Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová pila STIHL MS 261 - nyní lehčí a výkonnější

Každý gram je znát a při práci s motorovou pilou to platí dvojnásob. Po komplexní modernizaci je právě z tohoto důvodu oblíbený model STIHL MS 261 nejenom výkonnější, ale i lehčí o 300 gramů. Se současným výkonem 3 kW, což je o 0,1 kW více proti předchozímu provedení, tak poskytuje ve své objemové třídě nejlepší poměr výkon/hmotnost. Optimalizace se tomuto modelu dostalo i z hlediska ergonomie, což umožní profesionálům i příležitostným uživatelům snazší manipulaci při práci.


Kácení, odvětvování, řezání kmene na špalky, prořezávání nebo řezání palivového dříví – ten, kdo několik minut pracoval s motorovou pilou, ví, že každý gram v rukách se s přibývajícím časem násobí. To měl STIHL na paměti při modernizaci svého zákazníky nejvíce oblíbeného modelu střední třídy pro lesnictví, stavebnictví, zahradnictví a komunální údržbu. Optimalizace, kterou pila STIHL MS 261 prošla, se zaměřila na hmotnost i pracovní ergonomii. Díky moderním materiálům je nejenom lehčí o 300 g, ale o 0,1 kW narostl i výkon motoru na aktuální 3 kW. Výsledkem je poměr výkonu a hmotnosti 1,6 kg / kW, což řadí MS 261 na přední pozici ve své třídě. Faceliftem prošel i kryt řetězového kola. Štíhlejší design umožňuje lepší vedení v blízkosti kmene a zlepšil se rovněž odvod třísek. Proměny se dočkala i ozubená opěrka, která nyní „zakousne” větší sousto. Celkově tak pila umožňuje lepší vedení v kmeni stromu, což se při delší práci projeví menší únavou.

Technika – vše osvědčené zůstalo

Z hlediska technologie nová pila MS 261 nabízí celou řadu funkcí z předchozí verze. Výkonný benzínový motor má vysoký točivý moment zajišťující vynikající řeznou rychlost. Body zážehu a dávkování paliva jsou přesně řízeny elektronickým systémem řízení motoru STIHL M-Tronic (u verze MS 261 C-M VW), aby byl zajištěn optimální provoz a pohodlí obsluhy při změně podmínek (jako jsou např. provozní teplota, okolní teplota, nadmořská výška nebo změna paliva), aniž by uživatel musel měnit nastavení pily ručně. Okamžitě startující motor šetří vaši sílu i palivo a poskytuje ideální dynamický rozsah otáček za všech okolností. Kromě toho speciální startovací rukojeť STIHL ElastoStart zaručuje stejnoměrný postup při startování bez trhavých pohybů. Integrovaný tlumící prvek pohlcuje zatížení vznikající při tažení za startovací rukojeť. Startování stroje je tak značně usnadněno.

Stejně jako původní model, je i nová MS 261 v ČR k dispozici ve dvou verzích: s klasickým karburátorem nebo s elektronickým řízením karburátoru STIHL M-TRONIC doplněným o elektronické předehřívání karburátoru a vyhřívání rukojetí (C-M VW) pro spolehlivé uchopení řetězové pily i v zimních podmínkách.

STIHL MS 261 je na českém trhu ke koupi od dubna letošního roku za doporučenou prodejní cenu 18.790,- Kč vč. DPH a ve verzi MS 261 C-M VW za 20.290,- Kč vč. DPH.

Výrobky STIHL nehledejte v hobby marketech, ale pouze u autorizovaných prodejců STIHL a VIKING s kvalitním poradenstvím a servisem. Autorizovaný prodejce garantuje svými odbornými znalostmi to, že každý uživatel dostane takové nářadí, které je pro něj a účel jeho využití optimální. Prodejce vám vždy předá stroj připravený k provozu a bude vás informovat o správné a bezpečné obsluze, případně vám poradí s nákupem dalších pomůcek, příslušenství a ochranných prostředků. Podrobné informace o produktech a autorizovaných prodejcích STIHL naleznete na www.stihl.cz.


Andreas STIHL spol. s r. o. je dceřinou společností koncernu STIHL HOLDING AG & Co. KG a současně výhradním obchodním zastoupením tohoto světového výrobce malé lesní a zemědělské mechanizace v ČR. Historie společnosti STIHL sahá do roku 1926, kdy Andreas Stihl založil s několika spolupracovníky nevelkou strojírenskou firmu. Dnes skupina STIHL zaměstnává více než 14 000 pracovníků po celém světě. Důraz na inovace, uplatňování progresivních technologií i poznatků vlastního výzkumu – to jsou základy, na kterých stojí proslulá kvalita a spolehlivost produktů STIHL.

 
 
Reklama