Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

5 kroků, na které myslete při pořízení bezpečnostních dveří

Nenechávejte nic náhodě a zabezpečte svůj dům či byt před nezvanými návštěvníky. Díky našim bezpečnostním dveřím získáte nejen pocit bezpečí, ale také výborné protihlukové a tepelně-izolační vlastnosti.

1. Nepodceňujte výběr správných dveří

Bezpečné, protihlukové a protipožární. Na tato tři kritéria byste měli myslet při výběru vchodových dveří:

  • Abyste zlodějům neulehčovali práci, vybírejte dveře s označením 3. bezpečnostní třídy. Tato bezpečnostní třída nabízí ideální poměr bezpečnosti za velmi zajímavou cenu. Takové vchodové dveře mají centrální a pomocné zadlabávací zámky, které jsou pro zloděje velkou překážkou.
  • Vhodné vchodové dveře by měly být také protihlukové. Při výběru dveří se proto zajímejte také o to, jestli mají dvojité těsnění a jestli jsou vyrobené z materiálů tlumících zvuk. Vhodně vybrané dveře zadrží hluk o síle až 44 dB.
  • Posledním kritériem je ochrana před šířením požáru. Vybírejte proto dveře označené protipožární třídou EI 30. Zajistí vám totiž dostatečnou ochranu nejenom před šířením ohně, ale také kouře. A to po dobu až 30 minut.

2. Neodborná montáž snižuje šanci u pojišťovny

Výměna starých či montáž nových dveří je náročným úkolem. Proto by ho měli provádět pouze kvalifikovaní pracovníci. Odborně provedená montáž má zcela zásadní vliv na funkčnost a dodržení deklarovaných vlastností dveří. Naši proškolení pracovníci při práci používají kvalitní kotvící prvky a materiály s vysokou pevností, které zaručí vysokou životnost dveří. Při neodborné instalaci hrozí špatné zasazení do pantů, čímž dveře ztrácejí svou funkčnost, i když to na první pohled nemusí být vidět. Neodbornou instalací riskujete také oplétačky s pojišťovnou. Ty totiž odmítají akceptovat montáž “podomácku”, kdy je například zárubeň vyplněna montážní pěnou namísto předepsaného betonu což může být důvodem pro zamítnutí vyplacení pojistky.

3. Společně s dveřmi vyměňte i zárubně

Zárubně jsou nedílnou součástí dveří, proto při nákupu nových dveří vyměňte i zárubně. V opačném případě totiž hrozí několik problémů:

  • Nové bezpečnostní dveře bývají těžké a staré panty nejsou dimenzovány na takovou zátěž.
  • Kvůli zaručení bezpečnosti se musí do staré zárubně navrtat velké množství nových zamykacích bodů. Starší zárubně jsou většinou vyrobené z tenkého plechu a tento zásah by je mohl vyřadit z provozu, protože oslabí pevnost materiálu zárubně
  • Správně zasazené dveře musí těsnit, což je v kombinaci se starými zárubněmi nemožné. Původní zárubeň, která slouží již desítky let má za tuto dobu již mnohé za sebou a není možné ji správně sesadit s křídlem dveří. Nové bezpečnostní dveře i zárubně by měly obsahovat své vlastní těsnící prvky.
  • Kombinace nových dveří a starých zárubní nikdy nenaplní optimální protihlukové a tepelně-izolační vlastnosti.




4. Bez prachu a hluku se to neobejde – informujte sousedy včas

Odstranění starých zárubní vyžaduje zásah pomocí kladiva a úhlové brusky, při bourání stávající zárubně. Zejména v panelovém domě proto musíte dát sousedům vědět, že v daný den se budou potýkat se zvýšeným hlukem. Prachu a nepořádku se bát nemusíte, protože o veškerý odpad se postarají naši pracovníci. Praktické je například vyvěšení oznámení na domovní nástěnce. Můžete si stáhnout vzor oznámení, do kterého jen vepíšete datum a patro ve kterém budou dveře měněny.

5. V panelu za 5 hodin, v cihle za 8 hodin – správná montáž zabere čas

S rozsahem prací roste také čas, který je ke správné instalaci nových dveří potřeba. Odborníci většinou zvládnou nainstalovat nové dveře či vyměnit stávající v časovém rozmezí 5 až 8 hodin. Více času potřebují v případě montáže dveří do cihly, protože to vyžaduje náročnější úkony. I tak ale odborníci zvládnou instalaci do jednoho dne.


HT dveře - Bezpečnostní dveře
logo HT dveře - Bezpečnostní dveře

Specializujeme se na prodej, montáž a servis bezpečnostních dveří do bytů, rodinných domů a komerčních prostor. Za kvalitu produktů mluví pozitivní zkušenosti a recenze stovek domácností a firem z celé České republiky. Můžete se přijít podívat na kompletní ...