Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Kyselce se dokončuje rekonstrukce domu Stallburg

Jedná se o první objekt z řady chátrajících staveb podél řeky Ohře, původně využívaných k průmyslovým účelům. V rekonstruovaném domě Stallburg vznikají byty. Na stavbu novináře pozvala společnost PREFA, která dodala hliníkovou střešní krytinu.

Jan Kříž ze společnosti Kříž střechy s.r.o., která střechu prováděla, řekl, že šablona od společnosti PREFA je oblíbenou alternativou krytině typu Eternit, která má v regionu velkou tradici. Díky podobnému vzhledu je bez problémů akceptovatelná i památkovými orgány. „Krytina PREFA je tzv. falcovaná šablona. Těsnost proti vodě je zajištěna nejen překrytím jednotlivých šablon, ale také tvarováním zámku a vyloučením jakékoliv perforace v ploše šablony. Tím je krytina PREFA účinnější z hlediska bezpečnosti proti zatékání,“ dodává ke krytině PREFA Jan Kříž.

01 Dům Stallburg Kyselka po rekonstrukci, foto TZB-info
01 Dům Stallburg Kyselka po rekonstrukci, foto TZB-info
02 Dům Stallburg přes řeku Ohři, foto PREFA
02 Dům Stallburg přes řeku Ohři, foto PREFA
03 Dům Stallburg s krytinou PREFA v barvě antracit, foto PREFA
03 Dům Stallburg s krytinou PREFA v barvě antracit, foto PREFA

Na rekonstrukci čekají další značně zdevastované sousední objekty podél rušné ulice a řeky Ohře v Kyselce. Podle Tomáše Havliny z projekční kanceláře MEDIKA Projekt s.r.o., která zpracovávala projekt Stallburg, případné investice do rekonstrukcí narážejí na problematické využití budov. „Lázeňské využití je nereálné, vzhledem k rušné komunikaci by bylo obtížné budovat promenádu. Uliční řada budov, médii mylně označovaná jako původní lázeňské objekty, je navíc natolik nešikovně orientovaná, že většinu dne nejsou budovy osluněny. Obtížně by se motivovali hosté k návštěvě,“ říká Tomáš Havlina. „Domy jsou z jedné strany lemovány zatíženou silnicí a z druhé strany skálou. Z domů není kam bezpečně vyjít. Proto i využití jako škola, dětský domov nebo domov důchodců je obtížné,“ dodává Havlina.

04 Další objekty v uliční řadě podél řeky Ohře v Kyselce, foto TZB-info
04 Další objekty v uliční řadě podél řeky Ohře v Kyselce, foto TZB-info
05 Výhled z domu Stallburg přes řeku Ohři, foto TZB-info
05 Výhled z domu Stallburg přes řeku Ohři, foto TZB-info
06 Dům Stallburg s novou střechou s krytinou PREFA, foto TZB-info
06 Dům Stallburg s novou střechou s krytinou PREFA, foto TZB-info


Nicméně dům Stallburg se již v roce 2014 dočká znovuotevření. Přes obtížné jednání s památkáři se podařilo prosadit novou plynovou kotelnu včetně přivedení plynu, zajistit novou hydroizolaci proti vodě podříznutím zdiva, obnovení stropů, zničených dřevokaznou houbou, a krovu. „Původní krov měl množství konstrukčních chyb. Díky nahrazení většiny konstrukce jsme docílili dokonce lepšího stavu krovu, než měl objekt při svém dokončení,“ říká Tomáš Havlina.

Použitý materiál:
  Hlavní plochy:Falcovaná šablona PREFA – barva antracitová, včetně doplňkových prvků systému PREFA (hřenenáče, protisněhové háky, výlezová okna). Ostatní klempířské prvky řešeny klempířskou výrobou ze svitkového plechu PREFALZ v barvě antracitová.
  Vyskládané ornamenty ve střeše:Falcovaná šablona PREFA – barva světle šedá
  Stříška arkýře:Malá šablona PREFA – barva antracitová
  Střecha věžičky:Štípaná břidlice
Plocha střechy:cca 660 m2
Projektant stavby:MEDIKA Projekt s.r.o.,
Ing. Zdeněk a Tomáš Havlinovi
Zhotovitel střechy:KŘÍŽ Střechy s.r.o.
Jan Kříž
Generální dodavatel:BAU-STAV a.s., Karlovy Vary
Doba realizace:květen–září 2013

 
 
Reklama