Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dveře ve staré bytové zástavbě jsou na hranici životnosti, říká ředitel HT Dveře

Ačkoli počet domácností vybavených bezpečnostními dveřmi u nás neustále roste, většina bytů ve starších zástavbách stále využívá dveře původní. Právě ty podle Tomáše Haltmara, jednatele společnosti HT dveře, nejen nesplňují potřebné požadavky na bezpečnost, ale navíc jsou na hranici své životnosti. Orientují se Češi při výběru bezpečnostních dveří pouze podle ceny? A podle čeho kvalitní bezpečnostní dveře vybrat? Nejen o tom jsme si s Tomášem Haltmarem povídali začátkem letošního roku.

V jakém stavu jsou u nás původní dveře v panelových a cihlových domech? Jsou pro zabezpečení domácnosti dostačující?

Z mého pohledu je opravdu zázrak, že má velké množství bytů v panelových a cihlových domech stále původní a k tomu fungující dveře i zárubně. Většina z nich je totiž na hranici životnosti. Kromě bezpečnosti je právě toto druhý nejčastější důvod, proč se na nás zákazníci obrací s žádostí o výměnu dveří za nové bezpečnostní. Zákazník nás bohužel často kontaktuje až ve chvíli, kdy mu jeho staré dveře doslova doslouží. Například se mu utrhne pantové uchycení nebo se dveřní konstrukce zcela zbortí tak, že dveře již nejdou ani dovřít. Případů, kdy se budou třicet až čtyřicet let staré dveře vyměňovat za nové z důvodu, že přestanou ze dne na den fungovat, tak bude jen přibývat. Nehledě na to, že z bezpečnostního hlediska jsou naprosto nedostačující.

Jak byste zhodnotil trendy v oblasti bezpečnostních dveří v roce 2015? Začali se Češi více zajímat o zabezpečení sebe a svého majetku?

Ano, rok 2015 byl z tohoto pohledu zlomový. Občané České republiky se mnohem více začali zajímat o ochranu nejen majetku, ale také sebe a svých blízkých. Ze zpětné vazby od našich zákazníků víme, že ke změně chování vedlo hned několik důvodů. Tím hlavním je rostoucí kriminalita a nárůst drobných trestných činů. Svou měrou se na vnímání bezpečnosti podepsala také migrační vlna a bohužel i teroristické útoky v Evropě. Češi proto nyní mnohem častěji dělají kroky k tomu, aby ochránili svou rodinu, majetek i svůj vlastní život. Při výběru bezpečnostních dveří se zaměřují především na jejich bezpečnostní třídu, ostatní vlastnosti jsou pro ně méně významné.

To znamená, že pro ně cena není rozhodující?

Pokud zákazníkovi nepřestanou staré dveře z ničeho nic fungovat a on tak není v časovém nátlaku na pořízení nových, nemá cena na výběr nových dveří zásadní vliv. Na tuto investici se totiž dokáže s předstihem připravit a z nabídky největších hráčů na trhu si může orientačně udělat obrázek o tom, o jakou částku se zhruba jedná. Výměna bezpečnostních dveří je finančně mnohem méně náročná než například pořízení plastových oken nebo celková rekonstrukce bytového jádra.
Spíše než na cenu se tak zaměřují na bezpečnostní charakteristiky dveří. Rozhodující pro ně ale mohou být i další faktory. Například obyvatelé bytů v přízemí blízko výtahu nebo vchodových dveří do domu kladou důraz na protihlukové vlastnosti, obyvatelé bytů v starých cihlových domech a v suterénech pak požadují dobré tepelně-izolační vlastnosti. Velkou roli dnes hraje také design dveří, protože i ony mohou sloužit jako zajímavý designový doplněk.

Jaké prvky jsou pro bezpečnostní dveře z hlediska zabezpečení domácnosti ty nejdůležitější?

Je to především použití kvalitního materiálu na všechny součásti dveří. Od zamykacích bodů, u kterých by měli zákazníci řešit nejen jejich počet, ale i provedení a tloušťku vysunovacích trnů, přes poctivě vybetonovanou novou zárubeň a ocelové výztuže až po překrytí vložek a druhý přídavný zámek. Všechny tyto prvky by navíc měly být prověřeny certifikačním úřadem.

Liší se nějak výrazně bezpečnostní dveře pro byt a pro rodinný dům?

V samotných bezpečnostních prvcích se neliší, rozdíly jsou především v použitých materiálech. Dveře pro rodinné domy vyžadují materiál pro venkovní použití, který odolá povětrnostním vlivům. U rodinných domů se proto používá zárubeň s přerušeným tepelným mostem nebo nerezové kování. Existuje zde také možnost zvolit model dveří podle energetické náročnosti s různými tepelně-izolačními vlastnostmi. Díky tomu lze vyhovět i zákazníkům, kteří staví pasivní domy nebo dřevostavby.

Jaké je složení Vašich zákazníků? Obracejí se na Vás častěji jednotlivci z řad domácností nebo i developeři, bytová družstva či společenství vlastníků?

Spektrum zájemců o bezpečnostní dveře je opravdu tak široké, jak popisujete ve Vašem dotazu. Největší část poptávek tvoří bezpochyby domácnosti. V letošním roce jsme ale také realizovali několik developerských projektů a výměn dveří v bytových domech jak pro bytová družstva, tak pro společenství vlastníků bytových jednotek. Díky tomu je naše práce různorodá, každý typ zákazníka na nás klade jiné požadavky a nároky, kterým je třeba dostát.

Mají o bezpečnostní dveře větší zájem majitelé starých bytů, nebo novostaveb?

Větší zájem o bezpečnostní dveře pozorujeme u starších bytových zástaveb. Je to právě z důvodu často katastrofálního stavu dveří v těchto domech a zároveň také větším počtem bytů v panelových domech, kterých je u nás velké množství. Nová výstavba ale roste a předpokládám, že se bude s postupem času tento poměr vyrovnávat.

Bývají u developerských novostaveb bezpečnostní dveře standardem, nebo jsou používány pouze protipožární dveře?

Developerské stavby jsou kapitolou samou pro sebe. V žádném případě bych se developerů nechtěl dotknout, ale mnoho z nich se ve svých projektech ohlíží jen na dva aspekty. Tím prvním je splnění protipožární normy, která je předepsána a nařízena již v projektu a v požární zprávě nutné pro vydání stavebního povolení. Druhým kritériem je pak bohužel co nejnižší cena. Většina developerů bezpečnostní třídu, design, protihlukové nebo tepelně-izolační vlastnosti vůbec neřeší. Stále častěji se nám tak ozývají čerství majitelé nových bytů, kteří si krátce po nastěhování nechávají dveře vyměnit za bezpečnostní.

Pokud bychom se měli na závěr vrátit k protipožární ochraně – jak důležitá je vedle bezpečnostních prvků?

Tato otázka by měla směřovat spíše na odborníka v oblasti protipožární ochrany, protože se o této oblasti stále vedou rozsáhlé a bouřlivé debaty. Zákazníkům vždy doporučujeme, aby se informovali, jakému režimu podléhá jejich bytová jednotka a vstupní dveře v ní umístěné, a podle toho následně nové dveře pořídili. Tyto informace získají u svého bytového družstva, ve správě bytového majetku nebo u společenství vlastníků.
Přijde mi trošku zvláštní, když jsou v bytě nasazeny třicet let staré dveře, které dnešní protipožární normy nesplňují, a nikomu to nevadí. Ale ve chvíli, kdy si chce majitel bytu dveře vyměnit, musí zakoupit dveře ve vyšší cenové relaci, odpovídající těm nejpřísnějším normám.
Já osobně protipožární dveře doporučuji i s ohledem na jejich složení. Mají totiž lepší protihlukové vlastnosti. Také proto si je lidé často pořizují i v případech, kdy protipožární normu dodržet nemusí.


HT dveře - Bezpečnostní dveře
logo HT dveře - Bezpečnostní dveře

Specializujeme se na prodej, montáž a servis bezpečnostních dveří do bytů, rodinných domů a komerčních prostor. Za kvalitu produktů mluví pozitivní zkušenosti a recenze stovek domácností a firem z celé České republiky. Můžete se přijít podívat na kompletní ...