Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové interiérové dveře MASTER a design z hliníku

Společnost J.A.P. představila na tiskové konferenci v pražském Mánesu nový design interiérových dveří MASTER od architekta Jana Ranného a novou hliníkovou obložkovou zárubeň DYNAMIK pro bytové i veřejné prostory. Jako bonus se prezentoval nadaný designér Patrik Mareš využívající hliníkové profily pro výrobu interiérových prvků a detailů.

Dveře MASTER v designu „by J. Ranný“

Dveře MASTER jsou zástupcem dveří s vnitřní hliníkovou konstrukcí, kterou tvoří nejen obvodový hliníkový rám, ale i vnitřní zpevňující příčky, které dveřím umožňují nejen kombinaci povrchových materiálů, ale i velké rozměry – do výšky až 3,7 m a šířky přes jeden metr.

„Právě pro svou rozmanitost šíře možností jsou dveře MASTER často využívány architekty v jejich individuálních návrzích interiérů. Odtud vzešel nápad oslovit jednoho z nich, který by vytvořil originální modelovou kolekci pro koncového zákazníka,“ říká úvodem pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která tyto dveře vyvinula a v Česku vyrábí.

Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 1. Zdroj J.A.P.
Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 1. Zdroj J.A.P.
Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 2. Zdroj J.A.P.
Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 2. Zdroj J.A.P.
Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 3. Zdroj J.A.P.
Dveře MASTER Design by J. Ranný, foto 3. Zdroj J.A.P.

A jak tuto nabídku zpětně hodnotí autor návrhů, Ing. arch. Jan Ranný? „Kreativní a hodně výtvarná práce… lákalo mě vyzkoušet si různé možnosti designu dveří MASTER, které jsou opravdu nekonečné. A samozřejmě musím dodat, že vytvořit autorský design pro českého výrobce, který se snaží držet vysoký standard v designu dveřních systémů, následně vidět výrobně vznikat dveře od prototypu po finální výrobky, je také zkušenost, která se nenabízí každý den.“

Jedním z typických znaků pro část novinkových modelů dveří MASTER je fakt, že z povrchu dveří zmizely hliníkové příčky, které umožňují propojení více dílů, a napojované sklo tak musí být velice precizně zahraněno, aby dílčí pásy na sebe přesně doléhaly a vytvořily esteticky přijatelný vzhled povrchu dveří.

Hliníková revoluce s DYNAMIKEM!

První česká hliníková dveřní zárubeň se jmenuje DYNAMIK a je určena jak pro domácnosti, tak i veřejné prostory! A v čem spočívá unikátnost hliníku jako materiálu pro dveřní zárubně? Prakticky především ve voděodolnosti a vlhkuvzdornosti.

Zárubeň Dynamik, foto 1. Zdroj J.A.P.
Zárubeň Dynamik, foto 1. Zdroj J.A.P.
Zárubeň Dynamik, foto 2. Zdroj J.A.P.
Zárubeň Dynamik, foto 2. Zdroj J.A.P.
Zárubeň Dynamik, foto 3. Zdroj J.A.P.
Zárubeň Dynamik, foto 3. Zdroj J.A.P.

„Hliníková zárubeň DYNAMIK je dodatečně montovatelná, lze ji tedy bez problému umístit do již existujících prostor a vyřešit tak úskalí, která přinášela stávající obložka. Určená je pro stěny se šířkou 85 až 210 mm. Ale i pro silnější zdi existuje řešení v podobně umístění zárubně na roh stavebního otvoru, limity jsou tedy minimální. Zárubeň DYNAMIK je navíc vhodná do vyšších prostor, do vyšších průchodů, protože hliník je odolný a konstrukčně tuhý materiál. Z tohoto důvodu je hliníková zárubeň ideální pro vytváření světlíků, a to ať těch bočních nebo naddveřních, případně lze zkombinovat obě varianty,“ popisuje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která hliníkovou obložkovou zárubeň vyvinula.

Hliníkové zárubně není potřeba vnímat jen po jejich funkční stránce, ale jejich neopomenutelnou předností je jejich nadčasový a moderní design. V domácnostech mohou skvěle prakticky doplnit například celoskleněné dveře, které lehce odolávají vyšší vlhkosti, a proto jsou ideální pro využití v koupelnách či kuchyních. Výjimkou nemusí být ani samostatné dělící příčky ve větších prostorách. „Nicméně dnes už nejsou výjimečné ani domácí interiérové bazény či sauny a do nich DYNAMIK jednoznačně patří,“ doplňuje tip pan Paksi.

Hliník na zárubních může být standardní stříbrný eloxovaný, ale umí se i hezky vybarvit v mnoha odstínech, které nabízí vzorník barev RAL.

Mladý studentský design – Inovativní využití hliníkových profilů v interiéru

Nadaný student Patrik Mareš dokázal proměnit neobyčejně-obyčejný konstrukční hliníkový prvek z designových dveří společnosti J.A.P. v nadčasové umělecké dílo.

„Eloxované hliníkové profily působí solidním dojmem a jsou pro mě ve své “surovosti“ velice estetickým prvkem. Navíc členitost tohoto konkrétního profilu ve mně evokovala rozsáhlou škálu využití,“ objasňuje Patrik Mareš, proč se ve svém projektu rozhodl použít právě tento materiál a dodává: „Hliník si pravděpodobně vždy zachová svou důstojnost. Může tvořit velice decentní prvky interiéru a tím jej podtrhnout či doplnit. Samozřejmě se také může stát převažujícím materiálem a to kupříkladu ve formě obkladů.“

Patrik Mareš se pustil hned do dvou projektů. Prvním z nich byla interiérová lampa. Její koncept se zakládal na kontrastu přírody a industrializace. Na prototypu je znázorněn hrubý beton a kov jako průmyslový materiál, ale celá konstrukce imituje anatomii přírodního obilného klasu.

Patrik Mareš, lampa. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.
Patrik Mareš, lampa. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.
Patrik Mareš, orientační systém 1. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.
Patrik Mareš, orientační systém 1. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.
Patrik Mareš, orientační systém 2. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.
Patrik Mareš, orientační systém 2. Foto F. Švácha, zdroj J.A.P.

Hliníkový prut ústí v betonovém podstavci s variabilními otvory. Uživatel si tím pádem může sám zvolit, kolik tyčových prvků do konkrétního nástavce ukotví a jakým směrem budou směřovat. Lampa je doplněna o osvětlovací LED pás s dotykovým stmívačem. „Čistý kus hliníkového profilu jako hlava lampy působí industriálně a v tomto námětu je veden i zbytek lampy – surová hliníková tyč a hrubý beton. To vše s lehkostí klasu, pohybujícího se ve větru,“ popisuje autor návrhu.

Druhým projektem Patrika Mareše bylo vytvoření informačního a orientačního systému do budov. Jeho principem je separování stávajícího hliníkového profilu na kratší úseky, přičemž na každý kus je uchycena tabule ze skla, která je nositelem orientační informace. Ta může být tvořena gravírovaným motivem. Pro lepší viditelnost informace je tabule podsvícena LED technologií.

Je patrné, že hliník právě díky své zdánlivě chladné eleganci dobývá naše domovy a má širokou škálu využití. V interiéru se využití hliníkových prvků tedy rozhodně nemusíme bránit. „S profilem jsem spal, snídal, cvičil i chodil do školy. Opravdu jsem si ho zamiloval. Vše samozřejmě za účelem vzplanutí nápadu – co s ním,“ uzavírá Patrik Mareš.

Společnost J.A.P. spol. s r. o.

Přerovská společnost J.A.P. působí na českém trhu již od roku 1991. Její filozofií je dodávat na trh stavební kovové prvky vysoké kvality s nápaditým designem, za přijatelnou cenu. Svým zákazníkům nabízí celoskleněné produkty, včetně designového Grafoskla, stavební pouzdra pro zasouvací dveře, ucelenou nabídku posuvných systémů po stěně, stahovací schody, včetně jejich protipožární a zateplené úpravy, interiérová a exteriérová točitá, segmentová a bočnicová schodiště, nerezové zábradlí. Svoji obchodní politiku směřuje jak na tuzemský, tak zahraniční trh.

 
 
Reklama