Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČASOSBĚRNÉ VIDEO: Hrubá stavba šesti rodinných domů ze systému YTONG

Společnost DK1 splnila slib a do 25 pracovních dnů dokončila hrubou stavbu šesti rodinných domů postavených ze systému YTONG v Ostravských Třebovicích. Stavbu jsme sledovali on-line a také časosběrnou kamerou.

DK1 je firma s dlouholetou zkušeností. Existuje 23 let a se systémem YTONG pracuje již 20 let. Středisko realizací je jedním z pěti nosných pilířů firmy. Firma DK1 vznikla v roce 1991 se zaměřením na projekci v oblasti stavebnictví. Později přibyla i obchodní a realizační činnost ve stavebnictví. V současné době rozvíjí své aktivity v pěti oblastech - projekce, realizace, prodej stavebnin, prodej kameniva a paliva, doprava a mechanizace. DK1 je dlouholetý partner společnosti Xella pro realizaci staveb ze systému Ytong.

6 rodinných domů z Ytongu za 25 pracovních dní - výstavba v přímém přenosu

VIDEO: Stavba šesti rodinných domů pokračuje instalací podlahového vytápění
Stavbu šesti rodinných domů v Ostravě Porubě jsme na konci roku zastihli při montáži elektrického podlahového vytápění výrobce FENIX.

„S YTONGEM děláme rádi, protože je to přesný materiál a je to materiál, který je jednoduchý na zpracování,“ říká Ing. Daniel Kozel, majitel firmy DK1. „Jako stavební inženýr se pohybuji na stavbách již řadu let a mohu hodnotit pokroky, ke kterým v oblasti stavebních technologií v posledních letech došlo. Rád bych potvrdil, že extrémně rychlá výstavba hrubé stavby není výsadou pouze dřevostaveb, ale lze ji realizovat i za pomocí masivních materiálů. Ty navíc zajistí stavbě dlouhou životnost,“ vysvětluje Ing. Daniel Kozel v komentáři pro podobně z hlediska času výjimečný projekt Dům za 24 hodin.

Stavba byla zahájena 29. září 2014

Fotogalerie

Opět se dala dohromady odvaha společnosti Xella CZ, zručnost a zkušenost stavebníků z DK1. Projekt výstavby natáčel a on-line čtenářům nabídl portál TZB-info.

Velkou výhodou je kompletní systém pro hrubou stavbu domu, který Xella nabízí. Kompletní konstrukční systém Ytong není jen o tvárnicích a prvcích pro stropy, střechy a schodiště a doplňkových prvcích, ale o komplexnosti stavby. O použití správné zakládací malty a přesném založení první řady tvárnic na základovou desku, následně použití systémové zdicí malty a pro lehké kosmetické úpravy a zachování výborných vlastností materiálu použití vysprávkové malty.

Hrubá stavba rodinného domu trvá společnosti DK1 10 až 15 pracovních dnů, pokud je to stavba do 150 m2. U této stavby šesti rodinných domů, resp. třech dvojdomů byl dán termín 25 pracovních dnů, a to při nasazení 13 řemeslníků. Čtyři rodinné domy jsou jednopodlažní bungalovy a jsou určeny pro spíše starší generaci. Dva z šesti domů (nejblíže kameře) jsou patrové, určené spíše pro mladé rodiny. Na stavbu bylo použito 180 m3 zdiva YTONG. Kromě stěn jsou ze systému YTONG provedeny i překlady a stropy. Spotřebovalo se celkem 64 stropních nosníků a přes 1900 stropních vložek YTONG.

Stavba pokračuje

Při takto časově náročné stavbě je samozřejmě přesný harmonogram nezbytností. „Zděné domy běžně realizujeme za dva měsíce. Celé je to jen o skvělé přípravě a organizaci práce,“ vysvětluje Ing. Daniel Kozel a dodává: „Neřeším, zda sádrokarton stojí o korunu víc nebo míň. Řeším, abych ho měl na stavbě od blízkého dodavatele a ve správný okamžik. Čas je to, co mě stojí opravdové peníze.“

Práce se prováděly následovně:

STAVEBNÍ PRÁCE v týdnu od 3.11. do 9.11.

  • zateplení střechy, spádový polystyrén
  • pokládka krytiny Firestone
  • klempířské práce - oplechování atik

STAVEBNÍ PRÁCE v týdnu od 27.10. do 2.11.

  • tesařské konstrukce
  • zateplení střechy, spádový polystyrén
  • krytina, klempířské práce
  • fasáda
  • kanalizace
  • vodovodní přípojka

STAVEBNÍ PRÁCE v týdnu od 20.10. do 26.10.

  • svislé konstrukce – zdivo
  • ztužující věnce
  • vodorovné konstrukce – stropy, střecha
  • tesařské konstrukce
  • zateplení střechy, spádový polystyrén
  • krytina, klempířské práce

STAVEBNÍ PRÁCE v týdnu od 13.10. do 17.10.

  • izolace proti vodě
  • svislé konstrukce – zdivo
  • ztužující věnce ocelové konstrukce
  • vodorovné konstrukce stropy střecha

Hrubá stavba dokončena

Při druhé návštěvě redakce TZB-info na začátku prosince byla již hrubá stavba dokončena, včetně střechy a osazených oken. Právě probíhala montáž kontaktního zateplovacího systému a zejména elektrického vytápění systému FENIX. Video z realizace bude již brzy zveřejněno na TZB-info.

Kompletně budou všechny rodinné domy dokončeny v březnu 2015.


O společnosti Xella CZ

Nadnárodní koncern Xella International, působící ve 32 zemích Evropy, Ameriky a Asie, je v České republice reprezentován společností Xella CZ, s.r.o. Xella CZ je předním výrobcem stavebních materiálů pro zdravé bydlení: tepelněizolačních tvárnic z bílého pórobetonu Ytong, akustických vápenopískových tvárnic Silka a tepelněizolačních minerálních desek Multipor. Výrobky značky Ytong jsou na našem trhu velmi dobře známé a oblíbené, představují synonymum mezinárodního stylu, který je moderní a inovativní. Společnost Xella CZ získala prestižní ratingové ocenění ČEKIA Stability Award AAA excelentní a řadí se tak mezi nejstabilnější firmy v České republice.

O společnosti DK1:

Firma DK1 působí ve čtyřech hlavních oblastech, a to projekce, kde dokáže zákazníkům nabídnout nejen výběr projektů z vlastních typových autorských návrhů, ale hlavně zcela jedinečné projekty dle zákazníkova přání a představ. Nosným programem pro DK1 je realizace nízkoenergetických rodinných domů na klíč. Cílem je postavit dům formou kompletního servisu, od přípravy projektu, přes vyřízení povolení ke stavbě, až po vlastní realizaci, kolaudaci a budoucí servis. Další oblastí je velkoobchodní i maloobchodní prodej stavebnin v prodejnách v Kravařích a v Bolaticích, ve kterých zákazníci najdou materiál pro stavbu i zahradu. Recyklace, která zpracovává stavební suť, odpady a zabývá se také prodejem kameniva a paliva. Mimo tyto oblasti poskytuje firma DK1 kontejnerové služby, dopravu a zemní práce pomocí nejmodernější stavební mechanizace.

Fotogalerie


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.