Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Synonymum pro rychlost a jednoduchost v požární ochraně se jmenuje Vermiplaster

Knaufem dlouho budovaný trh s deskovými požárními obklady dostal koncem předminulého roku rychlého a jednoduchého bratříčka v podobě protipožární omítky pro ocelové a betonové konstrukce s rozsahem požární odolnosti 30 až 180 minut. Jeho předností je rychlé strojní nanášení na pro obklad nedostupných místech a bezproblémová ochrana i tvarově složitějších konstrukcí.

Detail aplikace Vermiplasteru
Detail aplikace Vermiplasteru

Vermiplaster je na bázi sádry, a je tedy určen pro interiérové aplikace. Materiál po nanesení nepodléhá degradaci a jeho životnost je stanovena dle Evropského technického schválení na maximálně možnou definovanou mez, tj. minimálně 25 let. Je tedy prakticky neomezená. Jeho zavedení bylo jedním z globálních projektů firmy Knauf a tento materiál se používá od Španělska až po Írán.

Po více než roce není cílem popisovat jeho technické vlastnosti, ale spíše ukázat, co všechno se touto kombinací sádry, perlitu a vermikulitu dá provést. Asi nejlogičtější aplikací jsou průmyslové provozy, které je třeba co nejefektivněji zajistit proti požáru a hrubý povrch omítky nikoho nejenom neruší, ale ideálně zapadá do koloritu provozu. Hojný výskyt ocelových prvků a jejich křížení je pro stříkanou omítku prostě rájem. Vedlejším vítaným efektem pro podobné provozy je snížení odrazivosti ploch opatřených Vermiplasterem, a tedy výrazné zkrácení doby dozvuku (ozvěny) v prostoru.

Další oblíbenou aplikací jsou rekonstrukce budov všeho druhu včetně bytových domů, kde je třeba změnou užívaní buď zvyšovat únosnost stávajících stropů dodatečnými ocelovými prvky, nebo zvýšit požární odolnost stávajících železobetonových stropů. Vzhledem k tomu, že se zde často jedná o 60–90minutovou požární odolnost, nejsou případné protipožární podhledy žádní „drobečci“ a nabízí se tedy snadná kombinace protipožární omítky a jednoduchého nepožárního podhledu. Nehledě na to, že v takovém případě i veškeré prostupy podhledem mohou být zcela nekomplikované, a tedy i úměrně levné.

Bezproblémová ochrana i tvarově složitějších konstrukcí. Letiště Polsko
Bezproblémová ochrana i tvarově složitějších konstrukcí. Letiště Polsko

Další vítanou aplikací jsou obecně veřejné stavby, ať už to jsou letiště, administrativní budovy či sportovní stavby, kde kombinace hrubé protipožární omítky a průhledných pouze vizuálně dělicích podhledů vytváří velmi zajímavé efekty. A opět se zde zlepší dozvuk celého prostoru. Volnost v použití podhledu či jeho snadné změny dalším nájemcem jsou nemalým lákadlem.

Velmi zajímavou aplikací je zesilování zděných či betonových sloupů pomocí spřažené jeklové konstrukce. Zatímco samostatné tenkostěnné profily by vzhledem ke svému vysokému O/A nebyly Vermiplasterem ochranitelné, u spřažených zděných či betonových sloupů je lze ochránit bez problémů. Požárem jsou totiž namáhány nikoli ze čtyř, ale pouze ze dvou stran a obvod k ohřívané ploše tak není nijak vysoký.

Zkušenosti z reálných aplikací ukazují, že sádrová protipožární omítka není nijak záludný a na chyby citlivý materiál. Jeho vysoká přilnavost k betonu či oceli v žádné z již opravdu četných aplikací nezklamala. Pouze je třeba cca 2 dny po aplikaci nevětrat průvanem a poté již naopak větrat. Vysoká vlhkost vzduchu způsobuje „živost“ omítky. Neboli omítka zdánlivě netuhne. Po poklesu relativní vlhkosti vzduchu se Vermiplaster rychle stává opět spolehlivým pomocníkem.

Základem je protipožární omítka – následovat může designový podhled
Základem je protipožární omítka – následovat může designový podhled
Hojný výskyt ocelových prvků a jejich křížení je pro stříkanou omítku Vermiplaster prostě rájem
Hojný výskyt ocelových prvků a jejich křížení je pro stříkanou omítku Vermiplaster prostě rájem

Jak již bylo řečeno v úvodu, jediným limitem pro sádrovou protipožární omítku je její použití ve vlhkostech vzduchu nad 85 %. Pro tyto prostory je určena zcela nová protipožární omítka na bázi cementu Knauf Sibaterm. Je určena pro protipožární ochranu ocelových konstrukcí v rozsahu 30 až 240 minut a vlhkost vzduchu zde nehraje žádnou roli. Ale o ní zase příště.

Na závěr musím poděkovat všem, kteří Vermiplaster používají a bez nichž by naše zkušenosti i úspěch byly přinejmenším poloviční.

Miroslav Nyč


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...