Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Wienerberger představí novinky na IBF Brno

Wienerberger investuje 175 mil. Kč do modernizace a nové výrobní linky

Společnost Wienerberger investuje v tomto a příštím roce 175 mil. Kč do plně automatické linky na výrobu cihel plněných minerální vatou. Současná norma ČSN 73 0540-2 „Tepelná ochrana budov“, požaduje pro obvodové zdivo součinitel prostupu tepla U = 0,30 W/(m2. K) a doporučuje U = 0,25 W/(m2.K). Cihla Porotherm 44 T Profi se pyšní jedinečnými parametrem součinitele prostupu tepla U = 0,15 W/(m2.K).

Společnost Wienerberger, největší domácí i celosvětový výrobce cihel, investuje v tomto a příštím roce 175 mil. Kč do plně automatické linky na výrobu cihel plněných minerální vatou, která bude instalována v cihelně Novosedly na jižní Moravě včetně modernizace celého závodu. Jedná se o první moderní linku tohoto druhu v České republice, která bude své high-tech výrobky dodávat nejen na trh v České republice, ale i na trhy v Rakousku, Polsku, Slovensku a Maďarsku.

Prvním výrobkem z kompletní řady cihel pro obvodové zdivo, který vyjede z nové linky, bude Porotherm 44 T Profi. Tato cihla je určená pro stavbu nízkoenergetických a pasivních rodinných domů bez zateplení. Díky ní obvodové zdivo v zimě zabraňuje úniku tepla, v létě teplotu akumuluje a současně umožnuje difuzi vodních par. Stěny domu „dýchají“ a vytváří tak důležité zdravé a příjemné klima pro obyvatele domu či bytu.

Současná norma ČSN 73 0540-2 „Tepelná ochrana budov“, požaduje pro obvodové zdivo součinitel prostupu tepla U = 0,30 W/(m2.K) a doporučuje U = 0,25 W/(m2.K). Cihla Porotherm 44 T Profi se pyšní jedinečnými parametrem součinitele prostupu tepla U = 0,15 W/(m2.K). Touto hodnotou vysoce překoná zpřísněné požadavky na obálku budov, které jsou nově upraveny prováděcí vyhláškou k Zákonu o hospodaření energií s platností od 1. 4. 2013. Tato novinka je tak odpovědí na požadavky v budoucnu kladené na domy s téměř nulovou potřebou energie.

Nová řada cihel plněných minerální vatou je vyvíjena za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu TIP Projekt č. FR-TI3/231 Vývoj zděných konstrukcí za účelem zlepšení užitných vlastností staveb.

Start výroby je plánován na konec 2013 a start prodeje na leden 2014.

Veřejnost se bude moci s novou cihlou seznámit již nyní ve společné expozici firem Wienerberger a Tondach na mezinárodním stavebním veletrhu IBF v Brně. Zde bude vystavena společně s dalšími novinkami z inovační dílny firmy Wienerberger:

  • cihlou Porotherm 50 EKO+ ve třech variantách způsobu zdění určenou pro obvodové zdivo tloušťky 50 cm se zlepšenou pevností a výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi U = 0,18 W/(m2.K), k tomu za příznivou cenou pro stavitele rodinných domů;
  • akustickou cihlou bez maltové kapsy Porotherm 30 AKU Z s 58 dB, která zaručí bezpečné splnění normy při rychlejší výstavbě příček a úspoře materiálu i času.
  • poslední novinkou je nové řešení průvlaků do rozpětí 5 m pomocí keramických překladů VARIO až pro rychlé, levné a snadno proveditelné překlenutí stavebních otvorů, speciálně otvorů pro garážová vrata.

Budeme velmi potěšeni, pokud se přijdete přesvědčit osobně a navštívíte nás na ve dnech 23. 4.–27. 4. 2013 na mezinárodním stavebním veletrhu IBF v Brně, na stánku č. 092 v pavilonu P.

Letošní rok stavebnímu trhu příliš nepřeje, přesto společnost Wienerberger hledí stále do budoucnosti a investuje do moderních technologií v souladu s trendem snižování energetické a ekologické náročnosti při výstavbě bytových a rodinných domů.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...