Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bydlel s rodinou skoro půl roku v buňce. Sen o vlastním domě si ale nakonec splnil

Netypická dřevostavba se zahradou na střeše? I tak může vypadat dům, který si architekt navrhne sám pro sebe.

„Důležitý byl pro mne prostor pro setkávání celé rodiny. Je nás v něm celkem šest, takže v domě musí být místo, kam se všichni vejdeme, aniž bychom zakopávali jeden o druhého,“ říká architekt Oliver Kalnássy, který svůj dům navrhl uprostřed okrasné zahrady, která mimo jiné přechází i na střechu stavby. Jak říká, tím, že byl přítomen celému procesu vzniku domu, pochopil mnoho věcí, kterým architekt ve své kanceláři jen těžko porozumí. „Naučil jsem se spoustu nového a jsem za tu zkušenost velmi rád,“ vysvětluje.

Svůj dům si kompletně vymyslel, nakreslil, navrhl a zrealizoval. „Vždy jsem čtyři dni v týdnu projektoval a zbývající tři dny jsem byl na stavbě,“ říká. Stěhovali se po pěti měsících od začátku stavby. Do té doby bydleli na zahradě v pronajaté buňce. „Má žena tam přivezla naše první dítě rovnou z porodnice. Koupali jsme se v sudu ve vodě ze studny a bylo to velké dobrodružství,“ usmívá se Oliver.

Pokračuje v rodinné tradici

Oliver Kalnássy pochází z východního Slovenska. Jeho otec se živil jako projektant a svého syna se mu podařilo ke svému řemeslu přitáhnout. „Často jsem tátu pozoroval, jak kreslí výkresy tužkovým perem na pauzáku. Jezdíval jsem s ním i na služební cesty – na jednání, na průzkumy domů, kostelů, zámečků, které pak rekonstruoval, a tam mně to asi chytlo. Už na gymnáziu jsem věděl, že chci být architektem,“ vzpomíná. Od mala hodně kreslil a později pomáhal při rekonstrukci rodinné chalupy. S otcem i nějaký čas pracoval v jednom malém ateliéru. „Byla to ohromná zkušenost. Jezdili jsme spolu do práce, chodili na obědy, na pracovní schůzky a občas i na pivo. Zlaté časy a skvělá odborná praxe.“

Cena za dům ze slámy

Jeho tvorba je pestrá a zahrnuje jak drobné stavby pro soukromé uživatele, tak rozsáhlé objekty a areály pro investory a firmy. Navrhuje novostavby i rekonstrukce různého využití. Mezi ty nejrozsáhlejší patří například hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u Lipna, kde se momentálně realizují apartmánové domy, projektuje se školící centrum a loděnice. Za realizaci Slaměného domu Ve Stodole získal v roce 2008 společně s Lukášem Gavlovským cenu v soutěži Nový domov v kategorii Rekonstrukce.

Díky svým rozsáhlým investorským kontaktům dostal také možnost začít zcela nový projekt ve finanční sféře, kterému se v tuto chvíli naplno věnuje.  Je to jeden ze zásadních milníků v jeho profesním životě, který ho posunul dále, než si sám dokázal představit. Baví ho práce s lidmi a pomáhá jim s řešením životních situací, a to nejen skrz platformy architektonického bydlení.

„V budoucnu bych rád realizoval nějakou sakrální stavbu a také uvedl do života a rozvinul projekt cenově dostupného a kvalitního bydlení v rámci projektu Náš nový dům. Také bych rád zrekonstruoval nějakou chalupu na horách a nejradši se tam odstěhoval,“ dodává s úsměvem.










 
 
Reklama