Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům, který šetří energii a ohřívá vodu

Na okraji Benešova postavil před třemi lety projektant Martin Bursík pro svou rodinu nízkoenergetickou dřevostavbu, která šetří rodinnou pokladnu.

Velkorysá dřevostavba pro čtyřčlennou rodinu má sklep s úložnými prostory zabudovaný ve svahu. V přízemí se nachází garáž a obytné místnosti, v prvním patře pak jsou pokoje na spaní a vstup na půdu, v níž by teoreticky v budoucnu mohly být také obytné pokoje.

Nízkoenergetický RD

  • Montovaný, podsklepený
  • Zastavěná plocha: 168 m2
  • Užitná plocha: 269 m2
  • Obytná plocha: 154,3 m2
  • Přízemí: garáž pro 2 vozy, chodba, WC, koupelna, úklidová místnost pod schodištěm, kuchyň, spíž, jídelna s obývacím pokojem, pracovna.
  • První patro: ložnice se šatnou, dva hostinské pokoje, dva dětské pokoje se šatnou, WC, koupelna.

Když stavba dýchá

Montovaná stavba, jejíž konstrukci tvoří panelový systém, byla hotová na klíč během šesti měsíců. Ze stavebních materiálů dům tvoří zejména dřevěný rám z KVH profilů, 30cm tepelně zvuková izolace a plošné materiály na bázi dřeva: OSB deska, která slouží jako parobrzda, a Rigidur.
Stavba má tzv. difuzně otevřenou fasádu, zvnějšku je opatřena provětrávanou fasádou. Mezi fasádou a izolací je vzduchová mezera umožňující směrem ze spodní části vzhůru odvětrávání vlhkosti vzniklé v domě a prošlé stěnou. Při oslunění pak odvětrává teplý vzduch z povrchu. V zimních měsících obyvatelé domu využívají rekuperaci, která zajistí čerstvý vzduch bez otevírání oken. Na léto ji ale vypínají, otevírají okna nebo při velkých vedrech využívají klimatizační jednotku.
Rodinný dům má i difuzně otevřenou střechu. Majitel domu vyprojektoval nadkrokevní tepelnou izolaci z dřevovláknité desky Inthermo. Ze spodní strany jsou krokve pobity OSB deskami, aby tvořily parobrzdu.
Vzduch v podkroví a v prvním patře se díky nim v čase nejintenzivnějšího svitu nepřehřívá. Prohřátí desek trvá zhruba sedm hodin a získané teplo se následně uvolňuje až ve večerních chladnějších hodinách.
Kvůli odhlučnění přízemí a prvního patra je mezi patry betonová výplň.





Roční účet za teplo = osm tisícovek

Energetickou úspornost velkého domu podporuje nejen použitý materiál, ale i kvalitní izolace (včetně na míru zhotovených dřevěných oken s dvojskly a dveří) a orientace obytných místností na jih.
Zatímco v tomto směru najdeme ve zdech okna velká, na severní straně domu, kde jsou v přízemí garáž a nad ní šatna jako součást ložnice, okna chybějí. Místo střešních oken se majitel domu rozhodl raději pro vikýře, aby se vrchní patro nepřehřívalo. Sluneční svit je tak optimálně využit pro tepelnou pohodu v interiéru.
Tímto výčtem však úsporné kroky ještě nekončí. Také díky vlastnímu tepelnému čerpadlu (voda–vzduch) a solárním kolektorům na ohřev užitkové vody pro domácnost i bazén přináší dům ročně nemalou úsporu – při průměrné zimě za teplo zaplatí 8000 Kč.


U vchodu do kotelny je tepelné čerpadlo, u vchodu do domu z terasy se za muškáty skrývá klimatizační jednotka

V suterénu domu je veškerá technologie na vytápění a ohřev vody.

Obývací pokoj s krbem a průhledem do kuchyně oddělené zatahovacími dveřmi.

Záložní varianty pro teplo

Rodina se ohledně vytápění může spolehnout na podlahové teplovodní topení v přízemí a na krb s teplovodní vložkou v obývacím pokoji. Krbová vložka funguje jako záložní varianta pro případ výpadku elektrického proudu. Majitel domu také zvažuje do budoucna využití fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny.
Nahoře v obytných pokojích jsou radiátory, jimiž se případně doladí teplo stoupající z přízemí díky podlahovému vytápění.

Nízkoenergetický versus pasivní dům

  • Nízkoenergetické domy — jsou stavby s roční měrnou spotřebou energie menší než 50 kWh/m2. Pasivní stavby spotřebují energie méně než 15–20 kWh/m2. Běžná novostavba si vezme průměrně 100 kWh/m2 tepla.
  • Malá energetická náročnost spočívá např. ve výběru kvalitní izolace, těsnění oken a dveří, v izolaci střechy, orientaci stavby velkými okny na jih.

Přírodní interiér

Dřevěné materiály v domě dominují, od modřínové terasy, z níž můžeme vstoupit do domu francouzským oknem, po nábytek v obývacím pokoji i v kuchyni vyrobený na míru.
Na rozdíl od montovaných dřevostaveb preferujících okna v plastovém rámu se majitelé domu rozhodli pro okna ze dřeva, i za cenu občasné péče o jejich rámy.
Do prvního patra vede schodiště s kovovým zábradlím a skleněnou výplní. Sklo je nerozbitné a vybrané zejména proto, aby děti nelákaly horizontální příčky k lezení v nebezpečné výšce nad schody. Vedlejším efektem skla je jeho průhlednost, takže na chodbě je díky tomu dostatek světla z oken v přízemí.
Interiér v barevném ladění využívá zemitých odstínů hnědé až po žlutou, béžovou a nazlátlou, takže působí hřejivě a útulně.


V prvním patře jsou dva dětské pokoje zařízené podle představ svých malých obyvatel.

Do přírodních tónů je laděn celý interiér, včetně koupelny.

V domě nejsou zbytečné skříně, vedle ložnice najdeme šatnu se zasouvacími dveřmi.

Dispozice domu

Hlavním severním vstupem vedle vjezdu do garáže se dostaneme do zádveří s vestavěnou skříní. Vstupní chodba je spojena s garáží dveřmi.
V další chodbě vpravo jsou pak po stranách koupelna, WC, spíž a úložná místnost pod schodištěm z druhé strany. Přímo před návštěvníkem se pak rozprostře výhled do prosvětleného obývacího pokoje s průchodem na terasu a zahradu na jihozápadní straně.
Vpravo je zatahovacími dveřmi nenápadně oddělená kuchyň s ostrůvkem na vaření uprostřed a s odkládacími a přípravnými plochami pod okny. Vodovodní baterie s dřezem je vedle okna, aby šlo snadno otevírat. Výhodou umístění dřezu mimo okno je i to, že voda neodstřikuje na sklo. Po stranách stojí skříně na nádobí a americká lednička. Obývací pokoj je určen k relaxaci u krbu a televize, splývá s jídelní částí, která ho spojuje s kuchyní. V přízemí se nachází i pracovna.
V prvním patře jsou naproti schodišti dva dětské pokoje, úložná místnost, hostinský pokoj na jedné straně aWC a koupelna na druhé. Na opačné straně domu je pak ložnice a další, dosud ne úplně využívaný pokoj.
Při projektování domu bylo myšleno i na možné vytvoření dvougeneračního domu, takže do patra jsou přivedeny instalace ze spodní kuchyně.
Z garáže podobně jako ze zahrady lze projít po vnitřním schodišti do sklepa, v němž jsou akumulační nádrž k tepelnému čerpadlu, akumulační nádrž k solárnímu systému, bojler, centrální vysavač a závlaha.


Uprostřed kuchyně je ostrůvek s přípravnou plochou a digestoří.

Schodiště se skleněnou výplní propouští světlo do chodby a chrání před pádem z boku dolů.

Za domem jsou skalky s květinami a bazén.

Jak ohřívat vodu

V suterénu domu je veškerá technologie na vytápění a ohřev vody. Uprostřed sestavy stojí akumulační nádrž o objemu 500 l s výměníkem na ohřev teplé užitkové vody. Nádrž slouží k akumulaci tepla na vytápění, je natápěna tepelným čerpadlem (voda-vzduch) nebo teplovodním výměníkem od krbu. Topná voda z ní proudí do systému, podlahového topení a radiátorů, přes výměník ohřívá teplou užitkovou vodu. Vpravo od akumulační nádrže je zavěšen elektrický bojler o objemu 200 l, který slouží v zimních měsících k dohřevu TUV na požadovanou teplotu. Na konci sestavy najdeme solární zásobník teplé vody (300 l), kde je ukládána teplá voda ze slunečních termických kolektorů. V přechodných měsících nebo při zatažených dnech dohřívá vodu ze solárního systému elektrický bojler. Od jara do podzimu je elektrický bojler vypnutý a o teplou užitkovou vodu se stará sluníčko. V letních měsících dosahuje teplota ohřáté vody v solárním zásobníku 90 °C a je možno tuto vodu přepouštět do bazénu. Na snímku vlevo je vidět výměník tepla od tepelného čerpadla, čerpadlová skupina do systému, expanzní nádoby, řídicí jednotka tepelného čerpadla a solárního sytému.

Celý systém je regulovatelný, k vytápění slouží ekvitermní regulace s čidlem na severní fasádě. To znamená, že teplota topné vody je závislá na venkovní teplotě. Konečnou teplotu v rodinném domě lze regulovat termostaty umístěnými v každé místnosti.

 
 
Reklama