Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Školka, která se mění v čase

Návrh polyfunkčního objektu využívá konstrukci Goldbeck Skeletsystem

Ministerstvo školství před časem zřídilo Fond rozvoje kapacit mateřských a základních škol. Jeho záměrem je financovat stavbu nových školských budov, jejich přístavby a rekonstrukce. Akce ministerstva logicky reaguje na problém několika posledních let. Obce školská zařízení rušily pro nedostatek žáků a později se zase potýkaly a stále potýkají s jejich nedostatkem.

Ministerstvo po žadatelích o dotaci správně vyžaduje plán řešení budovy v čase – například možnost budoucí přestavby školky na školu nebo pečovatelský dům. Společnost Goldbeck pro budovy s měnícím se využitím navrhuje nosnou montovanou železobetonovou konstrukci Skeletsystem. Stavby mají volnou dispozici a umožňují v budoucnu snadné rozšíření.

Konstrukce polyfunkční školky Goldbeck Skeletsystem

Společnost Goldbeck využívá v návrzích a výrobě konstrukcí zkušenosti se stavbou administrativních, výrobních a prodejních komplexů, které musí být variabilní a reagovat na potřeby firem, které v nich sídlí. Konstrukce školky využívá montovanou základovou desku, která je spolu se stropy umístěna na subtilních železobetonových prvcích (sloupy, průvlaky) o tloušťce 200 mm. Konstrukce je založena na monolitických patkách. Základovou desku i stropy tvoří předpjaté dutinové dílce Spiroll.

Konstrukce školky je navržena tak, aby umožňovala polyfunkční využití, které lze měnit i v průběhu výstavby objektu. Stavba může sloužit také jako dům s pečovatelskou službou, kulturní či mateřské centrum, dům služeb, školské a ubytovací zařízení, dům dětí a mládeže apod.

Konstrukční možnosti Skeletsystem s 3D modely si můžete prohlédnout v konfigurátoru.

Stěny nejsou nosné, proto je lze snadno upravit

Žádné z obvodových ani vnitřních stěn konstrukce nejsou nosné, proto je lze kdykoli odstranit a nahradit vyzdívku panoramatickým oknem nebo naopak. V případě, že se v budoucnu počítá s rozšířením objektu, vytvoří se na sloupech a průvlacích příprava na napojení dalších prvků.

Goldbeck Skeletsystem železobetonové konstrukceGoldbeck Skeletsystem železobetonové konstrukceGoldbeck Skeletsystem železobetonové konstrukceArchitektonickou studii školky vytvořilo studio Dimense Architects

Pro lepší představivost o možnostech Skeletsystemu se podívejte i na studii domu s pečovatelskou službou.

 
 
Reklama