Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Když se záměr opravdu povede, vznikne zajímavá stavba včleněná do krajiny

Neobyčejný dům na neobyčejném místě

Dokonalé souznění architektury s přírodou, to vás napadne při pohledu na novostavbu v podhůří Beskyd nedaleko Kopřivnice. Umístit do prostředí zasaženého necitlivou zástavbou moderní a komfortní rodinný dům a nebýt nařčen z pokračování devastace místní krajiny, to je výzva pro opravdu dobrého architekta, důsledného stavbaře a pečlivý výběr materiálů.

Podbeskydí je kouzelná krajina – otevřená a přátelská, ale současně jakoby si před našimi pohledy chránila své tajemství. A stejný je i dům zasazený do jihozápadního svahu kopce Kazničov v bezprostřední blízkosti CHKO Beskydy. Otevírá se okolí, a zároveň hlídá soukromí svých obyvatel.

Dům stojí na mimořádně krásném pozemku s rozlohou zhruba 4 000 m2. Jeho majitel Karel Myšák a zároveň majitel firmy na výrobu oken DEC - PLAST, spol. s r. o., k výběru lokality říká: „S odvoláním na čínské přísloví – První dům zbourej, druhý prodej, ve třetím žij – jsem zhruba pět let hledal místo, na kterém bych si pro zbytek života postavil nový domov, který jsem si vysnil. V obci již dlouhá léta žiji a pozemek, který leží na úpatí kopce s oborou a nádherným výhledem na Beskydy, zvláště pak Radhošť, mě vždycky fascinoval. Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se prodává, jsem ho bez váhání koupil. Už když jsem na něj vstoupil poprvé, věděl jsem, že zde chci postavit něco zcela mimořádného, dům, do nějž vložím své více jak 20leté životní zkušenosti z oboru stavebnictví a výroby okenních výplní.“

 
Moderní fasádní odvětrávaný obklad se významně podílí na vzhledu domu a umožňuje architektonicky zajímavé sladění fasády s terasou.
Moderní fasádní odvětrávaný obklad se významně podílí na vzhledu domu a umožňuje architektonicky zajímavé sladění fasády s terasou.
Terasa je umístěna ve středu jezírka těsně nad úrovní vodní hladiny inoutic deceuninck
Terasa je umístěna ve středu jezírka těsně nad úrovní vodní hladiny
Předsazené střechy brání přehřívání inoutic deceuninck
Předsazené střechy brání přehřívání. Fasádní systém Twinson se uplatnil i na fasádě i na terasách a schodech.

Dům tvoří tři základní materiály – kámen, dřevo a sklo
Dům tvoří tři základní materiály – kámen, dřevo a sklo
Obklad Twinson z kompozitu od firmy Inoutic složený ze dřeva a PVC
Terasový systém Twinson z kompozitu od firmy Inoutic složený ze dřeva a PVC
Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi
Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi

Terasový systém Twinson byl použit pro obložení bazénů, na terasu a schody i pro molo
Terasový systém Twinson byl použit pro obložení bazénů, na terasu a schody i pro molo

Inspirace vilou Tugendhat

Zadání pro architekta znělo: čistě funkcionalistická stavba s otevřeným výhledem na Beskydy a Radhošť. Filozofii projektu ovlivnila návštěva pana Myšáka v brněnské vile Tugendhat. „Bylo mi jasné, že pokud budu stavět nový dům, postavím jej ve stejném duchu, proto jsem si našel i architekta z Brna, a to Lukáše Tecla z Atelieru T&F. Jednoznačně jsem si přál dům otevřený jihozápadním směrem – k panoramatickým výhledům na okolní kopce, s prostorem rozděleným na společenskou a soukromou část, kde ta soukromá bude situována na východ, tak aby každý nový den začínal vycházejícím sluncem.“ Stavba měla být v nízkoenergetickém provedení a postavená z přírodních materiálů, které by korespondovaly s rázem okolní venkovské zástavby.

Architekt věděl, jak uvažuji

Karel Myšák, majitel firmy na výrobu oken DEC - PLAST, spol. s r. o., se na vývoji projektu aktivně podílel, některé prvky byly vyvinuty speciálně pro tento dům, například zcela nová konstrukce oken. „Protože jsme s architektem pracovali už na několika předchozích projektech, byla naše spolupráce jednodušší. On přesně věděl, jak uvažuji, jaké jsou mé priority, a já zase věděl, kde nemohu zasahovat do jeho práce,“ vzpomíná na období vzniku domu pan Myšák.

Velkorysý domov

V současné době v domě žije majitel s manželkou, ale je koncipován tak, aby jej v budoucnu mohla případně obývat mladá rodina s dětmi, které bude vyhovovat i velkorysou rozlohou – užitná plocha je 337 m2. Jak už bylo řečeno, dům je rozdělen na společenskou a soukromou část. Tu společenskou tvoří kuchyň, jídelna a obývací prostor, na který volně navazuje zádveří a toaleta. Soukromou část tvoří v přízemí ložnice, propojená s koupelnou a šatnou a schodištěm do prvního poschodí, kde se nachází další ložnice, koupelna, šatna a pracovna, která se může změnit v dětský pokoj. V suterénu domu je letní kuchyň s venkovním posezením a také sauna, která navazuje na spodní koupelnu s masážním boxem a toaletou. Součástí suterénu je navíc technická místnost se strojovnou. Dům má kromě obytné i další funkci – majitel domu a zároveň firmy na výrobu oken jej využívá jako showroom pro své klienty, aby jim tak mohl ukázat své výrobky v praxi.

odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck
odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck
odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck

odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck
odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck
odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium kompozitní terasy Twinson Terrace Inoutic Deceuninck

Nejmodernější technologie v akci

Majitel domu si přál, aby byl projekt založen na využití nejmodernějších technologií, což se i stalo. Dům je velmi šetrný k okolní krásné přírodě. Podlahové vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem typ země – voda značky IVT, a to se dvěma zemními vrty do hloubky 110 metrů. Pasivní chlazení obstarávají stropní panely, které v letním období využívají chladné vody z vrtů. Součástí technologie v domě je rekuperační jednotka s vysokou účinností, doplněná 35metrovým zemním filtrem z postříbřeného potrubí s průměrem 250 mm od firmy Rehau. Stínění obstarává technologie venkovních žaluzií značky ISOTRA, konkrétně se jedná o model Zetta, která zaručuje dokonalé zastínění. Všechny tyto technologie jsou komplexně a jednoduše ovládány pomocí systému inteligentního řízení domu značky VANTAGE, který umožňuje řízení přes iPad. Celá stavba byla realizována ze zateplených tvárnic firmy Heluz a co se týče finální úpravy, z východní strany byla použita speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol.

Podlahové vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem typ země – voda
Podlahové vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem typ země – voda
Součástí technologie v domě je rekuperační jednotka s vysokou účinností
Součástí technologie v domě je rekuperační jednotka s vysokou účinností
Tyto technologie jsou komplexně ovládány pomocí systému inteligentního řízení domu
Technologie jsou komplexně ovládány pomocí systému inteligentního řízení domu

Dalším výrazným prvkem, který se významně podílí na vzhledu domu, je moderní odvětrávaný fasádní obklad Twinson Premium z kompozitu od firmy Inoutic složený ze dřeva a PVC. Stejný materiál, jen v terasové úpravě – Twinson Terrace+ byl použit i pro obložení bazénů na přilehlou terasu, na schody a i pro molo, které zasahuje do jezírka. Dokonalá souhra těchto materiálů tak propůjčuje celé stavbě a jejímu okolí neoddiskutovatelnou atraktivitu. Benefitem kompozitního materiálu jsou také velmi nízké nároky na údržbu a dlouhá životnost. V případě ušpinění stačí použít vysokotlaký čistič. Twinson má rovněž výhodu oproti dřevu, že netrouchniví.

Okna s vysokými solárními zisky

Dominantou stavby jsou nová moderní okna se skly s vysokými solárními zisky. Jde o designový výrobek značky Winstar, řady Winstar hybrid, vytvořený kombinací dvou druhů materiálu. Hliníkové rámy s vysokou stabilitou umožnily konstruovat velké otvorové prvky, dřevěná křídla s hloubkou 92 mm z modřínového dřeva dotvořila celkový elegantní vzhled. Okna jsou osazena skrytým kováním MULTI MATIC firmy MACO a zasklená trojskly s vysokými solárními zisky, Ug = 0,5 W/m2K. U těchto otvorových výplní bylo dosaženo výborných izolačních vlastností celého okna Uw = 0,83 W/m2K.

Jak dům hospodaří s vodou

Dům je vybaven retenční nádobou o velikosti 16 m3, do které jsou svedeny všechny dešťové vody. Používá se pro závlahu zahrady a také doplňuje vodu, která se odpařuje z jezírka. Dále je tato dešťová voda využívána na praní i ke splachování toalet ve spodní části domu. Čištění odpadních vod je zabezpečeno samostatnou domovní čistírnou s vysokou účinností, přečištěné vody ústí do retenční nádrže. Nerezový bazén je napojen na ohřev z tepelného čerpadla. Na začátku a na konci topné sezóny se bude voda v bazénu přihřívat, aby si majitelé užili koupání co nejdéle. Voda v jezírku je filtrována kvůli nečistotám a ozařována, aby zůstala bez vodní řasy.

Kámen, dřevo a sklo v otázkách a odpovědích

Proč jste se rozhodl pro dům v nízkoenergetickém standardu?

„Ve stavebnictví se pohybuji více jak 20 let, proto volba nízkoenergetického domu pro mě byla jednoznačná. Nejvíce oceňuji nízkou spotřebu energií a příjemné klima v domě, kde za každého počasí panuje požadovaná teplota i vlhkost. Zajišťují je použité moderní technologie, tedy rekuperace vzduchu, podlahové topení, pasivní chlazení stropů atd.“

Dům leží v místě, které není chráněno okolní zástavou, takže musí čelit ztíženým klimatickým podmínkám. Jaká je jeho energetická náročnost?

„Energetická náročnost na bydlení je 42 kWh na metr čtvereční vytápěné plochy za rok. Úspory energií jsou dány solárními zisky z prosklené jihozápadní stěny, podlahovým vytápěním v kombinaci s tepelným čerpadlem a rekuperační vzduchotechnickou jednotkou, která je vybavena zemním filtrem. Dům je doplněn stropním pasivním chlazením – chlazení zajišťují zemní vrty. Nízkoenergetický efekt by ale nefungoval, pokud by celá stavba nebyla postavena z moderních zdicích materiálů. Veškeré osvětlení domu je pořízeno pouze v LED technologii, což se pozitivně projevuje na spotřebě elektrické energie. O komfort bydlení a energetické úspory se stará tzv. inteligentní technologie domu – software, který je ovládán pomocí multimediálního tabletu – iPadu. Tato chytrá technologie řídí sama, podle aktuálních klimatických podmínek, proces vytápění domu, stínění pomocí venkovních žaluzií, pasivní chlazení stropů, technologii bazénu i závlahu zahrady. Díky tomuto vybavení splňuje dům energetickou náročnost třídy A.“

Zjevně máte blízko k přírodním materiálům…

„Už od prvního zadání bylo jasné, že dům budou tvořit tři základní materiály – kámen, dřevo a sklo – tak, aby stavba působila harmonicky.“

Dům má mimořádně hezký bazén a k tomu ještě jezírko. Je koupací?

„Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi. Jezírko není koupací, plní funkci spíše dekorativní. Ve středu jezírka je umístěna terasa, která je těsně nad úrovní vodní hladiny. Součástí jezírka je po levé straně vodopád, který přepadává z bazénové zídky. Než se ztratí v kamenech, vytváří příjemný šum. Jezírko i vodopád slouží ke zvlhčení vzduchu, aby posezení na terase bylo příjemné i v parných letních dnech, a samozřejmě k dokreslení celkové atmosféry.“

Jaké bylo vaše první léto strávené mezi bazénem a jezírkem?

„Krásné. Mlčky jsem pozoroval přírodu, vychutnával klid, chladil se v bazénu a relaxoval. Teplé večery jsme trávili s přáteli na terase a pohled přes jezírko byl dokonalou kulisou.“

Je něco, co byste dnes, když dům stojí, změnil?

„Zatím jsem na nic zásadního nepřišel. Ale když člověk postaví dům, vždycky zjistí, že se přitom naučil něčemu, co měl rozhodně znát, než začal stavět.“

Funkcionalismus je hra s prostorem

Myšlenka, která stála u vzniku nadstandardního rodinného domu, byla již od počátku jasná – propojit dům s velmi atraktivním okolím, a to v několika rovinách. Mým úkolem bylo zpracovat projekt tak, aby se dům maximálně otevíral výhledům do krajiny, do přírodního parku Podbeskydí, jehož je lokalita součástí. Respektování geomorfologie, tvarování pozemku, který je velmi svažitý s jihozápadní orientací. Použití přírodních materiálů odkazující se k venkovskému a podhorskému rázu okolní zástavby.

Autorem projektu je Ing. arch. Lukáš Tecl z Atelieru T&F

Výrazně horizontální stavba sledující vrstevnici je spojením tří kubických hmot částečně vetknutých do stráně s kaskádovitou organizací. Vstupní podlaží je pojednáno jako otevřený prostor vymezený dvěma vodorovnými deskami spočívající na těžké, kamenné podnoži zakusující se do terénu, horní ustupující podlaží tvoří vertikální akcent opět odlehčené přesahující stropní deskou. Výrazným prvkem v celkové kompozici je střídání se vystupujících lineárních prvků a ustupujících kubických hmot při respektování materiálové jednoty. Vnějšímu členění stavby odpovídá i vnitřní zónování domu. Nejrozlehlejší přízemí má nad rámec společenské zóny pokrývající každodenní potřeby rezidentů i velmi reprezentativní charakter. Vnitřní prostor je vzhledem k zálibě majitele v uměleckých dílech uzpůsoben jako galerie, čisté plochy v interiéru spolu s kombinací horního difuzního a nepřímého umělého osvětlení mají tvořit důstojné prostředí pro jejich umístění. Hlavním motivem přízemí je však velkorysé otevření interiéru skrze prosklenou fasádu k panoramatickým výhledům na okolní kopce zrcadlící se v hladině bazénu na horní terase. Zatímco terase dominuje vodní plocha, v interiéru dominuje element ohně, respektive krb, stejně jako u bazénu pevně sevřený kamenem. Spodní podlaží je technické a relaxační, kromě technologického zázemí a strojovny obsahuje i saunu a společenskou místnost opět „vytékající“ až ven přes spodní terasu až na dřevěnou palubu vznášející se na spodním jezírku. Horní podlaží plní funkci klidové zóny domu s ložnicemi a pracovnou. Na fasádách se střídají tmavé režné omítky, štípaný kámen a dřevo.

 
 
Reklama