Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odvětraný sokl paneláku má delší životnost

Přízemní část rekonstruovaných panelových domů zateplených kontaktním fasádním systémem se po čase potýkají s poškozením a správci domů s jejich údržbou. Přízemí je totiž vystaveno nejen vandalům, ale namáhá ho více i běžné užívání. Bytelná odvětraná fasáda tyto problémy řeší.

Zateplení a s tím související rekonstrukce fasády jsou dnes nejčastější investicí majitelů bytových domů. Přes 90 % z nich se přitom rozhodne pro kontaktní zateplovací systém, především kvůli ceně a rychlosti.

Obr. 1 Sídliště Zahradní Město Praha, zdroj wikimedia. Visimpex Hafix odvětrávané fasády
Obr. 1 Sídliště Zahradní Město Praha, zdroj wikimedia
 

„Většina majitelů panelových domů, tedy především družstva a SVJ vidí při projednávání rekonstrukce především cenu samotné realizace a její návratnost v účtech za vytápění. To je hlavní důvod, proč se nejčastěji rozhodují pro kontaktní zateplení. Speciálně pro systémy s polystyrenem,“ říká Ing. Jan Valter, ředitel společnosti Visimpex. „Kontaktní zateplení polystyrenem je finančně nejvíce dostupné řešení. Často ale končí nekoncepční barevnou kombinací fasád, která působí jako zlomyslný potěmkinský vtip,“ dodává.

Kontaktní zateplovací systém v oblasti soklu a v přízemí je velmi náchylný na poškození, jako je například proražení. V případě, že je jako izolant v systému použitý polystyren, výrazně se narušuje požární bezpečnost takového zateplení. Časté jsou také různé oděrky a poškození v důsledku běžného provozu, například v případě stěhování apod. Přízemí jsou také častým terčem vandalů, sprejerů a čtyřnohých mazlíčků.

 

Na obrázcích panelového domu v Přerově můžete posoudit jednu z alternativních revitalizací. Odvětraný sokl je zde doplněn odvětranou fasádou se systémem Hafix sahající do úrovně prvního patra domu.

Obr. 2 Celkový pohled: sokl panelového domu v Přerově před rekonstrukcí Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasádyObr. 2 Celkový pohled: sokl panelového domu v Přerově před rekonstrukcí Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasádyObr. 2 Celkový pohled: sokl panelového domu v Přerově před rekonstrukcí Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasádyObr. 2 Celkový pohled: sokl panelového domu v Přerově před rekonstrukcí Hafix
Obr. 4 Rekonstruovaný sokl se systémem Hafix, panelové sídliště Přerov. Visimpex Hafix odvětrávané fasády
Obr. 4 Rekonstruovaný sokl se systémem Hafix, panelové sídliště Přerov
Obr. 3 Celkový pohled: sokl po rekonstrukci se systémem Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasádyObr. 3 Celkový pohled: sokl po rekonstrukci se systémem Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasádyObr. 3 Celkový pohled: sokl po rekonstrukci se systémem Hafix
 
Obr. 5 Detail fasádních desek systém Hafix. Visimpex Hafix odvětrávané fasády
Obr. 5 Detail fasádních desek systém Hafix

Hlavní přednosti odvětraných soklů a fasád

  • snadná instalace fasády bez nutnosti složitých úprav povrchu
  • odolnost závěsného systému a fasádních desek proti mechanickému poškození
  • požární bezpečnost
  • ochrana proti graffiti a psům
  • nízké náklady na údržbu
  • estetická a architektonická rozmanitost řešení
 

O společnosti Visimpex

VISIMPEX a.s., česká společnost sídlící v Přerově založená roku 1995, je specialistou na výrobu, distribuci a prodej spojovacích materiálů. VISIMPEX a.s. vytváří kvalitní základ každého systému od drobných staveb až po náročné výrobní segmenty, jakým je například automotive a elektrotechnický průmyslu. Společnost je rozdělena do několika divizí.

Divize WINTECH je specialista na distribuci spojovacího materiálu, divize AUTOMOTIVE FASTENERS se zaměřuje na engineering výkresového spojovacího materiálu. Divize KANYA je výhradním distributorem hliníkových profilů, trubek a konstrukcí švýcarské značky KANYA. Nejnovější divizí Visimpex je divize Hafix.

O divizi Hafix

Divize Hafix byla založena počátkem roku 2011. Divize měla za úkol vyvinout ve spolupráci se společností CIDEM Hranice a.s., která je největším výrobcem cementotřískových desek Cetris v Evropě, hliníkový fasádní systém pro odvětrané fasády, který by eliminoval praskání obkladového materiálu. Během roku 2011 byl vývoj ukončen a systém je dále rozvíjen týmem konstruktérů a odborníků na fasádní systémy. V roce 2012 společnost VISIMPEX představila nové verze fasádního systému a novinky, které ještě více usnadní jednoduchost montáže celého fasádního systému.


 
 
Reklama