Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Terasa je ideálním místem pro užívání si sluníčka a duševní odpočinek

Resistentní dlažba pro terasy a balkony nemusí být nuda. Inspirujte se mrazuvzdornou dlažbou Jika, která skýtá osm sérií a nespočet barevných odstínů, povrchových úprav a rozměrů. Psali jsme v poslední tiskové zprávě a dnes přinášíme referenční stavbu – terasa v Dolních Břežanech.

Manželé koupili byt od investora se standardní zámkovou dlažbou na terase a těšili se, že ji jednou vymění.

Podařilo se ji přebudovat po 10 letech užívání. Vše začalo úvahami, jak na to a kdy. Rozvahu nejen nad možnostmi, ale i financemi pomohla vyřešit architektka Ing. arch. Klára Trnková, Ateliér 101. Vybrat vhodného architekta bylo důležitým krokem. „Její zkušenosti a praxe nám ušetřily čas a finance,“ shodují se manželé a dodávají: „Plně jsme se jí oddali.“ Návrh z pouhé terasy se rozšířil o možnost výstavby případné budoucí zimní zahrady.

Následovalo výběrové řízení pro realizaci zimní zahrady s terasou a ukázalo se, že výstavba zimní zahrady není v tento okamžik reálná z důvodu nedostatku financí. Manželé se domluvili, že připraví pro budoucí zimní zahradu základy, ale do té doby si budou užívat jen terasy. Vybudování základů trvalo půl roku a stálo 60 000 Kč/30 m2. „V tento čas jsme brouzdali internetem a hledali inspiraci. Byla jsem vděčná architektce, která nás nasměrovala,“ říká Ingrid Hejkalová.

V kategorii dlažby bychom výběru správného druhu měli věnovat opravdu zvýšenou pozornost. Nejčastější volbou na terasy je samozřejmě keramická dlažba. Právě protiskluznost dlaždic je faktorem, který bychom při výběru dlažby na terasy měli také zkontrolovat. Na terasách je změna povětrnostních podmínek běžná. Protiskluznost dlaždic může zabránit mnoha úrazům. Protiskluznost dlaždic se může v dnešní době zvýšit i speciálními nátěry, avšak je s tím lepší počítat již při samotném návrhu.

Co je protiskluznost? Protiskluznost určuje míru skluznosti různých podlahových materiálů. Na tomto parametru závisí schopnost bezpečného pohybu osob po podlahách. Klíčová je norma ČSN 74 4505.

Chcete malé spáry? Zvolte kalibrované dlaždice. Možná o tom nevíte, ale běžné dlaždice nemají úplně přesné úhly. Je to dáno způsobem výroby, kde je prakticky nemožné dosáhnout tak vysoké přesnosti. Právě z toho důvodu se u běžných dlaždic dělají spáry tři až pět milimetrů, které tyto nerovnosti skryjí. Dobrou alternativou je využití kalibrovaných dlaždic, které jsou zabroušené a mají absolutně přesné hrany. Díky těmto dlaždicím je možné dosáhnout milimetrové přesnosti a spáry prakticky vynechat respektive snížit až na jeden milimetr! Ovšem také to vyžaduje zkušeného obkladače, který má s těmito obklady zkušenosti.


Následovalo další výběrové řízení firmy pro nákup dlažby a realizaci terasy. Rozhodli se pro společnost Domeo koupelny. Cena, čas (dostupnost materiálu a obkladačů) a v daný okamžik servis prodavačů v prodejně odpovídaly jejich představám. „Líbilo se mi, že komunikace probíhala rychle a hlavně prostřednictvím internetu. Prodejnu jsme navštívili jen 2×, abychom se přesvědčili o správném výběru materiálu dlažeb,“ říká Ingrid Hejkalová.

„I přestože je výběr JIKA dlažeb široký – netradiční formáty, rozmanitost povrchů, zůstali jsme u jednoduchosti,“ dodává majitelka. Na doporučení využít nejnovější série mrazuvzdorných dlažeb JIKA Di Pietra se shodli v závěru všichni. Nákup dlažeb JIKA Di Pietra 60×60 Marengo stál 32 400 Kč/30 m2 vč. DPH. Samotná pokládka (včetně lepidel) stála 20 000 Kč/30 m2 vč. DPH.

Krok za krokem

Původní materiál vyjmout a připravit základy pro novou dlažbu. Základy vymrzly. 10/2015–04/2016Původní materiál vyjmout a připravit základy pro novou dlažbu. Základy vymrzly. 10/2015–04/2016Původní materiál vyjmout a připravit základy pro novou dlažbu. Základy vymrzly. 10/2015–04/2016
Pokládka za deště znamenala přikrýt dlažbu plachtou. 04/2016Pokládka za deště znamenala přikrýt dlažbu plachtou. 04/2016Pokládka za deště znamenala přikrýt dlažbu plachtou. 04/2016
Rovnou plochu bez jediného výkyvu zajišťují speciální vyrovnávací klínky.Dořezům se nevyhneme.
Rovnou plochu bez jediného výkyvu zajišťují speciální vyrovnávací klínky. Dořezům se nevyhneme.
Správný výběr spárovací hmoty. Vysoce flexibilní spárovací hmota pro spárování dlažeb na terasách.Správný výběr spárovací hmoty. Vysoce flexibilní spárovací hmota pro spárování dlažeb na terasách.Správný výběr spárovací hmoty. Vysoce flexibilní spárovací hmota pro spárování dlažeb na terasách.
Léto 2016 – rodina si užívá terasy s dlažbou JIKA Di Pietra 60×60 Marengo.Léto 2016 – rodina si užívá terasy s dlažbou JIKA Di Pietra 60×60 Marengo.Léto 2016 – rodina si užívá terasy s dlažbou JIKA Di Pietra 60×60 Marengo.

Podrobnější informace naleznete na www.jika.cz.