Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdivo KM Beta pro využití v konstrukcích se zvýšenými nároky na akustický komfort

Vápenopískové zdivo KM BETA se díky svým akustickým vlastnostem uplatnilo při rekonstrukci známého lázeňského komplexu.

Klid a pohoda je základem úspěšného léčebného procesu při pobytu v lázních. To měli na paměti i projektanti při rekonstrukci městských slatinných lázní Aurora v Třeboni. Proto pro jejich modernizaci, která kromě jiného navýšila ubytovací kapacitu zvětšením pokojů, zvolili vápenopískové zdicí prvky SENDWIX od společnosti KM Beta.

Lázeňský komplex Aurora otevřený v r. 1975 se nachází na západním okraji Třeboně v klidném prostředí rozsáhlého parku na břehu rybníka Svět. Specializuje se především na léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů a celkovou rekondici. Původní ubytovací kapacita činila 450 míst, současná kapacita je 564 lůžek ve 289 pokojích.

Rekonstrukce

Ubytovací kapacita se navyšovala v rámci celkové modernizace objektu. Kromě realizace zateplení a nové fasády proběhla i výměna oken. Jižní štít budovy A doplnila prosklená věž s výtahem. Novému exteriéru budovy dominuje bílá, která je v učení feng-shui barvou kovu a symbolizuje sílu a pevnost. Samotný odstín představuje nové začátky a čistotu. Bílou na fasádě harmonicky doplňují světle modrá zábradlí lodžií se skleněnými elementy. Podle feng-shui sem právě modrý odstín vnáší vodní prvek, tón modré přitom evokuje vodu čistou a zároveň klidnou.

Interiéry lázní se dočkaly obnovy sanitárního zařízení. Plocha pokojů se zvětšila připojením původních lodžií, což znamenalo posunutí zdí o cca 1,25 m. Nové lodžie, navržené kanceláří JPS J. Hradec, byly zavěšeny na venkovní fasádu. Při zvětšování pokojů se jako nové mezipokojové příčky uplatnilo vápenopískové zdivo společnosti KM Beta.

Akustická pohoda

O využití vápenopískového zdiva KM BETA v lázních Aurora rozhodly především vynikající akustické vlastnosti. Při realizaci příček byla rozhodujícím parametrem požadovaná hodnota neprůzvučnosti, kterou žádný jiný materiál, na rozdíl od prvků KMB SENDWIX, bez dalších dodatečných úprav nesplňoval. Prvky KMB SENDWIX skvěle tlumí hluk, jejich hodnota vzduchové neprůzvučnosti Rw totiž činí až 56 dB, což představuje v tomto objektu akustickou pohodu. Akustika má přitom zásadní vliv na to, zdali se v konkrétní místnosti cítíme dobře. V objektu, jako jsou lázně, jsou požadavky na akustický komfort výjimečné.

Rychlá výstavba

Výběrové řízení města Třeboně na modernizaci lázní Aurora a jejich rekonstrukci vyhrála projekční kancelář JPS J. Hradec na přelomu května a června 2011. Kancelář zaměřená na pozemní stavby působí především na Jindřichohradecku. Po vítězství JPS J. Hradec ve výběrovém řízení následovala příprava projektu, kolem Vánoc už na staveništi pracovalo asi 400 lidí. Bylo totiž nutné stavbu dokončit ještě v únoru, aby mohly být pokoje nově vybaveny a na začátku dubna mohla začít lázeňská sezóna. Přesné zdění příček s prvky KM Beta umožňilo výstavbu zrychlit a zjednodušit.

Dva druhy prvků

Pro nové mezipokojové stěny byly vybrány dva typy vápenopískových prvků KMB SENDWIX. Až do výše 6. patra byly využity prvky 8DF-LD s rozměry 248×240×248 mm, tj. s tloušťkou 240 mm, od 7. patra pak 6DF-LD s rozměry 248×175×248 mm, tj. prvky tloušťky 175 mm. Vápenopískové kvádry se uplatnily při dozdívání příčky pod stávající konstrukci v celkem 101 pokojích. Povrch vápenopískového zdiva je upraven perlinkou a následně omítkou. Kromě výborných akustických vlastností vynikají vápenopískové prvky KM BETA vysokou přesností, což umožnilo tenkovrstvé lepení a spolu se suchou převazbou svislých spár systému pero-drážka zajistilo podstatně vyšší rychlost výstavby a významnou úsporu materiálů, především lepicích malt. Vápenopísková cihla je výborným materiálem také z hlediska hygienické nezávadnosti a protipožárních parametrů. Navíc má dobrou tepelnou akumulaci.

Vlastnosti zdicích prvků systému KMB Sendwix

Pevnost vápenopískových cihel
FormátVFNF2DF4DF5DF6DF8DF8DF-LP12DF16DF
Pevnost v tlaku [N/mm2]3030351535-402015201515
Pevnost v ohybu [N/mm2]3,6

Nosná stěna z vápenopískových kvádrů

Výpočtová pevnost zdiva v dostředném a mimostředném tlaku Rd [N/mm2]
Pevnostní značka cihelPevnostní značka malty
M5M10M15M20
P151,82,22,42,6
P202,22,733,2
P252,533,33,5
P302,73,23,53,7
P3533,53,84
P403,23,744,2

Mrazuvzdornost: Vápenopískové cihly M25, M50

Zvukově izolační vlastnosti

Vápenopískové cihly – hodnoty vypočtené
Tl. zdiva [mm]115140175240290
w [dB]4243*45*4448*54*5354*
Druh zdiva4DFNFVF12DF8DF8DF-LP5DF5DF
* hodnoty naměřené

w = Rw − k ; k = 2
w – vážená stavební vzduchová neprůzvučnost – požadavek normy
Rw – vážená laboratorní vzduchová neprůzvučnost

Proč vápenopísková cihla KMB SENDWIX?

  • Materiál vhodný pro nízkoenergetické a pasivní domy
  • Protipožární odolnost
  • Výborné akustické vlastnosti
  • Výborné tepelně-akumulační vlastnosti
  • Vysoká pevnost materiálu
  • Zdravé mikroklima
  • Využití otvorů pro vedení elektroinstalace
  • Ekologický nezávadný materiál
  • Rychlost výstavby
  • Výborný poměr cena/výkon

Více o zdicím systému SENDWIX na www.sendwix.cz. O dalších materiálech KM Beta a aktuálních soutěžích se dočtete na www.kmbeta.cz.

 
 
Reklama