Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti ze Stavebních veletrhů Brno 2016

Stavební veletrhy Brno, veletrh nábytku a interiérového designu MOBITEX a veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno přilákaly letos na 45 000 návštěvníků, kteří měli možnost zhlédnout nabídku 772 firem z 20 zemí světa na čisté výstavní ploše přes 19 460 m2. Souběžně se konal veletrh PTÁČEK společnosti PTÁČEK – velkoobchod. Inspiraci z hotových dřevěných montovaných domů nalezli návštěvníci v Národním stavebním centru.

„Stavební veletrhy Brno byly opět po roce místem, kde se hledaly odpovědi na aktuální problémy stavebnictví. Účastníci Kulatého stolu vyzvali Vládu ČR, aby učinila všechny nezbytné kroky k tomu, aby nedošlo k dalšímu výraznému propadu stavebního trhu z důvodu problémů s posudky EIA,“ uvedl generální ředitel Veletrhy Brno a.s. Jiří Kuliš.

Návštěvníci získali jak přehled o nových technologiích, stavebních materiálech a aktuálních trendech ve vybavení interiéru, tak i možnost zdarma zkonzultovat své plány s renomovanými nezávislými odborníky. Pod odborným vedením mohli projít jednotlivými kroky stavby, až po vkusné vybavení interiéru kvalitním, zdravotně nezávadným nábytkem.

Letošní novinkou bylo poradenství zaměřené na zásobování pitnou vodou pro byty, domy zahrady. Na více než 1500 m2 byly k vidění také různé druhy zahrad včetně doplňků a nářadí. V pavilonu M získali návštěvníci informace potřebné pro výběr správného osvětlení do domácnosti a o problematice tzv. inteligentní domácnosti.

Zahajovací konference byla zároveň Inženýrským dnem ČKAIT a ČSSI se věnovala klimatickým změnám a strategii a technickým opatřením proti hydrotechnickým extrémům. V doprovodném programu nechyběla ani problematika úspor energií nebo dotačních titulů.

Tak jako každý rok se Národní stavební centrum prezentovalo stánkem v pavilonu P, tentokrát ve spolupráci s Asociací dodavatelů montovaných domů, která převzala odbornou záštitu nad již 4. ročníkem veletrhu Dřevo a stavby Brno 2016.



„To, že dřevostavby, jako progresivní a investory čím dál více žádaná stavební technologie, získávají v rámci stavebních veletrhů v Brně tak významné postavení, není náhodné. Segment dřevostaveb, z pohledu počtu realizovaných rodinných domů, od poloviny devadesátých let kontinuálně roste. Podle dostupných údajů bylo v roce 1999 v České republice dokončeno pouze 92 rodinných domů na bázi dřeva a v roce 2015 jich bylo již 1791. Z celkového počtu 13 412 dokončených rodinných domů v ČR v roce 2015 dosáhl podíl dřevostaveb na našem trhu již více než 13 %,“ uvedl Ing. Vratislav Blaha, CSc., předseda Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD).

Z řad členů a partnerů ADMD se veletrhu aktivně zúčastnilo 15 společností. Z toho deset firem vystavovalo na společném stánku členů a partnerů Asociace dodavatelů montovaných domů, který měl plochu 300 m2.

Úspěch dřevostaveb, jako stavební technologie a zájem o ně má více důvodů. Zákazníci, kteří si pořídili dřevěný montovaný dům, oceňují hlavně čtyři prokazatelné výhody: výbornou kvalitu, vynikající tepelně izolační vlastnosti, rychlost výstavby a příznivý poměr ceny a kvality.

Asociace dodavatelů montovaných domů byla rovněž partnerem celodenního semináře Energeticky efektivní a ekologicky šetrné domy. Účastníci si vyslechli přednášky na témata jako vnitřní ovzduší dřevostaveb, trvale udržitelná výstavba, přírodní materiály, ekologické vytápění rodinného domu, zkušenosti s bydlením v energeticky pasivním domě, dozvěděli se, jak vybrat zhotovitele kvalitních dřevostaveb, příklady zajímavých dřevostaveb a mnoho dalšího.

Velice zajímavý pro diváky byl moderovaný duel Energeticky pasivní dům versus energeticky aktivní dům, kde proti sobě nastoupili dva odborníci, kteří mají mírně odlišný pohled na to, jak dosáhnout domu s téměř nulovou spotřebou energie. Na dotazy moderátora i účastníků duelu odpovídali pan Ing. Jan Bárta z Centra pasivního domu a pan Ing. Josef Slováček z Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Poslední den veletrhu, v sobotu 23. 4. 2016, se v Centru vzorových domů EDEN 3000 konal Den energeticky úsporného bydlení 2016. Návštěvníci získali informace, jaké jsou pasivní domy očima jejich majitelů, architektů, projektantů a stavebních firem, přišli si poslechnout příběhy lidí a jejich skutečných pasivních domů, jaká byla jejich cesta při plánování bydlení, jak probíhala stavba a jak se jim nyní v jejich pasivních domech žije. Přednášky byly také zaměřeny na dřevostavby, trvale udržitelnou výstavbu, inteligentní podlahové vytápění, úsporné vytápění a chlazení tepelnými čerpadly a zdravé bydlení s rekuperací vzduchu spojených s komentovanými prohlídkami vzorových domů s praktickými ukázkami zařízení v provozu.

 
 
Reklama