Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Izolační desky Kingspan Kooltherm - ideální pro zavěšené fasády

Zavěšené odvětrané fasády dnes představují oblíbené řešení zejména u občanských a administrativních budov. Jejich nespornou výhodou je, mimo jiné, zejména vysoká variabilita finální povrchové úpravy, odvětrání umožňující ochránit vlastnosti systému před vlhkostí a snadné opravy. Izolace zavěšených fasád od společnosti Kingspan Izolace s názvem Kooltherm K15 pak představuje ideální řešení tepelnětechnických požadavků v téměř jakékoli skládané fasádě tohoto typu.

Společnost Kingspan Izolace vyrábí a prodává po celém světě izolační desky z fenolické pěny s vysokou kvalitou pro obytné budovy i komerční prostory. Izolační desky s označením Kingspan Kooltherm mají nejvyšší tepelnou účinnost na čtvereční metr ve srovnání s jinými (tradičními) izolačními materiály, jsou trvanlivé, ekologické a snadno se zpracovávají. Použití těchto výrobků je nejsnadnějším způsobem jak splnit požadavky současně platných norem, stejně jako požadavků na pasivní domy.

 

Zavěšená fasáda

Zavěšenou fasádu tvoří konstrukce se zadním odvětráním a dodatečná izolační vrstva, chráněná proti účinkům klimatických vlivů vhodným vnějším pláštěm. Tento systém je vysoce variabilní – ať už zvolíte jako finální povrchovou vrstvu omítané desky, dřevěné lamely, vláknocementové, plastové či dokonce keramické, případně kamenné panely, při dodržení předepsaných technologických postupů a výběru dostatečně kvalitní izolační vrstvy, výsledkem bude fasáda špičkových parametrů v moderním designu.

Izolovaná skládaná fasáda
Izolovaná skládaná fasáda
Izolovaná skládaná fasáda, horizontální nosný systém
Izolovaná skládaná fasáda, horizontální nosný systém
Izolovaná skládaná fasáda, dřevěný nosný systém
Izolovaná skládaná fasáda, dřevěný nosný systém

Odvětraná zavěšená fasáda

U zavěšených fasád vzniká mezi tepelnou izolací a vnějším pláštěm vzduchová mezera, kterou je nutné opatřit – nejčastěji na hraně soklu, větracími otvory. Další se umísťují např. v oblasti okapů. Vlhkost, která někdy pronikne pod svrchní plášť, přirozeně vysychá a nepoškozuje izolaci ani zdivo.


Tenká izolace výjimečných vlastností

Fasádní deska Kingspan Kooltherm® K15
Fasádní deska Kingspan Kooltherm® K15
Příklad
Příklad

Veškeré výrobky Kingspan Kooltherm® jsou chemicky neškodné pro životní prostředí a při použití bezpečné. Fasádní desku Kingspan Kooltherm® K15 lze s úspěchem použít zejména jako izolační materiál ve skládaných fasádách, kde je často omezený prostor. Kooltherm® K15 má velmi vysoké tepelně izolační schopnosti a potřebuje ke své instalaci prostoru velmi málo. S tuhou izolační deskou Kooltherm® K15 lze snadno zachovat potřebnou vzduchovou mezeru bez toho, aby rostla tloušťka fasády. Dosáhne se tak štíhlé stavební konstrukce a kromě toho zůstává zachována svoboda pro architektonické řešení a k dispozici zbude více prostoru pro estetické řešení fasády.

Deska se dodává s černým laminováním, díky čemuž jí lze využít i v případě fasádního systému s otevřenými spárami. Díky své konstrukci je navíc dostatečně hydrofobní, instalace dodatečné hydroizolační fólie odpuzující vodu většinou není nutná. Díky výborným protipožárním vlastnostem dosahuje fasádní deska Kingspan Kooltherm® K15 velmi dobrou třídu reakce na oheň B-s1 (d0 jako holý výrobek). Pro skládané fasády je fasádní deska Kooltherm® K15 tou nejlepší volbou.

Potřebná tloušťka izolace pro R dolní index C = 3,5 m²K/W
Potřebná tloušťka izolace pro RC = 3,5 m2K/W

Výčet výhod desek Kooltherm K15

  • Součinitel tepelné vodivosti lambda 0,020 W/m.K
  • Ideální do novostaveb i při rekonstrukci budovy
  • Dlouhá životnost a šetrnost k životnímu prostředí (atestace nizozemským testovacím institutem NIBE)
    Certifikace
  • Jednoduchá pokládka
  • Ideální na zavěšené fasády s otevřenou strukturou

Ekologický panel šetří energie i prostor

Fasádní deska Kingspan Kooltherm® K15 je izolační deska z rezolové tuhé pěny, opatřená na jedné straně uzavřenou černou hliníkovou fólií a na druhé straně mikroperforovanou hliníkovou fólií. Má nízkou hmotnost a přesné výrobní provedení umožňuje snadnou a přesnou pokládku. Izolační materiál Kooltherm je velice šetrný k životnímu prostředí. Produkt je mimořádně vhodný pro projekty ekologického bydlení a pasivní domy.


Technické údaje
VlastnostHodnota
Třída reakce na oheň (ČSN EN 13501-1)B-s1, d0 (holý výrobek)
Hustotacca 35 kg/m3
Pevnost v tlaku při 10% deformaci (dle ČSN EN 826)≥ 100 kPa
Rozměrová stabilita 48 hod., 70 °C a 90% RV (délka a šířka)≤ 1,5 %
Rozměrová stabilita 48 hod., −20 °C / +70 °C (délka a šířka)≤ 1,5 %
Difúzní odpor (μ)1430
Uzavřené buňkyMin. 90 %

Tepelné vlastnosti


Koeficient tepelné vodivosti
Tloušťka izolace
[mm]
Hodnota λD (dle ČSN EN 13166)
[W/m‧K]
< 450,021
45–1200,020
Tepelný odpor
Tloušťka izolace
[mm]
Hodnota RD
[m2‧K/W]
200,95
401,90
603,00
804,00
1005,00
1206,00
Hodnoty RD jsou stanoveny pro značení CE a jsou převzaty do osvědčení KOMO.
Hodnoty RC se v této tabulce neuvádějí, protože hodnoty RC závisejí na typu upevňovacího materiálu a počtu upevňovacích prvků na m2.

Snadná práce s deskami Kooltherm K15

Izolační desky je možné snadno upravit na požadovaný rozměr například řezáním ruční pilou s jemnými zuby, ostrým nožem nebo na cirkulárce. Doporučujeme provádět úpravu co nejpřesněji tak, aby hrany byly rovné a byl tak zajištěn dostatečně těsný sraz desek a tím i souvislá tepelně izolační vrstva. Izolační desky se instalují ručně a je třeba je vždy přikotvit. Počty upevňovacích prvků a jejich umístění by měly odpovídat předpisům dodavatele fasádního systému.

Doporučujeme fasádní desky Kingspan Kooltherm® K15zcela neutěsňovat páskou, která nepropouští páru. Příliš důkladné utěsnění může způsobovat problémy z fyzikálně-stavebního hlediska. Desku Kingspan Kooltherm® K15 nelze brousit. Případné nerovnosti v podkladu je třeba vyrovnat, a to například silnovrstvou lepící maltou. Izolační desky Kingspan Kooltherm® nejsou určené pro dlouhodobé venkovní skladování.

Pozor!

Účinek tepelně izolační vrstvy je silně ovlivňován kvalitou provedení. Vzájemná spojení je třeba provést pečlivě. Spojení s okolními konstrukcemi je třeba provést tak, aby se zabránilo vnikání vody a tvorbě trhlin na úrovni napěťových polí. Utěsněte spoje se stavebními díly páskou compriband.


Obecná pravidla pro provádění a použití

  • Izolační deska pro venkovní fasády Kingspan Kooltherm® K15 se používá pouze v systémech, které jsou pro tento účel testovány a certifikovány
  • První vrstvu izolačních desek instalujte přesně vodorovně
  • Fasádní desku Kingspan Kooltherm® K15 instalujte co nejtěsněji ke konstrukční stěně, aby se zabránilo konvekci
  • Kolem stěnových podpor desky co nejpřesněji uřízněte pilou
  • Počet upevňovacích prvků na m2 závisí na různých faktorech, jako jsou: typ stěnové konstrukce, výška budovy, větrná oblast apod.
  • Fasádní deska se upevňuje minimálně4 upevňovacími prvky na jednu desku, a to v rozích desky. Jako upevňovací prvky lze použít talířové hmoždinky s trnem, jejichž průměr talíře činí minimálně 50 mm
  • Upevňovací prvky musí být upevněny minimálně 50 mm a maximálně 150 mm od okraje izolační desky
  • Systém obložení fasády upevněte na nosnou konstrukci v souladu s předpisy pro zpracování výrobce obkladu
  • Další informace získáte na oddělení našeho technického servisu

Více informací na www.kingspan.cz

 
 
Reklama