Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevo jako stavební materiál 21. století

KASPER CZ patří mezi přední výrobce dřevěných konstrukcí se specializací na výrobu dřevěných nosných konstrukcí se styčníkovou deskou, střešních vazníků, lepených a atypických dřevěných konstrukcí.

Především díky svému strojnímu vybavení, jakým je CNC obráběcí stroj Hundegger, tato trutnovská firma nabízí výjimečné možnosti opracování dřeva a v České republice patří mezi technologickou špičku.

Hlavními přednostmi firmy jsou odborná úroveň personálu a vysoký důraz na kvalitu. Střešní vazníky a krovy z výroby KASPER CZ najdete na mnoha supermarketech, sportovních halách, rodinných domech, nástavbách či atypických řešeních pro technicky náročné nosné konstrukce. Mezi významné projekty v posledním období patří například rekonstrukce chaty Tesanka v Jizerských horách, dodávka dřevěných konstrukcí na stavbu lanové dráhy na Sněžku, rozsáhlé zastřešení skladovacích ploch v areálu sklárny Kavalierglass nebo zastřešení barokní sýpky v Břešťanech.

Výše uvedené stavby navazují na další v minulosti úspěšně realizované projekty, jako byly stavba zimního stadionu v Jičíně, unikátní dřevostavba na Šumavě z dílny architekta Rajniše či objekt ekologické výchovy Farma Čapí hnízdo. Na všech těchto projektech bylo maximálně využito potenciálu dřeva coby stavebního materiálu.

Zastřešení skladů Kavalierglass, Sázava, 2013-2014 (konstrukce se styčníkovou deskou)
Během dvou let byla realizována stavba velkého rozsahu, kdy zašlo k zastřešení skladovacích ploch v rámci areálu firmy Kavalierglass v Sázavě. Na připravené ocelové konstrukce byly v několika etapách montovány pultové vazníky o délce 25,0 m (rozteče podpor 12,5 m), které ve výsledku vytvořily zastřešení o celkové ploše cca 7 tis. m2.

Chata Tesanka, Janov nad Nisou, 2014 (klasicky vázané konstrukce)
Na konci roku 2014 byla realizována nosná konstrukce krovu chaty Tesanka. Vzhledem k tomu, že celý krov bude přiznaný v interiéru, tak zde byl kladen velký důraz na přesnost opracování konstrukce. Proto byla zvolena výroba krovu za použití CNC opracování. Dalším důvodem byla požadovaná rychlost montáže, která probíhala na začátku zimního období v Jizerských horách. Dalším úskalím byl samotný návrh konstrukce, protože se stavba nachází v horské oblasti a proto je zde značné zatížení od sněhu. Celý krov je vyroben z lepeného lamelového dřeva v pohledové kvalitě.

 
 
Reklama