Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PortaMatic - dveře, které se otvírají samy

Dřevěné či ocelové dveře Hörmann se dají otevírat bez jediného dotyku. Stačí si k tomu pořídit speciální zařízení PortaMatic, které dveře otvírá a zavírá samo. Hörmann k němu nabízí i sofistikované dálkové ovládání.

„PortaMatic je zařízení, které může výrazně zvýšit komfort doma nebo v zaměstnání,“ uvádí k produktu jednatel společnosti Hörmann Ing. Vít Kareš.

PortaMatic je designován tak, aby působil nerušivě i v prostředí, kde se klade nárok na estetiku. Přístroj je snadno montovatelný na horní část zárubně. Ve stříbrném provedení se hodí ke kterémukoliv dekoru dveří i odstínu malby.

Výborný poměr kvality a ceny

Důležitým kritériem je vždy cena. I zde je PortaMatic podle jednatele společnosti Hörmann, Ing. Víta Kareše, více než konkurenceschopný: „Dveřní pohon PortaMatic je asi o 25 procent výhodnější než srovnatelné produkty na trhu.“

Využítí má PortaMatic přitom několikeré: Je vhodný do zdravotnictví, kde je nutné otvírat dveře bezdotykově. Nebo pro bydlení odpovídající vyššímu věku či pohybovému omezení.

PortaMatic tu však není jenom pro ty, kdo jsou jakkoli znevýhodněni. Dveře, které se otvírají a zavírají samy, jsou zkrátka komfortnější, a to pro každého.

Pohon dveří PortaMatic
Pohon dveří PortaMatic

Více režimů ovládání

Ovládání PortaMatic je promyšlené do posledního detailu. Povely lze dveřím dávat dálkovým ovládáním, které je dostupné v různých designových variantách. Velmi praktický pak je i bezkontaktní radarový spínač umístěný u dveří.

Další možností je zmáčknout tlačítko umístěné na zdi. Dveře se pak mohou zavřít po určitém intervalu nebo se opět mohou zavírat na signál. Je možná i kombinace – dveře lze do určitého úhlu otevřít manuálně a zbytek již převezme PortaMatic. Existuje i možnost manuálního plného otevření dveří, přičemž zavření již je automatické. Záleží jen na přání uživatele.

V jednoduchosti je krása

PortaMatic přitom nevyžaduje žádnou složitou montáž – pohon se upevní přímo nad dveře nebo rovnou na zárubeň. Kluzná lišta se nalepí přímo na dveře. Nevyžaduje žádné další upevnění, a pokud by to bylo třeba, dá se opět bez následků odstranit. K mechanismu je třeba přivést elektřinu – připojovací kabel je dlouhý celé tři metry a pokud by to bylo vhodné, dá se připojit přímo do zásuvky.

Společnost Hörmann razí heslo, že více komfortu a bezpečnosti dělá rozdíl. Proto PortaMatic nezůstává jenom u své prvotní funkce, ale nabízí i osvětlení dveří, nad kterými se nachází, je programován proti sevření a upozorňuje na otevření či zavření dveří decentním akustickým i diodovým signálem.

PortaMatic tak může být významným ulehčením v prostorách, které vyžadují bezobslužné otvírání dveří. Postupně si však razí cestu i do českých domácností, kde slouží pro zvýšení komfortu.

Více informací na www.hormann.cz.

 
 
Reklama