Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspory energií metodou EPC - aplikace metody při dosahování úspor energie v léčebně duševně nemocných v Jihlavě

Zvukový záznam přednášky Ing. Bohuslava Kyjánka, Energ, člen AB Facility Services

Zvukový záznam přednášky bychom mohli rozdělit do dvou kapitol. V první části přednášky hovoří Ing. Kyjánek o praktických zkušenostech z EPC, v druhé části pak o konkrétním projektu v Jihlavě, kdy principy EPC vysvětluje v reálu.

Metodou EPC se obvykle řeší areál, který stojí a hledáme potenciál pro úsporu energií. Analýzou umíme vylepšovat regulační algoritmy. Inženýrská činnost v EPC je velmi zajímavá a sofistikovaná činnost, založená na správném odhadu možnosti úspor, která vyžaduje nejen teoretické znalosti, ale i zkušenosti. A využíváním obou zároveň pak dochází k optimalizaci regulačních algoritmů.

Na začátku časové osy jsou referenční náklady. Úsporu totiž musíme vztahovat vůči něčemu, tj. určení referenčních nákladů je klíčové a není vůbec jednoduché. Garantované náklady jsou samozřejmě nižší. Po ukončení projektu je investice splacena a optimalizace dále funguje.
Ale v rámci projektu jsou důležité i kroky, jako např. výcvik a zaškolení obsluhy - pokud obsluha nechápe princip spojených nádob, další provoz je problém a inteligentní systém je k ničemu. Někdy může být nesprávný i první předpoklad, že obsluha umí anglicky a umí přečíst pokyny řídících systémů.
Úspora pro zákazníka po skončení projektu je běžně kolem 30 %. Zajištění pravidelného servisu a rozklíčování dat je rovněž důležitou součástí dalšího provozu.

Součástí popisu řešení v léčebně duševně nemocných v Jihlavě je popis návrhu opatření a principy, které byly použity při řešení.

V závěru přednášky je i zajímavá diskuse na tém EPC a konkrétních zkušeností autora z praxe v tomto oboru.

Zvukový záznam přednášky Ing. Bohuslava Kyjánka

Přednáška byla součástí akce, kterou uspořádali ve dnech od 13. do 17. září 2010 v Praze Energoklastr, ČVUT a CVVI. Workshop a konference Advanced HVAC Control 2010 se uskutečnila na téma pokročilé řízení systémů vytápění, větrání a klimatizace. Poslechněte si i další zajímavé přednášky z konference.

 
 
Reklama