Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zásady při realizaci stavby z vápenopískových bloků KMB Sendwix

Funkčnost vícevrstvého vápenopískového zdiva Sendwix záleží nejen na kvalitní projektové přípravě, ale i na dodržení zásad při jeho realizaci. Výstavba není složitá, nicméně vyžaduje určitou technickou kázeň – jedině tak lze naplno využít unikátních vlastností systému.

Vápenopískové kvádry SENDWIX (dále jen kvádry) by měly být do okamžiku zabudování chráněny proti dešti krycí folií. Doporučuje se také, chránit jak rozpracovanou, tak i hotovou stěnu před provlhnutím krycí folií. Pro zdění se nesmí použít zmrzlé tvarovky. Samotné zdění by nemělo probíhat za podmínek, kdy je teplota prostředí nižší než 5 °C a −5 °C při použití zdicích malt se zimní úpravou.

Požadovaná výsledná tloušťka ložné spáry u maltového zdění je 12 ±1 mm, u tenkovrstvého zdění 2 ±1 mm. U kvádrů se u spojení pero–drážka styčná spára nemaltuje. U tvarovek AKU se u akustických stěn maltuje také kapsa uprostřed zdiva. Musí být promaltována celá ložná spára a všechny svislé spáry kde není spoj pero–drážka. Doporučujeme použít přesnou lžíci a maltový dávkovač od firmy KM Beta.

Při zdění se musí dodržet pravidla vazby. Kvádry musí být převázány o 0,4násobek výšky, min. o 40 mm. Při zdění a omítání doporučujeme použít systémové malty a omítky firmy KM Beta. Pro bezvadné spojení omítky s podkladem by měl být povrch před omítáním suchý a bezprašný. Zazdívky instalačního potrubí, nebo jiných materiálů musí být ve vnějším líci s dostatečným přesahem přetaženy sklovláknitou tkaninou. Mezi vyzděním a omítáním by měl být co nejdelší interval (min. 6 měsíců). Nejlepší vysychání je přes letní měsíce při nepřetržitém větrání. Je-li teplota vyšší než 25 °C, omítání se nedoporučuje.

Vnitřní omítka se provede skladbou (obr. 1):

  • polymercementový můstek Kontakt SX
  • jednovrstvá omítka strojní a ruční vnitřní (ip 20)

V případě že není dodržena výše uvedená doba na vysušení zdiva, případně vlhkost zdiva je 9 % a vyšší (hmotnostně) či vlhkost zdiva vůbec není změřena, nebo je plocha zdi větší než 10 m2, pak se vnitřní omítka provede skladbou (obr. 2):

  • penetrační nátěr pod šlechtěné omítky
  • lepidlo a stěrkovací hmota šedá (flex T)
  • sklovláknitá tkanina Vertex R 135
  • vnější štuk šedý (ip 41)

Kontaktní zateplení stěn může být provedeno po vysušení výrobní a technologické vlhkosti.

Doporučená hodnota vlhkosti stěn max. 6 % hmotnostně.

Obr. 1
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 2

Navrhování tupých styků zděných konstrukcí

Tupé spoje
Tupé spoje
Stěnová spona KM Beta
Stěnová spona KM Beta

Zděné stěny lze spojovat jednak vazbou, jednak tzv. tupými styky, jejichž princip spočívá v tom, že jednotlivé stěny jsou na svém styku vyzděny bez vazby a jejich vzájemné spolupůsobení je zprostředkováno pomocí stěnových spon z nerezového plechu.

Normové podklady pro návrh tupých styků

ČSN EN 1996-1-1 Eurokód 6: Navrhování zděných konstrukcí – Část 1-1: Obecná pravidla pro pozemní stavby – Pravidla pro vyztužené a nevyztužené zděné konstrukce, která je v platná v České republice v současné době, se o možnosti spojování stěn stěnovými plechovými sponami zmiňuje v odst. 8.5.2.1 (2), kde se uvádí, vzájemné spojení stěn může být zajištěno vazbou zdiva nebo sponami nebo výztuží, probíhající z jedné stěny do druhé. V souladu s ustanovením v odst. 2.3.3 v ČSN EN 1996-2 Eurokód 6: Navrhování zděných konstrukcí – Část 2: Volba materiálů, konstruování a provádění zdiva, se spojení stěn tupými styky doporučuje v odborné literatuře pro snížení rizika vzniku trhlin při rozdílném reologickém deformačním chování spojovaných stěn. To je zejména důležité, pokud jsou spojované stěny z různých staviv (např. při spojování zděných stěn z vápenopískových zdicích prvků se zděnými stěnami z pálených zdicích prvků apod.).

Informace o navrhování tupých styků, uváděné v normách a odborné literatuře, lze shrnout tak, že spojení pomocí plochých kotev je možné, avšak o jeho přípustnosti na konkrétní stavbu může rozhodnout pouze projektant stavby. Stěny v suterénu musejí být vždy alespoň v rozích spojeny vazbou. Při konkrétním návrhu kotev lze uplatnit doporučení, které je uváděno v odborné literatuře a v kterém jsou stanoveny podmínky, kdy lze návrh plochých kotev provést bez statického výpočtu. Při spojování stěn z vápenopískových zdicích prvků tloušťky do 240 mm se u objektů do dvou podlaží při normálové síle od celkového zatížení v charakteristické hodnotě Nk ≤ 70 kN/m navrhují ploché kotvy z nerezového plechu tloušťky 0,75 mm, šířky 22 mm, délky 300 mm s otvory ø7 mm zazděné v ložné spáře min. 140 mm vvzdálenosti 500 mm.

U objektů do čtyř podlaží se v prvním a druhém podlaží, když 70 kN/m ≤ Nk ≤ 150 kN/m, navrhuje spojení plochými kotvami po 250 mm nebo dvojicí těchto kotev po 500 mm a ve vyšších dvou podlažích se postupuje stejně jako u objektů do dvou podlaží. V ostatních případech se má návrh spojení plochými kotvami ověřit statickým výpočtem vycházejícím z požadavku, aby únosnost tohoto spojení vytvořeného vazbou byly ekvivalentní.

 
 
Reklama