Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cesta za třemi architektonickými skvosty

V rámci prezentace produktů Ytong se na začátku září uskutečnila cesta, kde byly na příkladu tří architektonicky zdařilých staveb představeny materiály a technologie, které zajišťují kvalitní tepelněizolační vlastnosti a vytvářejí příjemné mikroklima budov.

Jako první se ucházela o přízeň zúčastněných přístavba Dětského centra v Jihlavě se specifickými nároky z hlediska zdravotních a hygienických požadavků na vnější konstrukci, vnitřní dispozici i vybavení. Realizace přístavby probíhala za plného provozu. Během deseti měsíců se zrodilo příkladné zařízení pro děti se třemi novými odděleními, vlastní hernou, ložnicí a krytou terasou. Součástí prostoru je v současné době i mléčná kuchyň, kuchyň pro pacienty, prádelna, šatny, provozní místnosti, pokoje pro maminky s dětmi, bezbariérový pokoj a vodoléčba s vířivkou.

Přísné hygienické normy si vyžádaly pečlivý výběr materiálů a technologií. Realizační firma změnila oproti původnímu projektu konstrukční řešení a původní systém nahradila soustavou Ytong s použitím tepelněizolačních desek Ytong Multipor a tvárnicemi Silka řešila akustiku stěn. Velkou roli pro výběr materiálů sehrála i mechanická odolnost, nehořlavost a deklarovaný tepelný odpor. Zvolené desky zabraňují rovněž tvorbě plísní a škodlivin a vytvářejí příjemné mikroklima budov, které je pro zdravý dětský vývoj velmi důležité. Přístavba Dětského centra v Jihlavě zaujala zdařilým architektonickým ztvárněním i kvalitním vnitřním prostředím.

Lokalita: Jihlava, ul. Jiráskova
Investor: Kraj Vysočina
Generální projektant: ART PROJEKT Jihlava, spol. s r.o., Jihlava
Generální dodavatel: PSJ, a.s., Jihlava
Realizace (rok): 2009 - 2010
Zadání (účel stavby): Rozšíření kapacit odborných pracovišť Dětského centra v Jihlavě.


Druhé neméně atraktivní zastavení následovalo v malebné Pálavské krajině v samém srdci Moravy. Rozprostírá se zde seniorská vesnička, která nabízí komfortní bydlení ve stylových řadových domech s nízkonákladovým provozem. „Místo bylo vybráno tak, aby bylo rychle a lehce dostupné z Brna a zároveň leželo v klidném prostředí vhodném pro relaxaci a toulky po Pálavě, přičemž náklady na bydlení musejí být pro seniory přijatelné,“ vysvětluje na úvod autor projektu.

Také při výstavbě těchto řadových domků byl kladen velký důraz na použití kvalitních stavebních materiálů a technologií. Přestože původní plány počítaly s domy z pálených cihel, investor je po dohodě s profesionály zaměnil za jednovrstvé zdivo systému Ytong. Použité tvárnice Lambda (tl. 375mm) tak zajistily tepelněizolační vlastnosti i bez dodatečného zateplování. Kromě pórobetonu zvolil investor také vápenopískové tvárnice Silka pro zajištění akustického útlumu mezi jednotlivými domky. Výhodou bylo i to, že zvolené materiály patří do portfolia produktů jednoho výrobce, a tak probíhaly dodávky na stavbu současně. Tím se urychlila výstavba, omezil se počet dodavatelů a následně se také snížily provozní náklady.

V seniorské vesničce je možné vybírat z domků velikosti 1+kk až 3+kk a odkoupit je do osobního vlastnictví nebo dlouhodobě pronajmout. Liší se od sebe barvou střechy, oken, dveří i fasády a splňují přísné parametry zdravého a nízkoenergetického bydlení. „Vnitřní mikroklima je podle mého názoru jedním z nejdůležitějších faktorů pro spokojené bydlení. Lidé si nemusejí ničit zdraví ve vlhkých domech se škodlivými mikroorganismy. A zdaleka nejde jen o staré domy, ale bohužel i o novostavby, které jsou zadušené polystyrenovou izolací. Mým záměrem je zajistit seniorům soukromí a zároveň zvýšit jejich životní úroveň. To přirozeně souvisí s kvalitním a pohodlným bydlením, s klientskými službami a s možností trávit volný čas na zahrádce, která náleží ke každému domku. Domky nabízejí zdravé vnitřní prostředí a provozní energetické náklady jsou minimální,“ dodává autor projektu seniorské vesničky.

Lokalita: Brod nad Dyjí, okraj obce směrem na Dolní Dunajovice.
Investor: FORMÓZA spol. s r.o., Brno
Realizace (rok): 2010 - 2011
Zadání (účel stavby): Vesnička pro seniory s nízkou cenou domu s pozemkem a s nízkými měsíčními náklady na energie a služby. To vše při vysoké kvalitě stavby a použití tradičních materiálů.


Pohostinnou oblast jsme neopustili ani při třetím zastavení. Objekt vinařství Krásná hora má demonstrovat kombinaci architektonických prvků slováckého regionalismu s moderním tepelněizolačním systémem a být důstojným ztělesněním novodobého pojetí tradiční venkovské architektury. Slibované bylo i v tomto případě bezezbytku naplněno hlavně díky dokonalé souhře investora s realizátorem. Neorustikální podoba budovy ve Starém Poddvorově vzdává hold lidovému stavitelství a zároveň splňuje takřka všechny moderní požadavky pro provoz, výrobu a dozrávání vína, včetně atraktivních prostor pro společenské akce. Je patrné, že při realizaci projektu byl maximálně využitý daný prostor, najdeme tady i dokonalou práci s detaily či zajímavě řešenou spojující sedlovou střechu. Dvojpodlažní vstupní a výrobní trakt stojí na stávajícím starém vinném sklepě a tanková hala se nachází na místě bývalého dvorku. Architekt si velmi dobře poradil s umístěním novostavby mezi stávající objekty a citlivě zakomponoval do návrhu restaurovaný objekt staré viniční búdy, která dotváří historickou podobu celého areálu.

Samotná konstrukce představuje kromě jiného i dobrý výběr stavebních materiálů a technologií. Klasické dřevěné krovy s keramickou krytinou vhodně navazují na zděný systém Ytong, z něhož byla instalována i střecha. Použití tvárnic Lamba P2-350 zaručuje dobré tepelněizolační vlastností bez dalšího zateplování a jednolitý konstrukční materiál bez dodatečného izolování se jeví jako dobré řešení pro pohledové styky materiálů a kotvení konstrukcí. Pamatováno je i na vnitřní mikroklima, a to především volbou pórobetonu, který je osvědčeným matadorem pro takto náročné objekty. Reaguje totiž na klimatické podmínky v okolí stavby, pomáhá přirozeně usměrnit či zcela odstranit vlhkost, tvorbu plísní a nejrůznějších bakterií. Investorem zvolené tvárnice Lambda tloušťky 350 mm splývají s okolní zástavbou a navazují na tradiční konstrukční sílu stěny. V interiéru se šetří prostorem a hledá se optimální využití dané podlahové plochy. Výhodou je, že tvárnice si zachovávají i při malé tloušťce mezibytových stěn tepelný odpor a izolační vlastnosti shodné s obvodovým zdivem. Svým složením jsou přizpůsobeny úpravám do požadované velikosti s pomocí obyčejné pilky na dřevo a povrch lze snadno brousit klasickou bruskou. Rovnost stěn podtrhuje v tomto případě i bílá omyvatelná omítka doplněná barevnými luxfery.

Lokalita: obec Starý Poddvorov, slovácká vinařská oblast
Investor: Vinařství Krásná hora s.r.o.
Autor: Tomáš Havlíček / Létající inženýři
Generální dodavatel: Equispin, s. r. o.
Realizace (rok): 2009 - 2010
Zadání (účel stavby): výrobní objekt (výroba vína) s navazujícími obchodními a společenskými prostory

 
 
Reklama