Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Z historie vápenopískových cihel (1894–2012) 3. díl – První stavby

První výroba vápenopískových cihel je pouze ruční, vyrábí se pouze jeden formát cihel.


Výroba vápenopískových cihel kolem roku 1900, připravování polotovarů z lisu pro návoz do parního autoklávu.
 

Vznikají první stavby. Je to však v době, kdy neexistují pro vápenopískové zdivo žádné normy ani pro navrhování, ani pro výrobu. Nicméně bezpečnost staveb je nutné vyzkoušet, proto probíhají zkoušky jak na pevnosti v tlaku, tak zkoušky požární odolnosti viz foto:


Velká zkouška pevnosti v tlaku.

Zkouška požární odolnosti v roce 1910 v Berlin-Lichterfelde, návrh budovy Arch. Prof. Peter Behrens.
Budova před zkouškou.


Během zkoušky.

Po zkoušce.


Kostel Nejsvětější Trojice, Mešno okres Rokycany, postavený a vysvěcený v roce 1901, cihly dovoz Bavorsko.
Foto Ing. Martin Konečný, Kalksandstein CZ s.r.o.

Již na počátku 19. století se v Čechách z tehdy nového materiálu velmi rozsáhle staví, např. na Rokycansku, Spálenopoříčsku. Tyto stavby jsou ukázkou neskutečného pokroku ve své době.

Je nutné si uvědomit, že v té době v Čechách neexistoval jediný závod na výrobu vápenopískových cihel, jediná možná doprava na tuto vzdálenost byla po železnici. O takových vymoženostech, jakou jsou dálnice, internet, elektřina, mobilní telefony apod., se tehdejším lidem ani nezdálo.

Zatím nejstarší známá stavba z vápenopískových cihel na území ČR je kostel v Mešně. Vápenopískové cihly byly dovezeny po železnici z Bavorska. Základní kámen kostela Nejsvětější Trojice byl položen v září roku 1901, poté co starý původní kostel vyhořel 2. 5. 1898. Projektantem byl Arnošt Živný, který vyprojektoval nový kostel v novogotickém stylu z vápenopískových cihel. Kostel byl znovu vysvěcen 9. 11. 1902 za přítomnosti pražského arcibiskupa Lva Skrbenského.


Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss
logo Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss

Kalksandstein CZ s.r.o. - výroba a prodej vápenopískových cihel. Jejím hlavním cílem je poskytovat odborné poradenství v oblasti stavebních hmot a technologií pro nejstaršího výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss. Naši odborníci Vám poradí se všemi ...