám Haas Fertigbau potvrzuje i firemní desatero.

Fotogalerie

MŠ Babice
























MŠ Přezletice









MŠ Zlosyň


 

MŠ Aosta Itálie




 

Školní družina Duchcov vizualizace





 
 
Reklama