Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

KMB SENDWIX – komplexní systém pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů

Nízkoenergetické a pasivní domy se v současnosti těší čím dál větší oblibě. S co největší energetickou úsporností se však pojí také neustále se zvyšující nároky na stavební materiály. Dříve dominantní jednovrstvé konstrukce jsou dnes již považovány za neekonomické a postupně se dostávají do pozadí. Naopak čím dál častěji využívané jsou obvodové vícevrstvé stavební systémy. Jejich základem je například vápenopískové zdivo a s volitelnou vrstvou tepelné izolace, tedy ideální kombinace pro moderní výstavby.


Zdicí systém KMB SENDWIX od největšího českého výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel společnosti KM Beta a.s. je prvním uceleným a certifikovaným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Byl navržen pro energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní domy. Jeho základem jsou vápenopískové cihly nebo kvádry, které se používají ke zdění obvodových i vnitřních nosných stěn a příček. V některých variantách se také používají na vnější pohledové stěny, komíny a ploty.

Jednotlivé prvky KMB SENDWIX se vyrábí v lisu ze směsi vápna, vody a přírodního křemičitého písku, která je následně vytvrzena účinkem páry za vysokého tlaku v autoklávu. Pro nosné zdivo KMB SENDWIX je tak charakteristická vysoká pevnost, která zajišťuje kvalitní provedení nosné části stavby. Ta přitom může být až sedmipodlažní při tloušťce nosných stěn 175, 200, 240 nebo 290 mm. Díky vysoké pevnosti zdicích prvků je tedy možné dosáhnout výrazně menší tlouštěk těchto stěn, což má pozitivní vliv na velikost zastavěné plochy – u stometrového bytu se obytná plocha oproti současným stavbám z jednovrstvého zdiva zvětší až o osm metrů čtverečních.




Přesné rozměry jednotlivých bloků zajišťují jednoduchost samotné realizace stavby při zdění na lepidlo. Rovný povrch stěn pak jde naproti aplikaci tenkovrstvých omítek, přímému lepení obkladů a zateplení. Vysoká variabilita možností právě z hlediska zateplení umožní investorovi vybrat si, jak velké náklady na vytápění bude muset v budoucnu řešit.




Vápenopískové zdivo se díky své vysoké mrazuvzdornosti dlouhá léta používalo především u exteriérových realizací. K plotům či lícovému zdivu se však v posledních letech přidávají i vyzdívky obvodových či vnitřních stěn staveb.

Samotný uživatel stavby přitom maximálně ocení vysokou tepelnou akumulaci zdicího systému KMB SENDWIX. Tato vlastnost mu bude užitečná především v období velkých teplotních výkyvů na jaře a na podzim. U zdiva domu ze systému KMB SENDWIX ( v závislosti na tloušťce zateplení ) tak například při vnější teplotě 7 stupňů Celsia za dobu 12-ti hodin s vypnutým topením poklesne vnitřní teplota vzduchu z 21 pouze na 20,4 stupně Celsia. Takový dům tedy bez problému přenese i několikadenní opakované noční poklesy teplot nebo ranní přízemní mrazíky bez toho, aby se musel spouštět otopný systém stavby. To samozřejmě znamená obrovskou úsporu energií a peněz.

Systém KMB SENDWIX se proto hravě vypořádá s horkým létem i s tuhou zimou. Zdivo s velkou tepelnou akumulací pro uživatele znamená maximální pohodlí při využívání stavby. Jistě k tomu také přispěje i výborný akustický útlum vápenopískového zdiva, ať už se bude jednat o místnosti mezi dvěma byty, nebo uvnitř jednoho bytu či domku. Samozřejmostí je pak v případě zdiva KMB SENDWIX splnění současných požadavků a norem na protipožární odolnost.

Celý systém KMB SENDWIX doplňují zdicí a spárovací malty a lepidla, které KM Beta vyrábí pod názvem Profimix. K dispozici jsou tyto produkty dokonce ve variantách se zimní úpravou pro ty, kteří se rozhodnou dostavět „po sezóně“. Součástí sortimentu Profimix je také široký výběr omítek, lepidel na obklady a dlažby a cementových potěrů. Díky stavebnímu systému KMB SENDWIX a produktům řady Profimix tak firma KM Beta a.s. nabízí jedinečné a komplexní řešení pro stavbu celého domu.

Více o produktech najdete na www.kmbeta.cz, www.sendwix.cz a www.kmb-profimix.cz.

 
 
Reklama