Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cihel je dostatek

Některé reportáže v médiích mohou být místo informace medvědí službou zákazníkům i výrobcům. Příkladem může být reportáž o dostupnosti stavebních materiálů na Vysočině v regionálním vysílání ČT. Cihly jsou.

Cihly jsou, ale podobná zavádějící reportáž může vyvolat nestadardní poptávku a v jejím důsledku pak skutečný nedostatek.

nedostatek cihel na vysočině cihel je dost reportáž čt
Naprostou většinu objednávek uspokojuje Heluz do 2 týdnů a to včetně dodání materiálu na stavbu. Foto: redakce TZB-info

„Mrzí nás, že stanovisko k situaci na trhu zdících materiálů, které si u společnosti HELUZ Česká televize vyžádala, v reportáži nezaznělo, a celé její vyznění bylo přesně opačné. Přestože jsme potvrdili, že HELUZ cihly má, z reportáže vyplynulo, že cihly na trhu chybí a že pokud chce stavebník na jaře stavět, musí si objednat zboží raději nyní. Neinformovaný divák tak získal nepravdivý dojem, že se dodávky cihel na stavby realizují v řádech několika měsíců“, říká k reportáži Ing. Jan Smola, ředitel firmy a prokurista a dodává: „Rádi bychom zabránili neopodstatněné nákupní horečce. Za společnost HELUZ tedy prohlašujeme, že v reportáži zveřejněné informace neodpovídají skutečnosti v naší společnosti.“

Aktuální situace je taková, že naprostou většinu objednávek uspokojuje Heluz do 2 týdnů a to včetně dodání materiálu na stavbu.
U zboží vyráběného na zakázku stále platí standardní dodací termíny do 6 týdnů vyplývající z technologicky nezbytného měsíčního zrání betonu.

Je otázkou, jaký vliv má podobná reportáž podněcující k předčasným a spekulativním nákupům cihel.

I Heluz však doporučuje investorům a stavebním firmám, aby plánování nákupu materiálu věnovali pozornost a nenechávali objednávku zboží na poslední chvíli.

Níže najdete odkaz na reportáž regionální redakce České televize a odpovědi společnosti HELUZ na otázky ze strany redakce ČT, které v reportáži nezazněly.

Redakce ČT: Proč je na trhu nedostatek cihel a zákazníkům vznikají dlouhé čekací lhůty?

Heluz: V letošním roce zaznamenáváme zvýšenou poptávku odpovídající mírnému nárůstu bytové výstavby. Stále však jsme daleko od úrovně počtu zahajovaných a dokončovaných bytů zhruba před 10 lety. Jedním z důvodů větší poptávky v posledních měsících je i pozdější zahájení letošní stavební sezóny v důsledku tuhé zimy a následná kumulace poptávky do 3. čtvrtletí.

Redakce ČT: Je podobná situace u všech hlavních výrobců a dodavatelů cihel?

HELUZ: HELUZ zboží má, současné dodací termíny společnosti HELUZ se pohybují až na malé výjimky do 14 dnů od data objednávky, poptávku jsme tedy schopni uspokojit. To, že nemůžeme garantovat obvykle maximálně pětidenní dodací termíny, je do značné míry způsobeno přerušením příjmu objednávek některými našimi konkurenty a tím k přesunu poptávky velké části trhu k nám. Výroba ve všech 4 závodech však operativně zvýšila využití svých kapacit a tak se daří dodací termíny držet v přijatelných lhůtách. Doporučujeme všem zákazníkům objednávat s předstihem 14 dnů a nenechávat objednávku na poslední chvíli.

Redakce ČT: Je kapacitní problém i s jinými stavebními prvky?

HELUZ: Růst poptávky po stavebních materiálech a její přesun do 2. pololetí nastal prakticky ve všech hlavních stavebních materiálech. Na využití kapacit se však musíte zeptat příslušných výrobců.

Redakce ČT: Kdy bude situace vyřešena a trh se opět nasytí? Je to otázka této sezóny a přes zimu se sklady zasaturují, nebo se předpokládá nedostatek i na další sezónu?

HELUZ: Současný příliv nových objednávek do naší společnosti prakticky odpovídá našim zvýšeným výrobní kapacitám, celkově očekávám postupné vyrovnání nabídky a poptávky tak, jak se bude blížit konec stavební sezóny. Znamená to, že dodací termíny společnosti HELUZ by se měly postupně dále zkracovat. Jsme rádi, že i v tomto napjatějším období se HELUZu podařilo pružně zareagovat na zvýšenou poptávku a své zákazníky uspokojit, i když třeba ne do druhého dne, jak by si někteří přáli.

Reportáž regionální zpravodajské relace České televize, Události v regionech, Vysočina, 12. 9. 2017

Reportáž Události v regionech (Brno)
Reportáž Události v regionech
 
 
Reklama