Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fasáda rekonstruovaného domu v Mukařově: Majitel se rozhodl pro Lifebrick®

Rekonstrukce domu v jakémkoliv rozsahu, i přes mnohá úskalí, znamená vylepšení našeho bydlení, prodloužení životnosti stavby a celkové zhodnocení nemovitosti. Nebudeme zde však popisovat jednotlivé kroky konkrétní realizace, ale zaměříme se na fasádu.

Fasáda je společně s kvalitní střechou a okny důležitým prvkem pro pohodlné bydlení a samotné fungování stavby. Investor se rozhodl pro odvětranou fasádu Lifebrick, důležitým vodítkem byla kvalita, dlouhá životnost a funkce odvětrávat zdivo. Nejen tyto, ale mnohé další nároky vybraná fasáda montovaná suchou cestou splňuje. U rodiného domu v Mukařově byly plně využity možnosti obou typů této fasády:

  • Lifebrick® standard – aktivně provětrávaná fasáda
  • Lifebrick® therm – difúzně otevřená tepelně-izolační fasáda
Původní část rodinného domu byla rozšířena o přístavbu. V technickém návrhu pro zateplení bylo třeba zohlednit typ a tloušťku obvodového zdiva stávající i nové části.Původní část rodinného domu byla rozšířena o přístavbu. V technickém návrhu pro zateplení bylo třeba zohlednit typ a tloušťku obvodového zdiva stávající i nové části.Původní část rodinného domu byla rozšířena o přístavbu. V technickém návrhu pro zateplení bylo třeba zohlednit typ a tloušťku obvodového zdiva stávající i nové části.

Podezdívka i fasáda od jednoho výrobce

Montáž začíná instalací kotevních úhelníků a konstrukce pro podezdívku, která byla navržena z hliníkových profilů. Na konstrukci je postupně kotven fasádní obklad Lifebrick® standard.Montáž začíná instalací kotevních úhelníků a konstrukce pro podezdívku, která byla navržena z hliníkových profilů. Na konstrukci je postupně kotven fasádní obklad Lifebrick® standard.Montáž začíná instalací kotevních úhelníků a konstrukce pro podezdívku, která byla navržena z hliníkových profilů. Na konstrukci je postupně kotven fasádní obklad Lifebrick® standard.

Na podezdívku domu byl navržen odvětraný fasádní obklad Lifebrick® standard z betonu, montovaný na hliníkovou konstrukci. To je výhodné zvláště pro domy, kde je zvýšená vlhkost zdiva. Spodní část domu je chráněna vůči klimatickým vlivům a zároveň je provětrávána díky zadní dutině. Takové opatření je svou životností srovnatelné s životností samotné nemovitosti, a především je bezúdržbové. Investor již neřeší problémy se solnými výkvěty, které narušují vzhled i funkci povrchové úpravy podezdívky a opakovaně vyžadují opravy pomocí sanační omítky.

Plocha fasády byla následně řešena difúzně otevřeným fasádním systémem Lifebrick® therm montovaným tentokrát na dřevěnou konstrukci rovněž suchou cestou. Konstrukce byla vyplněna sklovláknitou tepelnou izolací o tloušťce 80 mm ve dvou vrstvách. K tomu je potřeba počítat s tepelně-izolačními vlastnostmi obkladu therm, jehož součinitel tepelné vodivosti je 0,09 W/mK.

Do dřevěné vymezovací konstrukce ve fasádě je celoplošně vkládána tepelná izolace. Konečná povrchová úprava je Lifebrick® therm v červené barvě. Životnost fasády je několik desítek let.
Do dřevěné vymezovací konstrukce ve fasádě je celoplošně vkládána tepelná izolace. Konečná povrchová úprava je Lifebrick® therm v červené barvě. Životnost fasády je několik desítek let.

Lifebrick® therm je specifická provětrávaná fasáda. Montuje se sice na konstrukci, zadní dutina je ale plně uzavřena a vzduch v ní neproudí. Tento prostor může být, jako v případě domu v Mukařově, vyplněn tepelnou izolací. Díky použitým materiálům, obkladu Lifebrick therm z perlit-betonu a izolace ze sklovlákna, je celé souvrství průchodné pro vodní páry. To je důležité pro tepelně-izolační schopnost zdiva. Vlhké zdivo tuto schopnost ztrácí a teplo snadno uniká. Systém Lifebrick® therm tedy najde uplatnění nejen pro rekonstrukce, ale rovněž pro novostavby, bytové a panelové domy.

Nespornou výhodou při volbě fasádních obkladů Lifebrick při řešení fasády a podezdívky je fakt, že celý proces, od výroby, přes návrh po montáž a případné vícepráce zajišťuje přímo výrobce. To je pro investory zárukou kvalitních materiálů a služeb. Realizace fasády domu v Mukařově sice proběhla v letních měsících, suchý způsob montáže systému Lifebrick® však umožňuje práci celoročně.

Rekonstruovaný dům v Mukařově. Fasádu dodala kompletně firma Lifebrick s.r.o.
Rekonstruovaný dům v Mukařově. Fasádu dodala kompletně firma Lifebrick s.r.o.

Jaké výhody získal majitel fasády Lifebrick®:

  • bezúdržbovou, trvanlivou povrchovou úpravu chránící tepelnou izolaci
  • zdravé klima uvnitř domu díky prodyšnosti materiálů
  • jedinečný vzhled fasády, která je ryze českým výrobkem
  • kompletní dodávku přímo od výrobce včetně montáže (smlouva o dílo s výrobcem)
  • záruku na materiál 30 let
  • úsporu nákladů na vytápění a opravy fasády
  • přírodní materiály nezatěžující životní prostředí
  • zhodnocení nemovitosti
 
 
Reklama