Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické ovládání zdvižně posuvných systémů

Dostatek světla a vzduchu i možnost pohodlného přechodu z bytu přímo do zahrady zajistí zdvižně posuvné systémy. Zejména u moderních staveb často nahrazují klasická plastová či dřevěná okna. Pohodlné ovládání těchto velkých prvků umožňuje elektrický motor.

Lehký posun velkých zdvižně posuvných dveří

Kování zdvižně posuvných systémů tzv. HS Portal musí bezpečně a spolehlivě zajistit hladký posuv často i 400 kg vážících okenních křídel. Dřevěná okna VEKRA je nyní možné kombinovat s dřevěnými HS Portal bezpečně ovládanými pomocí elektrického motoru. Stejnou možnost poskytují také dřevohliníkové systémy.

Dálkové ovládání na principu infračervených paprsků zajišťuje pohodlný posuv dveřních křídel HS Portal, aniž by bylo nutné vstávat z pohovky. Motorické ovládání otevře systém také na větrání s otevřením křídla přibližně na 10 mm. Je ale také možné natavit si křídlo do požadované polohy. Větrání si tak může přizpůsobit svému vkusu každý člen rodiny.

Absolutní samozřejmostí je bezpečnost. Elektronická ochrana proti skřípnutí zajistí, že při posuvu křídel nezůstane uvězněn mezi křídly velkých dřevěných oken ani osoba ani předmět. Z pohledu ochrany dětí jde tak o výrazně bezpečnější ovládání než klasická manuálně otočná klika.




Motory pro zdvižně posuvné dveře

Velkou výhodou pohonných systémů, které VEKRA do svých dřevěných zdvižně posuvných prvků používá je univerzálnost. Pohonnou jednotkou je možné HS Portal vybavit i dodatečně. Funguje totiž nezávisle na kování a není tak nutná ani jeho výměna či úprava. Jednoduchá je i montáž unašeče křídla a kabelu s držáky v kovací drážce, a to bez nutnosti vyndání izolačního zasklení.

Elektrický motor s řetězovým pojezdem se jednoduše zabuduje na horní rám zdvižně posuvných dřevěných dveří. Celkově nezabere více než 45 mm rámu. Vzhled neruší ani síťový zdroj, který je přímo integrován v pohonu a stačí jej zapnout do zásuvky. I při rychlosti pojezdu 150 mm/s je pohyb okenního křídla tichý. Zkušební testy prokázaly, že po 20 000 zkušebních cyklech křídla o hmotnosti 400 ks byla zachována spolehlivá a bezpečná funkčnost. V případě výpadku napájení je možné plné otevření i plnohodnotné uzavření pomocí dodaného imbusového klíče.


Klidný rozjezd a zastavení zajišťují dva motorické pohony, jeden otevírá a uzavírá uzávěr na křídle, druhý motor pak křídlo dřevěného okna posouvá. Instalace motorického pohonu nemá ani vliv na použití nízké prahové lišty a lze tak motorický pohon dodat i k bezbariérovému prahu.

Motorické pohony na dřevěné systémy HS Portal VEKRA je možné použít pro jednokřídlé provedení schéma otevření typ A, a to až do vnitřní šířky rámu přesahující 6 metrů. U dvoukřídlého provedení typ schématu otevření C může celková vnitřní šířka rámu přesahovat 13 metrů.

Moderní, velmi elegantní a decentní vzhled motorického pohonu zdvižně posuvných systémů HS Portal VEKRA rozšiřuje nabídku o vysoce funkční prvek, který výrazně zlepší kvalitu bydlení, a to zejména z pohledu pohodlí a bezpečí.

 
 
Reklama