Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dokonalá integrace historického a současného stavebního procesu při záchraně roubenky

Rumunský architekt Mihai Racu se svou prací snaží nalézt cestu pro život starého obydlí v moderním světě. Jak si poradil s projektem přenesení staré roubenky z Maramureše a její výstavbou včetně modernizace u Vultureni?

roubenka ESTAV

O rozebrání původní stavby v Maramureši se postarali místní tesaři (prý dokonce potomci těch, kteří roubenku kdysi stavěli), a po transportu materiálu na novou lokalitu u Vultureni se postarali o znovu-sestavení. Zajistili také výrobu nových šindelů, a opravili stávající provedení trámoví v podkroví.

„Bylo přinejmenším příjemné sledovat hloubku jejich porozumění specifickým strukturálním problémům dřevěných staveb,” říká Racu. „Integrace historického i současného stavebního procesu byla dokonalá. Mohli jste vidět staré zkušené řemeslníky při práci, která je chloubou jejich kraje.” A samotná výsledná stavba pak slouží jako inspirace dalším generacím, architektů i řemeslníků. Dokazuje totiž, že i stará roubenka může být komfortním bydlením, a že tento druh historického objektu nemusí nutně padnout jen proto, aby na jeho místě vyrostla cihlová novostavba.

Projekt, který Racu s pomocí tesařů a venkovských řemeslníků, má významný regionální sociální dopad. Prakticky ukázal, že stará řemesla rozhodně do starého železa nepatří. Pokud by se zvýšil zájem o další rekonverze historických objektů (zatím po úspěchu objektu ve Vultureni to vypadá nadějně), přišli by se tesařští mistři „zpět do oběhu” a zájem o jejich práci by vzrůstal.

Podrobnosti o problematice starých venkovských budov si přečtete v článku Mgr. Radomíra Dohnala „Roubenku zachránili kombinací starého řemesla s novým“ na portálu ESTAV.cz.


 
 
Reklama