Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Efektivní využití systému KMB Sendwix s kontaktním omítkovým systémem s minerální izolací

KMB SENDWIX vychází z moderních evropských trendů ve stavebnictví a je prvním uceleným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Celý systém sestává ze tří základních variant obvodových konstrukcí, které se navzájem liší použitými materiály i výsledným vzhledem fasádní vrstvy. Základem systému je vápenopísková cihla ze bzeneckého závodu našeho největšího výrobce stavebních materiálů, společnosti KM Beta a.s.

Přednosti tohoto sendvičového systému spočívají v jeho dokonalých tepelně-technických, akustických, akumulačních a statických parametrech, jejichž úroveň si může projektant libovolně vybrat podle konkrétních požadavků. Parametry dosahované jednotlivými konstrukcemi SENDWIX přitom začínají na hodnotách, kde možnosti tradičního jednoplášťového zdiva často končí. To vše při výrazně menších tloušťkách nosných stěn než u jednoplášťových konstrukcí, čímž dochází k významným úsporám zastavěné plochy stěnami a následně ke zvýšení užitné podlahové plochy.

Systém reaguje na celoevropský trend stále se zpřísňujících norem v oblasti energetických úspor a dopadu stavebnictví na životní prostředí, kterým jednoplášťové konstrukce přestávají rychle stačit. Systém SENDWIX se skládá ze tří základních typů konstrukce. První dva typy představují konstrukce s kontaktním zateplením a s tradiční omítkovou fasádní vrstvou (KMB SENDWIX M – minerální vlna, KMB SENDWIX P – polystyren) a třetí typ je provětrávaný systém s lícovou přizdívkou (KMB SENDWIX L), nebo s netradičními fasádními povrchy. Všechny typy konstrukcí jsou dále zpracovány a realizovány v několika různých skladebných variantách. Tyto varianty nabízejí proměnné tloušťky nosné stěny (175, 200, 240 a 290 mm) z vápenopískových kvádrů a různé tloušťky tepelné izolace (od 120 mm po 20 mm).

KMB SENDWIX M

Tabulka: Skladba KMB Sendwix M


Tepelnou izolaci konstrukce tvoří například minerální vlna Rockwool Fasrock L s kolmými vlákny. Její libovolně dimenzovatelná vrstva od tl. 120 do 300 mm umožňuje dosažení tepelného odporu R = 3,30 až 8,30 (m²K)/W při celkové tloušťce obvodové stěny včetně vnitřní omítky od 310 mm. Proti běžným jednoplášťovým konstrukcím tak dochází k nezanedbatelné úspoře zastavěné plochy při dosažení výrazně vyšších tepelně izolačních parametrů obvodové pláště.


 
SENDWIX 6DF-LD
SENDWIX 6DF-LD

Stejně jako ostatní varianty je KMB SENDWIX M určen pro výstavbu rodinných domů, bytových staveb a budov občanské vybavenosti. Předností použité minerální izolace je vysoká požární odolnost, která umožňuje bezproblémové použití konstrukce i pro vysokopodlažní zástavbu, kde se navíc uplatní extrémní únosnost vápenopískových kvádrů SENDWIX. Nosná konstrukce může být dle statických požadavků vyzděna z kvádrů SENDWIX 6DF-LD, 12DF-LD pro tl. 175 mm, SENDWIX 7DF-LD, 7DF-LP, 14DF-LD a 14DF-LP pro tl. 200 mm, SENDWIX 8DF-D, 8DF-LD, 8DF-LP AKU pro tl. 240 mm, nebo SENDWIX 5DF-P, 5DF-LP pro tl. 240 nebo 290 mm.

 
Skladba KMB SENDWIX M
Skladba KMB SENDWIX M
 
Realizace
Realizace

Skladba stěny:

  1. JM 303 – jednovrstvá omítka strojní a ruční tl. 15 mm
  2. OM 209 Podkladní spojovací můstek
  3. vápenopískový kvádr SENDWIX tl. 175, 200, 240 nebo 290 mm + ZM 921 Lepidlo SX
  4. LM 710 – lepicí a stěrkovací hmota – ETAG 004
  5. minerální izolace od tl. 120 mm
  6. armovací vrstva + LM 710 lepicí a stěrkovací hmota – ETAG 004 tl. 5 mm
  7. penetrace pod šlechtěné omítky
  8. tenkovrstvá silikonová omítka zrno 2 mm

Výpočet dle ČSN 73 0540-4, teplotní pásmo 1, interní teplota 20,0 °C, interní vlhkost 60 %., v konstrukci nebyla zjištěna žádná kondenzace.

Další typy skladeb představíme v příštím článku.

 
 
Reklama