Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protipožární desky Firepanel A1 na „zelené“ administrativní budově

První zelená budova administrativního typu v ČR byla dokončena v listopadu 2012. Součástí fasády jsou i protipožární sádrovláknité desky fermacell Firepanel A1. Kromě inovativních technologií, jako jsou aktivované stropy pro chlazení a vytápění, je využívána i šedá voda z umýváren, která je čištěna a připravována k opětovnému použití prostřednictvím kořenové čističky.

Nové zázemí Poradenského a vzdělávací centra Otevřená zahrada vyrostlo na severním svahu Špilberku v loňském roce na Údolní ulici č. 33 v Brně a součástí fasády této modelové zelené administrativní budovy jsou i protipožární sádrovláknité desky fermacell Firepanel A1, které se poprvé na českém trhu objevily na začátku loňského roku.

Stavba první zelené budovy administrativního typu v České republice a hravé vzdělávací zahrady byla zahájena v létě 2012 a 29. listopadu 2012 se uskutečnilo slavnostní otevření. Investorem a autorem programové náplně byla Nadace Partnerství, ve výběrovém řízení na generálního dodavatele uspěla společnost Skanska, která má s výstavbou dle zásad trvale udržitelného rozvoje a technologickými postupy podobných budov dostatek zkušeností. Při hledání zpracovatele ambiciózního zadání (výzvou byla zejména poloha uprostřed městské zástavby) oslovila Nadace Partnerství v roce 2009 pět architektonických studií. Porotu vedenou arch. Josefem Pleskotem nevíce zaujal koncept Projektilu, který dokázal zahradu sjednotit s budovou centra a zelenou střechou vrátil zastavěnou plochu zpátky do parku. Projekt stavební části připravil Deltaplan s.r.o. a projekt technologické části Techorg s.r.o.

Realizaci fasád zajištovala společnost Falton Brno a dodavatelem cca 1 000 m2 sádrovláknitých desek fermacell Firepanel A1 byly stavebniny Raab Karcher z Brna-Horních Heršpic. Celkové náklady na výstavbu včetně vybavení dosáhly 86 mil. Kč (včetně DPH), na výstavbu byla schválená dotace z OPŽP ve výši 74,6 mil. Kč.

Fermacell Firepanel A1 protipožární desky
Centrum Otevřená zahrada – vizualizace
Fermacell Firepanel A1 protipožární desky

Nová budova poradenského a vzdělávacího centra Otevřená zahrada je postavena v pasivním energetickém standardu a její součástí je i vzdělávací zahrada o rozloze 2 900 m2 s 12 interaktivními stanovišti, které volně přechází do zelené procházkové střechy objektu. Hned po dokončení stavebních prací a výsadeb v zahradě zahájila Nadace Partnerství vzdělávací a výukové programy. Za ty zodpovídá brněnským školákům dobře známé školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka. Samotná zahrada a její stanoviště s tématikou přírodních živlů je dopoledne určena hlavně žákům 2. stupně ZŠ, a to nejen z Brna, ale i ze širokého okolí. Odpoledne je volně přístupná pro všechny brněnské obyvatele a návštěvníky. Poradenské environmentální centrum bude sloužit ke vzdělávání dospělých a vytvoří zázemí pro práci několika dalších environmentálně zaměřených neziskových organizací.

„Naším cílem bylo postavit modelovou zelenou budovu, která bude inspirací pro investory z veřejného i soukromého sektoru. Dosažení pasivního energetického standardu, stejně jako šetrné hospodaření s vodou nebo používání co největšího podílu obnovitelných materiálů jsme požadovali už v zadání pro studii. Příprava nastartovala spolupráci s řadou předních technologických firem, které se budou podílet na vzdělávacích programech. Velmi důležitá je pro nás také spolupráce s vysokými školami i výzkumnými pracovišti, které se podílely na přípravě investice a budou ji využívat i pro výzkum,“ řekl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Fermacell Firepanel A1 protipožární desky
Fermacell Firepanel A1 protipožární desky
Centrum Otevřená zahrada – realizace

Kromě inovativních technologií pro úsporu energií, jako jsou tepelná čerpadla země – voda a aktivované stropy pro chlazení a vytápění, je využívána i dešťová a tzv. šedá voda z umýváren, která je čištěna a připravována k opětovnému použití prostřednictvím kořenové čističky. Projekt stanovil použití řešené difúzně otevřené skladby obvodového pláště a inteligentní systém osvětlení, který za pomoci senzorů a čidel bude schopen vyhodnotit intenzitu osvětlení a přítomnost osob v místnosti. Je zde navržen vysoce sofistikovaný systém měření a regulace, který na základě těchto údajů zvolí intenzitu a výkon svítidla.

Fermacell Firepanel A1 protipožární desky
Fermacell Firepanel A1 protipožární desky
Fermacell Firepanel A1 protipožární desky

Skladba fasády směrem z vnější strany:

  • plech Rheinzink předzvětralý modrošedý tl. 0,8 mm
  • separační, kontaktní a difúzně otevřená fólie Tyvek Solid
  • bednění z desek fermacell Firepanel A1 tl. 15 mm
  • latě smrkové, svisle kladené 4×6 cm v osové vzdálenosti 600 mm, tvořící vzduchovou mezeru pod bedněním
  • separační, kontaktní a difúzně otevřená fólie Tyvek Solid
  • tepelná izolace MW tl. 260 mm, kladená mezi hranoly KVH 60×260 mm, kotvených do stávajícího zdiva pomocí úhelníků

Nové protipožární desky fermacell Firepanel A1 patří k nejvyšší evropské třídě stavebních materiálů A1 podle ČSN EN 13501-1 a díky tomu je lze použít všude tam, kde je pro konstrukce stěn vyžadována třída protipožární ochrany A1.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...