Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cihlářská výroba v Hodoníně slaví 150 let

Není tajemstvím, že ve snaze nabídnout zákazníkovi prakticky vše, co potřebuje pro hrubou stavbu nejen rodinného domu, přibyl nedávno do rodiny KM Beta novorozenec – cihelna v Hodoníně. I když je v rodině se žlutomodrým logem benjamínkem, vlastní výrobní závod se může pochlubit zkušenostmi moudrého kmeta. Kmeta, který má rozhodně na co vzpomínat.

Na území České republiky se objevila výroba cihel asi až v 9. století spolu s křesťanstvím a v 10. a 11. století je již známo cihlářství jako řemeslo. Stavění z cihel se ujalo především v krajích, kde byl nedostatek kamene a kde byl k tomu vhodný jíl či slín. Velký rozmach cihlářství nastal ve 14. století za panování Karla IV., a to nejen ve městech, ale i na venkově. Například v Praze bylo v té době vystavěno z cihel celé Nové město. V 16. století se cihlářství stává již výnosným podnikáním a cihlářští mistři se stávají bohatými měšťany.

Hodonínská legenda

O cihlářství a výrobě cihel v Hodoníně se dozvídáme z bohatého archivního materiálu, ať to jsou četné listiny, kupní smlouvy, dlužní úpisy a podobně. Tento archivní materiál prozrazuje, že s první výrobou cihel ve městě započala vrchnost už na panském velkostatku v roce 1804. Jednalo se samozřejmě o primitivní ruční výrobu. Tomu, že se v pozdějších letech výroba cihel stále rozšiřovala, napomáhaly značné zásoby kvalitních neogénních jílů a slínů, které byly výchozí surovinou pro výrobu cihel.

V roce 1860 vznikla na obecních pozemcích malá obecní cihelna, ze které se později stal jeden z nejvýznamnějších podniků. Tuto malou cihelna s ruční výrobou a polní pecí zakoupil o deset let později, v roce 1870, vídeňský podnikatel Adolf Redlich. Firma začala přistavovat další pece a rozšiřovat závod tak, že se z malé cihelny stal už v roce 1904 průmyslový závod zaměstnávající přes 100 zaměstnanců. Výroba byla soustředěna na plné cihly a v menší míře na tašky a trativodky.


Celkový pohled na historický závod

Bohatá ložiska kvalitní suroviny vedla k rozsáhlé výstavbě areálu, která byla dokončena v roce 1911. Nově vybudovaná cihelna se stala největší ve střední Evropě s roční kapacitou 50 milionů kusů výrobků. Vyráběly se cihly plné, duté, několik druhů tašek, dlaždic, stropnic a drenážek všech kalibrů. První světová válka zastavila další rozvoj Redlichovy cihelny. Krátce po ní, v roce 1917, koupila závod od Redlichů firma Wienerberger Ziegelfabrik A. G. Vídeň.

Pod vládou města

Po ukončení první světové války a vzniku samostatného Československa se město Hodonín rozhodlo založit akciovou společnost, která by cihelnu odkoupila. Touto koupí by získalo město vítaný zdroj prostředků na zlepšení městského hospodářství. Bylo rozhodnuto, že 40 procent akcií po 500 Kč bude nabídnuto Živnobance, 30 procent mělo vlastnit město a 30 procent bylo dáno do volného prodeje s předkupním právem.

 

Archivní nabídkové listy hodonínské cihelny

Účelem firmy podle stanov bylo "Vyráběti a jiným způsobem nabývati a prodávati stavební hmoty a potřeby všeho druhu, zejména cihly, bílé vápno stavební a vápno hydraulické, cement, cementové zboží a jinaké zboží hliněné, získávati a prodávati všechny druhy paliva, kamene, písku, hlíny a jiných zemin, využítkovávati vodních ploch, zvláště dobývání ledu, nabývati, zcizovati, pronajímati a najímati jakékoliv nemovitosti, prováděti jakékoliv novostavby, přístavby a přestavby, prováděti veškeré obchody, jež souvisí s provozováním závodů cihlářských, zasílati veškeré výše uvedené výrobky, hmoty a potřeby a za tím účelem pořizovati, získávati a provozovati nutné dopravní prostředky."

Krizi navzdory

Celosvětová krize postihla v plném rozsahu i cihlářskou výrobu v Hodoníně. Po vzniklých těžkostech prodalo město v roce 1929 Živnobance všech 4 800 akcií pod burzovní cenu a zisk z tohoto prodeje byl pak určen na obecně prospěšné věci.

Vzniklé Slovenské akciové cihelny, jejichž součástí se hodonínská cihelna jako hlavní závod stala, zaměstnávaly ve třicátých letech 20. století více než tisíc dělníků a přes padesát úředníků. Roční výrobní kapacita obnášela sto miliónů kusů výrobků šedesáti druhů z pálené hlíny určené pro tuzemský i zahraniční trh.


Ukázka produkce známého závodu.
 
Cihelna po vypálení Němci před příchodem fronty za II. světové války.

Kvalita hodonínských cihelen byla v první řadě dána vysokou kvalitou cihlářského jílu, který se těžil v nedalekých hliništích pomocí moderních rypadel. Výrobky se formovaly na více než třiceti lisovacích strojích poháněných elektromotory, přičemž elektrická energie byla dodávána z vlastní elektrárny. Hlavní závod Slovenských akciových cihelen v Hodoníně byl vybaven sedmi kruhovými pecemi opatřenými automatickým zauhlovacím zařízením a vzorky výroby byly každodenně zkoušeny v chemicko-technické laboratoři. Laboratoř zkoumala dodržení jemné a stejnoměrné struktury střepu, nepropustnosti vody, vysoké pevnosti tlaku a dokonalé mrazuvzdornosti. Největšího úspěchu dosáhly Slovenské akciové cihelny výrobou porézního zboží lehčího až o třicet procent než tvárnice z hutného materiálu.

Účetní bilance za rok 1937 skončila ziskem 808 764 Kč, přičemž hodnota jedné akcie stoupla z 22,50 na 24 Kč.

Fénix z popela

Počátkem okupace, krátce po 15. březnu 1939, byla do vedení závodu nasazena německá správa. To však nebylo jediné neštěstí, které cihelnu postihlo. Při bombardování Hodonína 20. listopadu 1944 byla cihelna vážně poškozena a další krutou ránu jí zasadila ustupující německá armáda, která ji zapálila a úplně zničila.

Po válce začali zaměstnanci na pokyn lidových úřadů odklízet trosky a znovu budovat závod. Prvního dubna 1946 byla již zahájena výroba a Slovenské akciové cihelny byly po znárodnění a reorganizaci začleněny do národního podniku Moravskoslezských cihelen. V roce 1950 se opět mění název na Hodonínské cihelny, národní podnik a závod se stal základním kamenem pro podnik, který zahrnoval až 25 samostatných závodů. Tento stav trval až do roku 1990, kdy po sametové revoluci a následné privatizaci mění podnik opět svoji tvář. Společnost Cihelna Hodonín, s. r. o., vznikla v roce 1992 privatizací největšího závodu Hodonínské cihelny, s. p.

Do rodiny

Cihelna je od listopadu loňského roku již čtvrtým výrobním závodem společnosti KM Beta, a. s. Ke stávající výrobě betonové střešní krytiny a vápenopískových zdicích bloků v Kyjově a Bzenci tak KM Beta připojila ještě cihlářskou výrobu v Hodoníně. V současné době probíhá zavádění nových technologií a obnova výroby. Původní vybavení cihelny bylo z velké části nahrazeno novými, modernějšími technologiemi od tuzemských i zahraničních dodavatelů. Téměř veškerý stávající sortiment výrobků Cihelny Hodonín bude postupně vylepšen tak, aby odpovídal požadavkům současného stavebnictví. První výrobky s novým logem však už v těchto dnech znají své majitele.

 
 
Reklama