Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soběslav získala za svůj úspěch v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR elektromobil BMW i3

Město Soběslav převzalo v pátek 7. února cenu za nejsympatičtější projekt v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2013. Od společnosti BMW Group ČR získalo tříletou zápůjčku elektromobilu BMW i3, společnost E.ON pak věnovala zdarma elektřinu v množství, na které vůz ujede minimálně 10 000 kilometrů. Město si ocenění vysloužilo za svůj projekt „Záchrana gotického hradu Soběslav“, který v rámci takzvaných ekologických oskarů dostal nejvíce hlasů z řad široké veřejnosti.

Unikátní projekt spočíval v přestavbě tamního hradu, do kterého byl zasazen skleněný skelet, jež nyní slouží jako městská knihovna. Její provoz je navíc díky modernímu architektonickému řešení a použitým technologiím maximálně energeticky úsporný. Hlavní izolační složku představuje složení stěn (zdivo hradu, vzduchová bublina a termosklo), které knihovnu tepelně izolují a šetří tím náklady na spotřebovanou energii. Cenu za vítězství v soutěži o nejsympatičtější projekt E.ON Energy Globe Award ČR převzal starosta města Jindřich Bláha. „Elektromobil BMW i3 využijeme především ke služebním cestám. Rád bych svezl všechny, kteří se o náš úspěšný projekt zasloužili,“ uvedl starosta. Ředitel firmy BMW Group Česká republika, Dr. Josef Reiter, při slavnostním předání ceny připomněl, proč se firma stala generálním partnerem 5. ročníku E.ON Energy Globe Award ČR. „Takzvané ekologické oskary nejen spojují zajímavé myšlenky, směřující k využití chytrých technologií, ale zároveň podporují snahu inspirovat a inovovat. Tato klíčová spojení pak přesně odpovídají filozofii značky BMW, zejména pak jejímu inovativnímu automobilu BMW i3,“ uvedl Josef Reiter.

Město může elektromobil s dobíjecí stanicí Wallbox využívat zdarma po dobu tří let, navíc bez dodatečných nákladů. Společnost E.ON totiž k této ceně poskytne zdarma elektřinu, pro ujetí vzdálenosti cca 10 000 kilometrů. „Jsem velmi rád, že vyhrál právě kulturní projekt přestavby gotického hradu v Soběslavi, sloužící dnes i jako městská knihovna. Pevně věřím, že město cenu využije velmi účelně, například ke služebním cestám, ale zároveň také přispěje k propagaci elektromobility jako ekologického způsobu dopravy,“ uvedl předseda představenstva E.ON Czech Holding AG a iniciátor ekologické soutěže E.ON Energy Globe Award ČR Michael Fehn.

Město Soběslav získalo výpůjčku elektromobilu BMW i3 na 3 roky za nejsympatičtější projekt v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2013
Město Soběslav získalo výpůjčku elektromobilu BMW i3 na 3 roky za nejsympatičtější projekt v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2013
Zleva Starosta města Soběslav Jindřich Bláha, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Michael Fehn a generální ředitel BMW Group ČR Dr. Josef Reiter
Zleva Starosta města Soběslav Jindřich Bláha, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Michael Fehn a generální ředitel BMW Group ČR Dr. Josef Reiter
První zleva Generální ředitel BMW Group ČR Dr. Josef Reiter, starosta města Soběslav Jindřich Bláha, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Michael Fehn
První zleva Generální ředitel BMW Group ČR Dr. Josef Reiter, starosta města Soběslav Jindřich Bláha, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Michael Fehn

E.ON Energy Globe Award ČR

Soutěž se může stejně jako v minulých letech pochlubit velkým zájmem ze strany občanů, firem i organizací. Do 5. ročníku soutěže, která každoročně odměňuje originální projekty, přispívající k ochraně životního prostředí, se přihlásilo celkem 217 projektů, a to do kategorií Kutil, Firma, Obec, Mládež a Nápad. Slavnostní vyhlášení ve Vinohradském divadle se konalo za účasti kamer České televize.

Mezinárodní porota, složená z řad odborníků na problematiku hospodárného využívání energií, měla jako již každoročně nelehký úkol, vybrat v každé kategorii vždy tři nejlepší projekty. Projekty do 6. ročníku je možné přihlašovat již nyní, a to až do 30. dubna 2014 na www.energyglobe.cz.

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR je největší soutěží v Česku, která se zaměřuje na úsporu energií a zlepšení kvality životního prostředí. Společnost E.ON se snaží organizací ekologických oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby svým dílem přispěli k řešení této celosvětové výzvy.

E.ON Energy Globe Award ČR 2013 – vítěz kategorie Nejsympatičtější projekt
Předkladatel: Město Soběslav
Název projektu: Záchrana gotického hradu Soběslav

Město Soběslav zachránilo svůj gotický hrad a zrealizovalo z něj knihovnu

Městská knihovna Soběslav
Městská knihovna Soběslav

Propojení dvou rozdílných architektur napříč několika stoletími. S touto myšlenkou přišlo město Soběslav při záchraně jejich gotického hradu. Tato kulturní památka byla zrekonstruována a uvnitř byla vytvořena moderní městská knihovna. Unikátním řešením je zasazení skleněného skeletu, ve kterém se nachází moderní městská knihovna, do útrob hradu.

Díky této výstavbě mohou návštěvníci knihovny vidět staré zdivo, které pochází ze 14. století. Město získalo dotaci ve výši 36 mil. Kč a bylo přikročeno k vestavbě knihovny do hradního paláce dle projektu ing. arch. Jaromíra Kročáka. Objekt paláce je zachován ve stejném rozsahu a tvaru.




Z vchodové prosklené přístavby je umožněn přístup do věže Hláska. V patře palácového křídla je umístěn prosklený kontejner s vloženým mezipatrem pro městskou knihovnu. Knihovna má své vlastní mikroklima a na původním zdivu je patrné, jak se vrstvily jednotlivé slohy a jakými vývojovými etapami hrad procházel. Knihovna poskytuje informace o městě a regionu, samozřejmostí je bezbariérový přístup. V prostorách knihovny se pořádají každý měsíc společenské akce. Projekt se setkal mezi občany města s velkým úspěchem a objekt hradu je hojně navštěvován.

Knihovna je energeticky velmi úsporná vzhledem k moderní architektuře a použitým technologiím. Hlavní izolační složkou je složení stěn, které tepelně izolují knihovnu a šetří tím náklady na spotřebovanou energii. Složení stěn je staré zdivo hradu (150–200 cm), vzduchová bublina (70 cm) a termosklo. Objekt je vytápěn pomocí plynového kotle. V knihovně je vzduchotechnika s rekuperací tepla.

Oproti původní knihovně, která byla umístěna na náměstí, jsou její prostory téměř třikrát větší a přitom je přibližně o polovinu energeticky úspornější. Projekt Záchrana gotického hradu Soběslav splnil své cíle a obdržel množství ocenění za moderní architekturu v historickém objektu (Presta, Inspira, Kompas, BEFA, …).


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.