Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplení difuzně otevřenou fasádou Lifebrick® – postřehy půl roku po realizaci

Odvětrané a difuzně otevřené fasády Lifebrick od českého výrobce nejsou na trhu žádnou novinkou. Osvědčují se stále více investorům díky svým užitným vlastnostem, vysoké životnosti a příznivé ceně.

Setkáte se s nimi na rodinných domech, panelových i bytových domech. Pro ty z vás, kteří upřednostňujete dodávku na klíč, je výhodou montáž zateplení přímo od výrobce. Máte jistotu záruky na materiál i práci od jednoho dodavatele. Tuto možnost při revitalizaci domů objevují stále častěji také bytová družstva nebo společenství vlastníků.

Stejně tomu bylo v Přerově, kde byla v srpnu loňského roku realizována fasáda Lifebrick na bytovém domě v Blahoslavově ulici. „Výsledek zateplení je dle soukromého měření velmi uspokojivý. Provedení je natolik exluzivní, že se líbí i celému našemu okolí,“ řekl nám Vladimír Kvaš, člen SVJD, krátce po dokončení prací. Kromě okamžitého výsledku vizuálního, kdy dům získá absolutně nový a nezaměnitelný vzhled díky cihelnému povrchu fasády Lifebrick, je samozřejmě důležitá dlouhodobá funkčnost fasádního pláště. Tím je, společně s prodyšným zateplením Lifebrick therm, také odolnost fasádního materiálu vůči povětrnostním vlivům, mechanickému poškození, popraskání i schopnost fasády Lifebrick utlumit hluk zvenčí.

Úspora nákladů na vytápění až 60 %

Půl roku po realizaci a v průběhu první topné sezony jsou výsledky na domě v Přerově velmi zajímavé. „V lednu jsme provedli první odečet měřičů tepla po půlročním zatepelní,“ informuje Vladimír Kvaš. „V porovnání s minulým měřením je naměřená hodnota v našem bytě o 52 % nižší než byla minulá. Tento výsledek je v podstatě shodný ve všech bytech a úspora se pohybuje od 45 % až po 60 %,“ upřesňuje. Návratnost investice je tak v případě bytového domu v Přerově zhruba 15 let.

Oproti podobným systémům je fasádní obklad Lifebrick výjimečný svým tvarem a zámkem. Jednotlivé obklady jsou do sebe v ploše uzamčeny dvoubodovým bezpečnostním zámkem. To je ve výsledku rozhodující pro bezchybnou rovinnost fasádního obkladu při pohledu z jakékoliv vzdálenosti. Neméně důležité je také bezpečnostní hledisko, kdy díky unikátním zámkům nemůže dojít k uvolnění a vypadnutí obkladu z plochy fasády. I to byl jeden z důvodů, proč se obyvatelé bytového domu rozhodli pro Lifebrick. Záruka na fasádu Lifebrick je od výrobce 30 let, nicméně životnost materiálu, ze kterého se fasáda vyrábí (beton či perlit-beton), je mnohem delší. Investice do fasády Lifebrick je tak pro majitele chytrým a především trvalým řešením.

Přerov – před realizací
Přerov – před realizací
Přerov – po realizaci
Přerov – po realizaci
Detail
Detail

 
 
Reklama