Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fermacell představuje způsob ohýbání desek FERMACELL Powerpanel H2O

Další výhoda pro suchou výstavbu - výroba obloukových stěn

V únoru 2010 na veletrhu Dřevostavby byla poprvé tuzemské veřejnosti představena další výhoda těchto špičkových stavebních materiálů pro suchou výstavbu - možnost ohýbání desek Powerpanel H2O a tím i výroba obloukových stěn.

O cementovláknitých deskách FERMACELL Powerpanel H2O je velmi dobře známo, že jsou vhodné do vlhkých prostor a že mezi jejich hlavní přednost patří také nízká hmotnost, vysoká odolnost proti mechanickému zatížení, prvotřídní požární ochrana a ochrana proti hluku, lehké zpracování a jednoduché připevňování, minimální objemové změny a evropská certifikace.

Při výrobě těchto stěn z desek Powerpanel H2O o tl.12,5 mm a délce ≥ 2000 mm existují tři varianty provedení, volba vhodného způsobu závisí především na poloměru zakřivení vytvářené plochy. Při poloměru ≥ 4000 mm s roztečí spodní konstrukce ≤ 312,5 mm se používají velkoformátové desky Powerpanel H2O v délce ≥ 2000 mm, které se připevňují napříč na spodní konstrukci. U poloměru ≥ 1500 mm až ≤ 4000 mm ohnutí s roztečí spodní konstrukce ≤ 250 mm se desky FERMACELL Powerpanel H2O ohýbají pomocí šablony, kde dochází k rozlámání jádra desky (celistvost materiálu je zaručena výztužnou tkaninou v krycích vrstvách desky). U třetí varianty provedení - poloměrů ohnutí pod 1500 mm (ty mohou být přínosem např. v designových řešeních interiérů) - je desky nutné před ohnutím do požadovaného poloměru naříznout v počtu 7 až 10 řezů do hloubky min. 7 mm a max. 9 mm, přičemž vzdálenost mezi jednotlivými řezy nesmí být menší než 35 mm. Poloměr ohybu lze jednoduše spočítat - viz podklady na www.fermacell.cz, v sekci "Ke stažení", Ohýbané konstrukce. Povrch desky po ohnutí a upevnění ke spodní konstrukci se dále upraví celoplošným tmelením a uložením výztužné tkaniny FERMACELL do flexibilního lepidla FERMACELL nebo plošné stěrky FERMACELL Powerpanel.

 
 

U dvouvrstvého opláštění můžeme pomocí této technologie dosáhnout dokonce samostatně stojících objektů jako jsou sprchové kouty, sloupy, tvarované dělicí stěny, paravany - a to zcela bez spodní konstrukce, technologií slepení desek mezi sebou podlahovým lepidlem FERMACELL. Pro vytváření takovýchto konstrukcí jsou doporučeny velkoformátové desky FERMACELL Powerpanel H2O.

Ohýbané cementovláknité desky Powerpanel H2O byly použity i při výstavbě Domu klimatu v Německém Bremerhavenu. Všechny prostory, v nichž jsou konstrukce stěn vystaveny trvalému zatížení vodou, byly provedeny právě z cementem pojených desek do vlhkých prostor FERMACELL POWERPANEL H2O. Desky z lehčeného betonu se sendvičovou strukturou, vyztužené tkaninou ze skleněných vláken odolných vůči alkáliím, jsou maximálně odolné vůči vodě i plísním a jejich vysoká stabilita umožnila výstavbu vysoce zatěžovaných konstrukcí, odolných navíc vůči poškrábání a nárazům. Desky jsou nehořlavé a odpovídají třídě reakce na oheň A1, při dvouvrstvém opláštění dosahují požární odolnosti F120 (EI 120). Pro Dům klimatu v Bremerhavenu bylo celkově použito 12.000 m2 sádrovláknitých desek o tloušťce 12,5 mm a celkem 3.000 m2 cementovláknitých desek.

   


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...