Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Snížení neprůzvučnosti dělicí stěny mezi řadovými domy

Řadové domy jsou v ČR poměrně oblíbené. Pro své obyvatele nabízejí individuální bydlení často kombinované s malou zahrádkou pro trávení volného času bez nároků na větší údržbu. Vzhledem k tomu, že domy jsou „přilepeny“ jedem ke druhému, dělicí konstrukce musí kromě jiného zajišťovat dostatečnou neprůzvučnost, aby byl zajištěn komfort bydlení.

Pro výstavbu řadových domů se nejčastěji volí cihelný zdicí systém. Výběru správných cihel a technologii zdění je třeba věnovat zvláštní pozornost. Z pohledu investorů je téměř vždy (přirozeně) nejžádanější co nejsubtilnější a realizačně nejlevnější konstrukce. Při návrhu materiálové složení je třeba věnovat pozornost zejména dělicím stěnám, na které se často ukládají stropní konstrukce (světlé rozpětí je obvykle kolem 6 m bez použití vnitřních nosných stěn). Podle ČSN 73 0532 pro dělicí stěny řadových domů je nutné splnit hodnotu vážené stavební vzduchové neprůzvučnosti w = 57 dB. Dále by dělicí stěny měly být zděny stejnou technologií jako ostatní svislé konstrukce – měl by být použit jeden typ malty. V poslední době se pro omítání stěn používají sádrové omítky nebo lehčené vápenocementové omítky, které se vyznačují nižší objemovou hmotností oproti klasickým vápenocementovým omítkám. Tento fenomén má za následek mírné snížení neprůzvučnosti stěny (0,5 až 1 dB u jednovrstvých stěn).

Pro konstrukci dělicí stěny mezi řadovými domy nelze použít jednovrstvou konstrukci, již z principu vlastnického práva nemovitosti (a vyjasnění vztahu, kdo je vlastníkem které části konstrukce). Zároveň jednovrstvé konstrukce z cihel nevyhovují na požadavek vzduchové neprůzvučnosti.

Systém dvojitých stěn z cihel HELUZ s izolační vložkou

Graf 1: Porovnání průběhu neprůzvučnosti u konstrukcí z cihel HELUZ AKU 17,5 MK
Graf 1: Porovnání průběhu neprůzvučnosti u konstrukcí z cihel HELUZ AKU 17,5 MK
Broušená cihla HELUZ PLUS 25
Broušená cihla HELUZ PLUS 25

Společnost HELUZ uvedla na trh systém dvojitých stěn z cihel HELUZ 20 zděných na běžnou maltu s vložkou z minerální vlny Rockwool Steprock OH ≥ 120 kg/m3 celkové tloušťky 100 mm s Rw = 62 (−1;−6) dB a v nedávné minulosti dvojitou stěnu z cihel HELUZ AKU 17,5 MK zděných na běžnou maltu s vložkou z minerální vlny Knauf Insulation ADN tl. 50 mm s Rw = 62 (−2;−7) dB. Závislost neprůzvučnosti na konstrukci viz graf 1. V obou případech byla použita vápenocementová omítka tl. 15 mm.

Tyto konstrukce se hodí pro domy, které jsou stejného tvaru, bez složitějších dispozičních řešení. V jiných případech mohou být tyto konstrukce nevyhovující kvůli nižší únosnosti zdiva zejména při řešení detailů uložení stropních konstrukcí či průvlaků u složitějších dispozičních řešení domu (soustředěné zatížení od stropů, vliv excentricity).

Proto se nabízí použít zdivo tloušťky 25 cm. Společnost HELUZ odzkoušela dvojitou konstrukci respektující současné požadavky stavebního trhu – dostatečná únosnost, štíhlá konstrukce, možnost zdít obvodové a dělicí stěny domu stejnou technologií na tenkovrstvou maltu, použití běžně dostupných materiálů (cihly a minerální vlna) s možností aplikace omítek s nízkou objemovou hmotností (sádrové či lehčené vápenocementové).

Systémové řešení spočívá v použití cihel HELUZ PLUS 25 broušená (P12,5, skupina zdicích prvků 2) s charakteristickou pevností zdiva v tlaku při použití tenkovrstvé malty nanášené na žebra cihel fk = 3,20 MPa (při použití celoplošně nanášené tenkovrstvé malty fk = 4,10 MPa). Součinitel prostupu tepla zdiva v návrhové vlhkosti bez vlivu omítek je pro vnější stěnu U = 0,49 W/m2.K (při aplikaci 150 mm EPS pak 0,17 W/m2.K). Oboustranně omítnuté (jednovrstvé) zdivo VPC omítkou má Rw = 46 (0;−2) dB.

Pro dvojitou stěnu byla použita vložka z běžně dostupné minerální vlny – typ Isover Fassil s OH = 50 kg/m3 – která se používá např. do roštů pod předvěšené fasádní systémy tloušťky 100 mm (2×50 mm). Zdivo bylo omítnuto lehčenou vápenocementovou omítkou tl. 15 mm Cemix 032 s objemovou hmotností zatvrdlé malty 1000–1500 kg/m3.

Graf 2: Průběh neprůzvučnosti pro systémové řešení stěn z cihel HELUZ PLUS 25 broušená
Graf 2: Průběh neprůzvučnosti pro systémové řešení stěn z cihel HELUZ PLUS 25 broušená

Pro dvojitou stěnu z cihel HELUZ PLUS 25 broušená zděných na tenkovrstvou maltu nanášenou na žebra cihel byla v akreditované laboratoři CSI Praha a.s. naměřena hodnota Rw = 61 (−2;−7) dB. Pro splnění požadavku pro dělicí stěny řadových domů w = 57 dB byla dosažena dostatečná rezerva 4 dB. Závislost neprůzvučnosti na konstrukci viz graf 2.

Dvojitá stěna z cihel HELUZ PLUS 25 broušená vyhovuje požadavkům na dělicí stěny řadových domů, jednovrstvá stěna bezpečně vyhovuje požadavkům na neprůzvučnost obvodového pláště. Nevzniká tedy potřeba volit pro každou stěnu jiný typ cihel a ani technologii zdění.

Při návrhu a stavbě řadových domů je potřeba při jejich výstavbě s ohledem na dosažení dobrého akustického komfortu dodržet několik základních pravidel:

  • jednotlivé domy oddělit od základů až po střechu
  • dvojitá stěna probíhá až do vnějšího líce domu
  • v zateplovacím systému je nutno v místě dvojitých stěn použít minerální vlnu, aby se předešlo přenosu zvuku bočními cestami (přes EPS)
  • fasádu domu je potřeba rozdělit na dva celky pomocí dilatační lišty (v místě dělící osy)
Obr. 1: Schematický řez dvojitou stěnou řadových domů – domy musí být odděleny po celé své výšce
Obr. 1: Schematický řez dvojitou stěnou řadových domů – domy musí být odděleny po celé své výšce
Obr. 2: Schematický detail v místě napojení obvodové stěny a dělicí stěny řadových domů – půdorys
Obr. 2: Schematický detail v místě napojení obvodové stěny a dělicí stěny řadových domů – půdorys

Představené systémové řešení pro dělicí a obvodové stěny řadových domů z cihel HELUZ PLUS 25 broušená je odpovědí na aktuální požadavky kladené realizačním trhem pro výstavbu řadových domů.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.