Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Praze se představí nejvyšší dřevostavba v ČR i vícepodlažní budovy na bázi dřeva

Praha zažije počátkem února jedno velké prvenství. Představí se zde dosud nejvyšší dřevostavba, která kdy byla v České republice postavena. K vidění bude v rámci veletrhu Dřevostavby od 2. do 5. února na holešovickém Výstavišti.


Dřevostavby zaujímají v celkovém počtu postavených domů významný podíl, který se každoročně zvyšuje. V předloňském roce dosahoval dle údajů ČSÚ a ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů) 13% podílu z celkového počtu nově postavených domů. Díky svým nesporným benefitům jako jsou mj. rychlost výstavby, „suchý“ proces a nízká ekologická stopa se dřevostavby dostávají čím dál tím více do popředí zájmu. Touto technologií vznikají nejen rodinné domy, ale i stavby v podobě mateřských školek či firemních sídel. Celosvětový trend se významným způsobem odpoutává od zařazení pouze k tomuto typu projektů a směřuje vzhůru do výšek, čemuž vychází vstříc i měnící se legislativa.

„V oboru dřevostaveb se pohybujeme dlouho. Mimo jiné organizujeme již dvanáctým rokem Salon dřevostaveb, což je nesoutěžní přehlídka toho nejzajímavějšího, co v oblasti moderní dřevěné architektury za poslední rok vzniklo,“ říká architekt Pavel Horák a doplňuje: „V poslední době téma vícepodlažních dřevostaveb čím dál silněji rezonuje obzvláště v zahraničí. Chceme tedy na tento trend navázat a představit zajímavé projekty ze zahraničí zde v ČR a rozhodli jsme se proto uspořádat mezinárodní konferenci Grow UP! na toto téma.“

U nás v České republice je výška budovy na bázi dřeva legislativně limitována 12 metry (počítáno od prvního podlaží po podlahu posledního podlaží). A právě takto vysoká dřevostavba, jejíž hlavní nosná konstrukce bude ze skeletu z BSH profilů a CLT panelů z křížem lepeného dřeva, se představí v pražských Holešovicích v rámci veletrhu Dřevostavby.

Tématu vícepodlažních dřevostaveb se také bude věnovat mezinárodní konference Salonu dřevostaveb na téma vícepodlažní budovy ze dřeva, která se koná ve čtvrtek 2. února 2017 od 14.00 do 18.00 hodin v Auditoriu Salonu dřevostaveb v rámci veletrhu Dřevostavby ve střední hale Průmyslové paláce.

Kompletní program naleznete na webových stránkách www.salondrevostaveb.cz/konference
 
 
Reklama