Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak si (ne)obložit koupelnu

Jestliže se chystáte obložit svou koupelnu a nikdy před tím jste to nedělali, získáte řadu zkušeností, často negativních, které Vám napříště ušetří spoustu času a energie. Zkušenosti jsou o to cennější, pokud je na shánění firmy a na samotné práce málo času. Čím jsme prošli a čeho se vyvarovat, se pokusím popsat v tomto článku.

Celý příběh s galerií na ESTAV.cz

Příběh se odehrál v malé panelákové koupelně, již dříve rekonstruované. Dřívější majitelé bytu měnili dispozici a koupelnu nechali vyzdít z pórobetonových tvárnic. Sporná kvalita zdění byla doplněna mizernou kvalitou lepení obkladu. Ten se po letech odděloval od stěn a držel jen po jejich okrajích a při sobě díky spárovací hmotě.

Byt je dlouhodobě pronajímán, a tak jedinou a zároveň nejvhodnější dobou na výměnu obkladu byla výměna nájemníků. Časové okno pro rekonstrukci tvořil termín skutečného opuštění bytu na konci výpovědní lhůty stávajícího nájemce a požadavek na co nejrychlejší nastěhování nájemce nového, protože byt musí samozřejmě vydělávat. Záměr nebyl vybudovat luxusní koupelnu. Na rekonstrukci byl omezený rozpočet.

Chtěli jsme jednoduchou funkční koupelnu

Cíl byl vytvořit funkční koupelnu s dostupným materiálem zakoupeným v běžných řetězcích. Přitom měla být koupelna plně funkční a příjemná. Původní záměr použít obkladačky malého formátu jsme opustili a vybrali jsme velký formát 20×50 a dlažbu 45×45, přičemž jsme se inspirovali vzorem provedeným v prodejně: Šedý obklad do výšky cca 1 m, nad ním bílý obklad, mezi nimi a na soklíku listela z černé. Obklad, který nám byl v prodejně inspirací, měl kombinaci vzorované listely 8×50 a listely čistě černé, řezané z celých obkladaček standarního rozměru 20×50. Z cenových důvodů jsme vzorovanou listelu opustili a přistoupili pouze k jednobarevné, řezané z celé obkladačky.

Na přípravu rekonstrukce si nechte dost času

Jednou z prvních chyb plynoucích z nezkušenosti bylo odkládání příprav rekonstrukce koupelny. Odhad, že dva měsíce budou na přípravu stačit, se zdál zpočátku dostatečný. Oproti očekávání samotný výběr materiálu zabral o mnoho více času. Nejen že je třeba shodnout se na barvě a vzoru obkladu, ale je třeba vybrat i zařizovací předměty, doplňky, zrcadlo, osvětlení a elektromateriál. Při výběru realizační firmy jsme bohužel neměli nikoho v okolí, kdo by mohl doporučit dobrou firmu, které v poslední době svěřil svou koupelnu. Dali jsme na radu jednoho internetového serveru, abychom se vyhnuli fušerům, a vyzkoušeli jsme jeho databáze a možnost zprostředkování kontaktů.

Na zadanou poptávku reagovalo několik řemeslníků, prohlídku koupelny slíbili dva, nakonec se dostavil jeden. Bezpochyby šlo o slušného člověka, ihned měl několik nápadů a doporučení ohledně výběru zařizovacích předmětů a dalšího materiálu. Varováním mělo být, že nenesl příliš radostně náš výběr velkého formátu obkladu. Varování se při prohlídce rozpracovaného obkladu potvrdilo. Bylo třeba hledat jinou firmu.

Celý článek, fotky s popisem vad a s doporučením pro úspěšnou rekonstrukci
naleznete na portálu ESTAV.cz

 
 
Reklama