Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Není cihla jako cihla, hlídejte si cenu i kvalitu

Rozhodování o výběru stavebního materiálu se netýká pouze volby mezi dřevem, cihlami či jiným materiálem. Jak dokázaly teoretické výpočty i praktické zkušenosti, cihly jsou jednoznačně vhodným materiálem pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Ovšem i mezi jednotlivými cihlami jsou velké rozdíly jak v ceně, tak ve kvalitě.

Celoevropským trendem posledních let jsou nízkoenergetické a pasivní domy. Český trh nabízí pro stavbu takovýchto domů množství materiálů i postupů, proto si každý může vybrat stavební systém podle svých představ. Rozhodování o výběru se však netýká pouze volby mezi dřevem, cihlami či jiným materiálem. Cena, kvalita a jednoduchost výstavby hrají velkou roli i u jednotlivých nabízených produktů. Jak dokázaly teoretické výpočty i praktická měření, cihly jsou jednoznačně vhodným materiálem pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Ovšem i mezi jednotlivými cihlami jsou velké rozdíly jak v ceně, tak ve kvalitě.

Kvalita cihel se hodnotí především podle součinitele prostupu tepla (U). Ten vyjadřuje, kolik tepla unikne konstrukcí o ploše 1 m2 při daném rozdílu teplot jejích povrchů. Čím nižší parametr U je, tím má cihla lepší tepelněizolační vlastnosti. Klasické cihly, ze kterých se dříve běžně stavělo, se pro zajištění dobré tepelné izolace zateplovaly samostatným zateplovacím systémem. Revoluci do tohoto způsobu stavění vnesly před několika lety moderní cihly, díky nimž není třeba žádné vnější zateplení. Takové parametry splňují nejen nejmodernější cihly s integrovanou izolací (např. HELUZ Family 38 2in1, U = 0,15 W/m2K*), ale i broušené cihly HELUZ Family 50, které i bez integrované izolace dosahují U = 0,14 W/m2K* a s rezervou splňují tepelněizolační parametry potřebné pro pasivní výstavbu. Pro ty, kteří kladou na tepelněizolační vlastnosti zdiva opravdu ty nejvyšší nároky, jsou na trhu cihelné bloky HELUZ Family 44 2in1 a HELUZ Family 50 2in1, které jako jediné na českém trhu dosahují parametru U = 0,13 W/m2K* a nižšího, přičemž HELUZ Family 50 2in1 dosahují součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m2K*.

* Hodnoty součinitele prostupu tepla U jsou uváděny v suchém stavu s omítkou.

Kromě toho, že moderní cihly s integrovanou izolací dosahují lepších tepelněizolačních parametrů než klasické cihly s přidaným zateplovacím systémem, mají i další výhody. Je to tradiční staletími prověřený přírodní materiál. Při jejich použití se vyvarujete kratší životnosti fasády a menší mechanické odolnosti i rychlého zhoršování vzhledu budovy, které jsou s dodatečnými izolačními systémy spojeny. Tepelněizolační cihly mají také vysokou pevnost (8 MPa, v případě HELUZ Family 2in1 dokonce 10 MPa). Konstrukce z nich je masivní, vysoce stabilní, bezpečná a mechanicky odolná – brání např. i proti průstřelu ze střelných zbraní. Výhodou je i rychlá výstavba: broušené cihly se spojují lepidlem nebo pěnou. Velkou předností je také dlouhá životnost zdiva při minimálních nárocích na údržbu.

Kromě klasických výhod moderních tepelněizolačních cihel nabízí systém HELUZ Family 2in1 navíc ještě nejlepší tepelněizolační parametry cihel, teplotní setrvačnost a především komplexnost: propracovaný systém pro obvodový plášť budovy bez tepelných mostů. Díky svému složení (keramický střep + paropropustný extrudovaný polystyren chráněný keramickým střepem) zajišťují dlouhodobou trvanlivost a neměnnost parametrů zdiva v průběhu životnosti stavby a chemickou a biologickou odolnost. Navíc jsou čistě českým výrobkem – vyrábí se z české hlíny v závodech v severních Čechách a na jižní Moravě.

Srovnání nejlepších tepelněizolačních cihel:

U = dosažený parametr součinitele prostupu tepla (čím je U menší, tím mají cihly lepší tepelněizolační vlastnosti)

Srovnání nejlepších tepelněizolačních cihel
 

Uvedené ceny jsou dle ceníků platných v době vydání tiskové zprávy.

O společnostiHELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky a nepálené cihly.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.