Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vítězové soutěže architektonických studií POROTHERM DŮM 2015 oceněni

V 15. ročníku soutěže na téma „Bydlení ve vatě“ se ucházelo o ocenění a vypsané ceny ve výši 135 000 Kč celkem 56 architektonických studií. Odborná porota hodnotila zajímavé pohledy na bydlení i atraktivní architekturu.

Zvláštní cena společnosti Wienerberger cihlářský průmysl

Zvláštní cenu společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. ve výši 25.000,- Kč získala studie Ing. arch. Jiřího Bužka a spoluautorů Ing. arch. Markéty Orságové a Radima Kyncla z Brna.

Navržený dům vhodně hmotově doplňuje stavební proluku a přitom reaguje na své okolí respektováním stávající řadové zástavby. Fasáda z lícových cihel zdůrazňuje použití cihlového systému. Perforované plochy fasády obzvláště večer vytvářejí příjemné světelné efekty a oživují tak, jinak fádní, uliční frontu.

Vnitřní uspořádání domu je uživatelsky příjemné, jednotlivá podlaží jsou vzájemně přesazena o polovinu výšky podlaží, ve společném obytném prostoru vzájemně propojena netradičními pobytovými schody. Střešní terasa je orientována do klidové zóny – zahrady za domem.

Tvar domu blízký kostce dává předpoklad minimálních tepelných ztrát obálkou budovy. Vytápění je navrženo tepelným čerpadlem země-voda, bivalentním zdrojem energie je elektřina. Na šikmou část střechy orientovanou na západ je možné osadit fotovoltaické panely. Výměnu vzduchu zajišťuje přirozené větrání – v nižších patrech je čerstvý vzduch nasáván a ohříván, odpadní vzduch je pak vypouštěn elektronicky řízenou klapkou v nejvyšším patře.


Zvláštní cenu společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. ve výši 25.000,- Kč získala studie Ing. arch. Jiřího Bužka a spoluautorů Ing. arch. Markéty Orságové a Radima Kyncla z Brna - boční pohled
Hlavní cenu POROTHERM DŮM 2015 ve výši 50.000,- Kč získala studie Adama Michny z Dolní Rožínky.

Řešení klade důraz na nízkou energetickou náročnost stavby. Té dosahuje navrženým tvarem objektu, jeho orientací, zapuštěním do terénu, ozeleněním střechy a také vnitřním provozně-dispozičním řešením. Návrh se zaměřuje na maximální využití solárních zisků v zimním období, při zachování optimálního vnitřního mikroklimatu v období letním. V konstrukčním řešení autor maximálně využívá možnosti stavebního systému Porotherm, včetně povrchové úpravy fasád.

Obvodové zdivo pro nízkoenergetické či pasivní domy

V letošním ročníku soutěže chtěla společnost Wienerberger orientovat invenci autorů na využití nových, energeticky úsporných cihelných bloků Porotherm T Profi, které se, díky vynikajícím tepelně-izolačním vlastnostem, řadí do kategorie výrobků pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu a jejichž součinitel prostupu tepla s velkou rezervou vyhovuje normové doporučené hodnotě pro pasivní domy.

Účelem a posláním soutěže proto bylo prezentovat výhody jednovrstvého zdiva Porotherm T Profi (cihly plněné minerální vatou) při výstavbě domů s téměř nulovou spotřebou energie a vytvořením architektonických studií rodinných domů navržených z jednovrstvého zdiva Porotherm T Profi, vyjádřit moderní pohled na bydlení v rodinných domech v českém a moravsko-slezském regionu.

 
 
Reklama