Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Haas Fertigbau a fermacell ukázali výhody školky na bázi dřevostavby

Cílem dne otevřených dveří bylo představit zástupcům dalších obcí i široké veřejnosti výhody nové babické školky na bázi dřevostavby. Na obvodových a vnitřních stěnách jsou použity sádrovláknité desky fermacell.

Nová mateřská škola pro 2x24 dětí se nachází na severním okraji obce za zástavbou rodinných domů, při okraji lesa. Školu navrhl autorský kolektiv Ing. arch. Lubor Sladký, Ing. arch. Lukáš Holub, Ing. Jan Rybář, Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová z architektonické kanceláře S.H.S architekti s.r.o. Praha. Jednopodlažní, dvoutřídní budova je navržena jako dřevostavba a tvoří ji dva trakty – herní a pobytové místnosti školky a zázemí dětí a vychovatelek. Uprostřed a po stranách jsou jednotlivé trakty navzájem uskočeny, čímž vytvářejí vlastní hmotové řešení školky – dva do sebe zaklíněné podélné hranoly, otočené kolem své osy proti sobě ve sklonu střechy 15°.

Den otevřených dveří, organizovaný ve středu 16. července 2014 v Babicích u Říčan, ukázal všechny hlavní výhody školky na bázi dřevostaveb - možnost postavit novou mateřskou školu rychle, kvalitně, cenově efektivně, na míru dle individuálních představ a přitom bez zatížení životního prostředí.

Obvodové konstrukce jsou tvořeny sendvičem z dřevěných trámků KVH a oboustranným obkladem požárně odolnými sádrovláknitými deskami fermacell, vyplněnými tepelnou izolací z minerálních vláken. Vnější fasádu objektu tvoří z větší části standardní kontaktní zateplovací systém z desek z pěnového polystyrenu a s tenkovrstvou probarvenou omítkou. Fasády obou štítů jsou obloženy cementovláknitými deskami na roštu s provětrávanou mezerou a minerální tepelnou izolací. Vnitřní části východní fasády, obrácené do vnějšího herního prostoru dětí, budou obloženy vodorovně skládanými palubkami z ušlechtilého bezúdržbového dřeva. Francouzská okna umístěná ve východní fasádě umožňují přímý výstup na vnější terasy obou herních místností i do zahrady a dětského hřiště.

Hass Fertigbau Chanovice fermacell školka Babice

Stavbu realizuje firma Hass Fertigbau Chanovice, která patří u nás i v Evropě mezi významné výrobce dřevostaveb.

Podle Jaroslava Benáka, technického ředitele Fermacell GbmH, o.s. Praha, je spolupráce s Haas Fertigbau u nové školky další významnou referencí: „Sádrovláknité desky fermacell se u nových školek z modulů nebo na bázi dřevostavby uplatňují díky výborné požární odolnosti, ale i pro své statické a akustické parametry. U babické školky je použita osvědčená konstrukce nosné montované stěny 1 HT 11 s deskami fermacell 12,5 mm. Tyto stěny s protipožární odolností splňují vysoké požadavky útlumu zvuku a jsou ideální pro členění vnitřního prostoru zejména ve stavbách, jako jsou administrativní a správní budovy, nemocnice, průmyslové stavby a bytová výstavba.“


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...

 
 
Reklama