Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké plastové dveře? Nebo hliníkové?

Nebojte se plastových dveří. Mají výborné vlastnosti a lákají na líbivý design

Plastové dveře v jedné ze tří kategorií: s výplní z ABS plastů, HPL výplní nebo exkluzivní s výplní nalepenou na křídle, nebo rovnou dveře hliníkové? Jsou téměř nezničitelné, skvěle vypadají a snadno vydrží i více než padesát let.

Vchodové dveře jsou vizitkou každého domova. Pokud jste se rozhodli, že je čas na jejich výměnu, mohou pro vás být ideální volbou plastové dveře. V Česku se díky svým vlastnostem a cenové dostupnosti těší velké oblibě. A díky líbivému designu vám je bude závidět každý soused.

Aplikace pro výběr dveří

Pod označením plastové dveře se dnes schovává hned několik materiálů, které se liší nejen cenou, ale hlavně vlastnostmi a možnostmi použití.
O kvalitě dveří vypovídá nejen materiál profilu dveřního rámu a křídla, ale i jeho síla a technologie zpracování. Důležitou roli ve výběru vstupních dveří hraje i volba vhodné dveřní výplně.

  • Nejlevnějšími výplněmi plastových vstupních dveří jsou výplně z ABS plastů. Hodí se pro nenáročné použití. Pro vyšší hodnoty tepelné roztažnosti a nižší stabilitu je doporučujeme pořizovat pouze v čistě bílé variantě,“ říká obchodní ředitel znojemské firmy PERITO Petr Jaroš.
    Pokud bydlíte někde, kde vám na dveře v létě praží slunce a v zimě pak stojí několik měsíců v tuhých mrazech, měli byste se raději poohlédnout po dveřích s výplněmi vyšší třídy.

  • Střední třídou ve výplních pro plastové vstupní dveře jsou takzvané HPL výplně neboli výplně z vysokotlakého laminátu tvrzeného speciálními pryskyřicemi. Ty už využijete prakticky všude – jsou velmi odolné a stabilní, lehce se udržují, vyberete si z nepřeberných variant vzhledů i dekorů a jsou za rozumnou cenu.
    „Dveře s HPL výplní jsou ideální také pro ty, kteří chtějí imitovat vzhled dřeva. Na první pohled je nerozeznáte. Proto se výborně hodí při rekonstrukcích domů, ale i pro novostavby, kde zase uplatníte modernější varianty výplní s kovovými rámečky,“ radí Jaroš.

  • A kdo se chce před známými a sousedy opravdu blýsknout, může sáhnout po opravdové špičce a vybrat si dveře s výplněmi, které se lepí přímo na křídlo. „Tím zlepšují pevnost a stálost dveří a překrytím rámu křídla navíc propůjčují dveřím velmi elegantní vzhled,“ vysvětluje Jaroš.
    Plastové vstupní dveře s výplněmi překrývajícími křídlo se díky exkluzivnímu vzhledu hodí pro moderní novostavby, pro své výborné tepelně izolační parametry je využijete i v energeticky úsporných a pasivních domech. Ze všech tří variant jsou sice nejdražší, vyšší cenu ale bohatě vyvažují užitnými vlastnostmi a dlouhou životností.

Hliníkové vstupní dveře snadno poslouží i padesát let, navíc skvěle vypadají

Dosluhují vaše staré vchodové dveře a uvažujete o koupi nových? Je tedy ten správný čas zapřemýšlet, zda si místo plastových nepořídit rovnou dveře hliníkové. Jsou téměř nezničitelné, skvěle vypadají a snadno vydrží i více než padesát let.
„Hliník je ušlechtilý materiál, mezi jehož přednosti patří pevnost, tuhost a nízká hmotnost. Tím pádem se hliníkové dveře nedeformují, výborně odolávají vnějším podmínkám a lehce s nimi manipulují i děti,“ říká obchodní ředitel znojemské firmy PERITO Mgr. Petr Jaroš.

Další výhodou hliníkový dveří je konstrukční přesnost a dobré mechanické vlastnosti. To oceníte hlavně ve velmi namáhaných prostorech – hliníkové dveře tak půjdou dlouhá léta snadno otevírat a zavírat i v desetipatrovém panelovém domě. Na trhu se dají najít hliníkové vstupní dveře z vícekomorových profilů s přerušeným tepelným mostem a izolační výplní z kompozitních materiálů. Podobné dveře mají velmi nízké hodnoty tepelné prostupnosti a ušetří tak domácnosti náklady na vytápění.

Odolnost proti deformacím a robustnost konstrukce s sebou navíc nese větší pasivní bezpečnost. Samozřejmě, že pokud jsou dveře vybaveny nejlevnějším zámkem, pro zloděje nebude problém je překonat.

Velkou výhodou hliníkových dveří je i jejich vzhled. Oproti jiným totiž nemá v podstatě žádná omezení a lze jej přizpůsobil staršímu domu i novostavbě. Pokud máte dřevěná či plastová okna, hliníkové vstupní dveře s nimi snadno sladíte. „Pokud si chcete dveře vyladit do posledního detailu a současně kladete zvláštní důraz i na jejich užitné vlastnosti, můžete se inspirovat jednostranným nebo oboustranným překrytím dveřního křídla. Barvu, ornamenty, mřížky a jiné maličkosti si samozřejmě vyberete podle svého vkusu,“ dodává Jaroš.

Ceny hliníkových vstupních dveří se pohybují od 50 do 120 tisíc korun. Vyšší cenu však zcela kompenzují jejich vlastnosti - dlouhá životnost, bezpečnost, odolnost, tuhost, design, lehkost, nebo stálobarevnost. I proto například v Německu a Rakousku platí, že když se řekne vstupní dveře, myslí se tím především dveře hliníkové.

Dveře PERITO s.r.o.
Dveře PERITO s.r.o.
 
 
Reklama