Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Majitelé realit musí reagovat na poptávku: Vyplatí se proto investovat do variabilních staveb

Investice do nemovitostí jsou na svém vrcholu. Stále častěji se stávají atraktivní možností také pro ty, kteří například ztratili důvěru v penzijní reformu a považují investici do realit za formu zajištění do budoucnosti. Zároveň se ale trh s realitami rychle mění a majitelé nemovitostí by tak měli být schopni na tyto změny reagovat. Jedním z řešení, jak umožnit tyto reakce bez astronomických nákladů na přestavby, jsou investice do staveb se skeletovou konstrukcí.

Kromě „tradičních“ investic do rezidenčních nemovitostí (tedy domů a bytů) se stále populárnější stává možnost investovat do nemovitostí komerčních (kanceláří, obchodních či výrobních prostorů). Ty sice mohou znamenat vyšší výnos, zároveň s sebou ale nesou i větší riziko skryté ve shánění nájemníků. Vyšší počáteční investice do tohoto typu nemovitostí je pak zapříčiněna i častými změnami požadavků jejich budoucích uživatelů v průběhu stavby či přestavby.

Právě z tohoto důvodu se setkáváme se zvýšeným zájmem o konstrukce, které umožňují změny prakticky v jakékoli fázi výstavby, a to za co nejpříznivějších finančních podmínek. Nezřídka se totiž stává, že si budoucí nájemce některé změny rozmyslí na poslední chvíli nebo že původní dispozice budovy přestane odpovídat moderním požadavkům,“ vysvětluje Pavel Trtík, ředitel divize Skeletsystem společnosti Goldbeck.

Situace na trhu přeje investorům

Situace na trhu s realitami je navíc v Česku – a především v Praze – pro investory extrémně příznivá. Praha se, pokud jde o pořizování nového bydlení, řadí mezi nejdražší adresy Evropy, z hlavních měst unie jsou dražší pouze Londýn, Paříž a Brusel. Podle údajů nedávno zveřejněných Eurostatem by průměrný Pražan musel na nový byt 3+1 šetřit 11,5 roku. Pro srovnání, ve Vídni je to necelých deset let, v Bratislavě devět let a ve Varšavě necelých šest a půl roku. Na druhotném trhu – tedy ne přímo od developerů – se navíc podle některých údajů byty prodávají až o 40 % dráž. V červenci letošního roku bylo v Praze dostupných 4650 bytů, téměř o 2,5 tisíce méně než o rok dříve.

Ceny bytů vzrostly v Praze během loňského roku o 9 %. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se ale zvedly i v ostatních krajských městech ČR, v průměru o 6,1 % oproti prvnímu čtvrtletí, meziročně pak o více než 11 %. Vůbec nejvíce rostly ceny v Plzni, klesaly naopak v Jihlavě (o 3,5 %) a nepatrně také v Liberci, Zlíně a Českých Budějovicích. Spolu s cenami samotných bytů stoupají i nájmy.

Skeletové konstrukce se snadno přizpůsobí investičním záměrům

Investice do nemovitostí ale zdaleka nezahrnuje pouze byty či obytné domy. Díky tomu, že Skeletsystem využívá technologii prověřenou ze staveb občanské vybavenosti či velkých skladových hal přenáší si z nich i jednu ze svých hlavních devíz. Tou je obrovské variabilita interiéru, která je způsobená především absencí jakýchkoli vnitřních prvků konstrukce. S výjimkou schodišť tak majitel nemovitosti či její nájemce není žádným způsobem omezován v realizaci svých představ o využití interiéru. Konstrukce Skeletsystemu navíc obsahuje nosné sloupy pouze v rozích budovy, ponechává tak prostor pro panoramatická okna a velké prosklené plochy, které vytváří světlé prostory vhodné pro moderní byty i kancelářské prostory.

Budování staveb na bázi skeletu je tak pro investiční účely obzvláště vhodné, protože díky jejich vlastnostem dokáže majitel pružně reagovat na aktuální poptávku po bytových či nebytových prostorách,“ říká Pavel Trtík. „Není tak problém ani při výraznějších změnách požadovaných v samotném průběhu stavby, ani ve chvíli, kdy by se v již hotové stavbě měl měnit nájemce. Bez nadsázky je možné říct, že se obytný dům může změnit na kanceláře, hotel nebo jiné nebytové prostory, aniž by bylo nutné zasahovat do jeho nosné konstrukce,“ pokračuje Trtík.

 
 
Reklama