Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vápenopískové zdicí materiály VAPIS

Vysoká pevnost bloků VAPIS umožňuje výrazné snížení tloušťky zdiva (17,5 cm pro obvodové stěny až do výšky tří nadzemních podlaží), přičemž vysoká objemová hmotnost zajišťuje výbornou vzduchovou neprůzvučnost. Dostatečná vnější vrstva zateplení dodává konstrukci špičkové tepelně izolační vlastnosti, přičemž vlastní zdivo zajišťuje tepelnou akumulaci, která je rozhodující pro mikroklima v místnostech a příjemný pocit tepla. Vápenopísková cihla rovněž funguje jako přirozený regulátor vlhkosti, neboť má výraznou schopnost ukládat vodní páry a opět je uvolňovat do vnitřního prostoru, pokud je již vzduch sušší.

Vápenopískové zdivo VAPIS se uplatňuje při výstavbě obvodových nebo vnitřních stěn, nosných i nenosných, které se zdí s vysokou přesností na tenkovrstvou maltu v ložné spáře (2 mm). Zdít lze v blocích pro ruční zdění (formát 25 x 25 cm) i pro strojní zdění pomocí minijeřábu (formát 50 x 50 cm).

Bloky jsou kladeny na sraz, použitý systém pero-drážka na čelních plochách zabraňuje pootočení bloků a umožňuje vytvoření velmi přesných a rovných stěn. Styčná spára se až na malé výjimky nemaltuje. Obvodovou stěnu je nutno z vnější strany opatřit tepelnou izolací (polystyrén, minerální vlna), používané tloušťky jsou 8-30 cm v závislosti na zvoleném tepelném standardu (je čistě na investorovi zda chce pouze splnit požadavky normy, nebo postavit nízkoenergetický či pasivní dům). Následuje buď kontaktní tenkovrstvá omítka nebo odvětrávaná či nevětraná fasádní přizdívka. Ta pak bývá často realizována z lícovek, např. z maloformátových vápenopískových cihel.

Vápenopískové prvky VAPIS jsou ověřený zdicí materiál na bázi přírodních surovin, skládající se z jemného křemičitého písku (ca 92 %), nehašeného vápna (ca 5 %) a vody (ca 3 %). Nepřidávají se žádné další látky, chemikálie, přísady ani příměsi.

Po smíchání a vyzrání směsi dochází k jejímu slisování do konečného požadovaného tvaru výrobku a následnému vytvrzení surových produktů v autoklávu působením vysokého tlaku vodní páry a teploty ca 200 °C. Poté jsou výrobky paletovány a distribuovány k odběrateli. Celý výrobní proces je ekologicky velmi šetrný, netrvá déle než 36 hodin, nevznikají při něm žádné odpady a je energeticky nenáročný. Právě fáze slisování a následného vytvrzení v autoklávu dávají vápenopískovým blokům vysokou pevnost v tlaku (až 30 MPa) a objemovou hmotnost (až 2.200 kg/m3), které rozhodujícím způsobem ovlivňují jejich další stavebně-fyzikální vlastnosti.

Přehled vlastností

  • rozměrová přesnost a stálost
  • široká rozměrová škála od maloformátových cihel až po bloky VAPIS QUADRO (498x498 mm)
  • tloušťky zdiva 70, 115, 150, 175, 200, 240, 300 a 365 mm
  • objemová hmotnost až 2 200 kg/m3
  • pevnost v tlaku až 30 MPa
  • výborná vzduchová neprůzvučnost
  • vysoká tepelná akumulace
  • požární odolnost
  • efektivita výstavby
  • cenová dostupnost

Výhody

  • výrazné snížení tloušťky zdiva
  • výborná vzduchová neprůzvučnost.
  • špičkové tepelně izolační vlastnosti,
  • tepelná akumulace pro příjemné mikroklima v místnostech a příjemný pocit tepla
  • vápenopísková cihla rovněž funguje jako přirozený regulátor vlhkosti

Vápenopískové zdivo VAPIS se uplatňuje při výstavbě obvodových nebo vnitřních stěn, nosných i nenosných, které se zdí s vysokou přesností na tenkovrstvou maltu v ložné spáře (2 mm).

Zdít lze v blocích pro ruční zdění (formát 25 x 25 cm) i pro strojní zdění pomocí minijeřábu (formát 50 x 50 cm).

Bloky jsou kladeny na sraz, použitý systém pero-drážka na čelních plochách zabraňuje pootočení bloků a umožňuje vytvoření velmi přesných a rovných stěn. Styčná spára se až na malé výjimky nemaltuje. Obvodovou stěnu je nutno z vnější strany opatřit tepelnou izolací (polystyrén, minerální vlna), používané tloušťky jsou 8-30 cm v závislosti na zvoleném tepelném standardu (je čistě na investorovi zda chce pouze splnit požadavky normy, nebo postavit nízkoenergetický či pasivní dům). Následuje buď kontaktní tenkovrstvá omítka nebo odvětrávaná či nevětraná fasádní přizdívka. Ta pak bývá často realizována z lícovek, např. z maloformátových vápenopískových cihel.

Vysoká přesnost

Milimetrová přesnost zdění v systému VAPIS není samoúčelná. Díky ní a díky přesnému rozvržení pracovního postupu se urychlí a zjednoduší nejen samotná hrubá stavba, ale urychlí se také dokončovací práce, jako je pokládka obkladů a jiných finálních povrchů, realizace schodišť, dále montáž otvorových výplní, instalace domovních rozvodů atd. Přesnost a rovinnost stěn znamená také značné úspory omítkových směsí a snazší práci při omítání stěn.

Tepelná akumulace, pasivní standard

Stěna z vápenopískových kvádrů VAPIS má výbornou schopnost akumulovat teplo, což je dáno její vysokou specifickou tepelnou kapacitou a objemovou hmotností. Ve spojení se silnou tepelnou izolací z venkovní strany, která udržuje teplotu vápenopískové stěny v celé tloušťce téměř na hladině vnitřní prostorové teploty, je docíleno vysoké hodnoty tepelné akumulace celé obvodové stěny. Tepelnou akumulaci obvodové konstrukce lze popsat pomocí relaxační doby, tedy doby vychládání objektu.

Nadstandardní tepelná izolace ve spojení s tepelnou akumulací zajistí příjemné mikroklima a snížení spotřeb energií za vytápění, i nižší cenu otopného systému. Náklady na vytápění jsou sníženy i díky zkrácení otopné sezóny. Touto vlastností je vápenopísková cihla velmi vhodným materiálem pro objekty bydlení v pasivním a nízkoenergetickém standardu.

Zvuková izolace

Akustika je důležitým parametrem kvality vnitřního mikroklimatu, na kterou mnoho stavitelů zapomíná, přestože na ochranu před hlukem pamatuje i stavební zákon. Pokud investor hledá zdicí materiál, který splní požadavky na váženou stavební neprůzvučnost pro obvodové, mezibytové a mezipokojové stěny již v minimálních tloušťkách zdiva, pak to jsou právě vápenopískové cihly VAPIS. Je to dáno jejich vysokou objemovou hmotností. Například zdivo tloušťky 20 cm při objemové hmotnosti 2.200 kg/m3 dosahuje vzduchové neprůzvučnosti R´w = 53 dB a splňuje tak s rezervou požadavek normy ČSN 73 0532 na zvukovou izolaci pro mezibytové stěny (52 dB).

Rychlost výstavby, strojní zdění VAPIS QUADRO

Rychlost výstavby je dnes jedním z nejdůležitějších parametrů pro určení ceny celého díla. I s ručními formáty lze díky přesnému zdění dosáhnout značných časových úspor, ale teprve použitím bloků VAPIS QUADRO s minijeřábem se rychlost zdění zvýší až na 0,25 hod/m2. V jednom záběru se osazuje 0,5 m2 zdiva a to bez vysoké fyzické zátěže pracovníků.

Důležitým prvkem je rovněž zpracování kladečských listů ke každé stěně (spárořez). Tyto "kladečáky" zpracuje výrobce na základě výkresové dokumentace, čímž je přesně vykalkulováno požadované množství materiálu a minimalizován stavební prořez.

Variantou k systému QUADRO jsou bloky VAPIS QUADRO E s průchozími otvory pro vedení elektroinstalací. Odpadá tak pracné provádění šliců a jejich následné nahazování, zůstává jednotný podklad pro tenkovrstvé omítky a nevnáší se další stavební voda do zdiva.

Zdění v systémech QUADRO a QUADRO E je možné v základním rastru 12,5 cm, ovšem díky vyrovnávacím cihlám pro založení první řady zdiva, které, jsou vyráběny ve výškách 5, 7, 10 a 12 cm, je možné dosáhnout prakticky libovolného délkového a výškového modulu. Pro zamezení tepelného mostu od základové desky se často používají izolační vyrovnávací cihly s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi. Pro ruční zdění platí klasický zdicí rastr 25 cm.

Součástí produktové řady jsou i maloformátové cihly "lícovky" pro pohledové zdivo, překlady, věncovky, a zkosené cihly pro rohy 45°.

 

Vápenopísková cihla VAPIS představuje moderní zdicí materiál, se kterým lze efektivně spořit energiemi už při samotné výrobě, což se odráží na ceně materiálu. Další úspory se dosahují při výstavbě a posléze, což je nejdůležitější, také při vytápění objektu.

 
 
Reklama