Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi volí dřevostavby především kvůli jejich rychlé výstavbě

Počet realizovaných dřevostaveb v Česku rok od roku stoupá. Dřevěných rodinných domů přibývá každým rokem, mezi bytovými domy se ale tento způsob výstavby zatím rozšiřuje velmi pozvolna.

Spotřebitelé kvitují především možnost rychlé realizace a nízké provozní náklady. Třetina (31%) dotázaných považuje za velkou výhodu možnost získání státního příspěvku, který může přesáhnout půl milionu korun. Strach z vlhkosti, kvality izolací, z problémů s akustikou i krátkou životností není podle dodavatelů na místě. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu, který si organizátoři veletrhu FOR ARCH nechali na začátku roku 2015 vypracovat analytickou společností CEEC Research.

Dřevostavby nabízejí svým uživatelům nepřeberné množství výhod. Konzervativní čeští zákazníci vnímají především jednu – největším přínosem dřevěných domů je pro ně rychlost výstavby. Podle dotazovaných stavebních firem je rychlá realizace důležitá pro 89 procent zákazníků. Tento typ domu dokážou některé firmy na českém trhu dodat do měsíce, bez ohledu na roční období. Druhým nejzajímavějším benefitem dřevostaveb jsou pro 71 procent zákazníků následné úspory za energie. Důležitým faktorem při výběru nemovitosti je také pořizovací cena. „To, že zájem o dřevostavby stoupá, je zřejmé z rostoucího počtu návštěvníků veletrhu FOR WOOD, ale i samotných vystavovatelů. V letošním roce očekáváme 20% nárůst,“ říká Martin František Přívětivý, ředitel mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Rychlost výstavby dřevěných domů jako velké plus potvrzuje i Ladislav Kameník, jednatel společnosti Haas Fertigbau Chanovice s.r.o.: „Výzkum odpovídá našim zkušenostem, zejména z pohledu výhod dřevostaveb – rychlosti a nízké energetické náročnosti. Cena už není faktorem, který by jiné technologie porážel, často je s nimi plně srovnatelná, a přesto si lidé dřevostavbu vyberou – protože mají garantovaný termín, cenu a certifikovanou kvalitu. S obavami se u našich zákazníků už nesetkáváme, oni vědí, že výrobce jako je Haas Fertigbau má konstrukci, její skladbu a montáž prověřenou a v každé fázi dozorovanou, takže obavy veřejnosti z vlhkosti, nevyhovující akustiky a životnosti jsou u výrobce, jako jsme my, zcela liché.

Jen necelá třetina (31 procent) zákazníků považuje za velkou výhodu možnost čerpání dotací z programu Ministerstva životního prostředí. Příspěvky na výstavbu nízkoenergetických budov, do kterých právě dřevostavby spadají, přitom v minulém dotačním období Nová zelená úsporám mohly překročit částku půl milionu korun (550 tisíc). Pravidla pro nové dotační období zatím nejsou přesně stanovena, ale podle předběžných informací bude i letošní program Nová zelená úsporám, který by měl být spuštěn v dubnu, podporovat i v následujících letech výstavbu nízkoenergetických domů. „Dotační tituly se čerpají omezeně proto, že jsou propláceny po kolaudaci a zákazník prostě nemá potřebné finance, a hypotéku mu banka nenavýší,“ vysvětluje Jiří Pohloudek, obchodní ředitel RD Rýmařov.

Tři čtvrtiny zákazníků se obávají toho, co by mohlo s dřevěným domem udělat vlhko a zda bude izolace funkční. Až 67 procent lidí váhá s dřevostavbou při rozhodování o konkrétním dodavateli kvůli obavám z funkční akusticky domu a kvůli životnosti. „Tím, že se v inovačních strategiích sendvičových technologií hledají materiály s maximálními kvalitativními parametry, teoreticky nemůže vzniknout podřadný výrobek s neduhy životnosti a vlhkosti,“ říká obchodní ředitel RD Rýmařov, Jiří Pohloudek, a doplňuje: „Dnešní stavby na bázi lehké prefabrikace dřeva, jsou obdobou automobilového průmyslu – poskládat to nejlepší s vysokým konečným efektem. ČR má své inovační centrum v Ostravě, kde se dlouhodobě testují konstrukce, které jsou určené pro nabídku trhu. To je dnes posun, který ve svém důsledku ukazuje tuto technologii s vysokým inovačním potenciálem a dává záruky, že čísla v podobných průzkumech se budou pozitivně měnit.

Vlastnosti dřevěných staveb, jejich výhody i nevýhody, můžou zájemci o nové bydlení prodiskutovat se zástupci dodavatelských společností na letošním veletrhu FOR WOOD, který se uskuteční v rámci již šestadvacátého ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH od 15. do 19. září v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama