Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologický postup provádění sanačního omítkového systému Profisan

Sanační omítkový systém od firmy KM Beta vykazuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Použitím sanačních omítek Profisan z řady Profimix lze zabránit dalšímu vzlínání vlhkosti a postupné degeneraci zdiva. Pokud chcete dosáhnout výrobcem garantovaných výsledků, je důležité dodržovat aplikační postup KM Beta.

Nejčastější příčinou narušení zdiva je nefunkční nebo chybějící hydroizolace a nedostatečný odvod srážkové a vzlínající vody od objektu. Voda s objemem rozpuštěných agresivních solí proniká nedostatečnou izolací do zdiva, kde v důsledku účinků kapilárních sil vzlíná směrem vzhůru k povrchu zdiva a do omítek, kde se odpařuje. Rozpuštěné soli v omítce krystalizují, zaplňují póry a vytvářejí solné výkvěty. Krystalické tlaky spolu s účinky mrazu vlhké zdivo narušují. V takto postižených částech stavby, zvláště ve sklepních prostorách a v soklových partiích, jsou na omítkách patrné vlhké mapy se solnými výkvěty, na některých místech i mechanicky poškozená a od podkladu odpadávající omítka. Při dlouhodobém působení vlhkosti a solí může dojít až ke statickým poruchám objektu.

Sanační průzkum

Podkladem pro návrh sanačního systému musí být vždy prohlídka a sanační průzkum objektu sanačním specialistou. Průzkum je zaměřen zejména na zjištění příčiny poruchy materiálu s měřením vlhkosti a salinity. Podle výsledku tohoto průzkumu navrhuje sanační specialista opatření k odstranění příčin sanační systém.

Výrobky z řady Profisan

Profisan hrubý (Značení: OS 401)
Speciální jádrová sanační odvlhčovací omítka určená pro ruční nanášení ve vnitřním i vnějším prostředí. Je to hydrofilní omítka s upravenou distribucí vzduchových pórů.

Profisan jemný (Značení: OS 402)
Speciální štuková sanační vrchní omítka určená pro ruční nanášení ve vnitřním i vnějším prostředí. Je určena pro povrchové úpravy jádrové sanační odvlhčovací omítky Profisan hrubý - OS 401 a je součástí odvlhčovacího systému - Profisan.

POSTUP

Omítka se zásadně míchá v bubnové míchačce a nanáší se ručně!
  1. Proveďte odstranění degradovaných omítek min. do výšky 100 cm nad vlhkou nebo poškozenou částí zdiva a omítek. Spáry vyškrábejte do hloubky cca 2 cm. Trhliny ve zdivu vyplňte zdicí cementovou maltou, vypadané kusy zdiva doplňte novými cihlami a vyzděte zdicí maltou. Nezmrzlé části zdiva důkladně očistěte od nečistot např. drátěným kartáčem nebo tlakovým vzduchem. Vybourané zbytky zdiva a staré omítek odstraňte od zdiva a okamžitě odvezte. Nesmí se použít ani k zásypu v okolí zdiva, aby nedocházelo k opětovnému prosolování.
  2. Instalace inženýrských sítí (např. elektroinstalace) ve zdivu nesmí být upevněna a kotvena sádrovými hmotami. Na připevnění použijte cementovou směs.
  3. Omítka pro zpracování se připraví mísením sanační suché směsi s vodou. Příprava se řídí příslušným technickým listem a pro správnou funkci těchto omítek je nutné zejména dodržovat způsob míchání, množství záměsové vody, dobu míchání a způsob nanášení omítek, stejně tak technologické přestávky mezi jednotlivými vrstvami.
  4. Z omítky Profisan si připravte postřik tak, že Profisan hrubý – OS 401 rozmícháte v bubnové míchačce. Míchací čas je cca 10 minut, přičemž na konzistenci postřiku řeďte až v poslední minutě míchání. Vytvořeným postřikem opatřete celoplošně důkladně navlhčenou sanovanou plochu.
  5. Po minimálním 1 denním zrání postřiku celou zeď opět provlhčete a naneste Profisan hrubý – OS 401 v tloušťce min. 20 mm (optimální je 25 mm). V případě nutnosti provedení tloušťky 30-40 mm provádějte nanášení dvouvrstvé. Interval mezi nanášením jednotlivých vrstev je minimálně 1 den, přičemž podklad zdrsněte a opět důkladně navlhčete. Profisan hrubý – OS 401 míchejte zásadně v bubnové míchačce na nejnižším stupni otáček po dobu 12 až maximálně 15 minut. Poměr vody a směsi dodržte podle návodu. Stahuje se ze spodu k vrchu latí. Povrch nehlaďte ani nezatlačujte, jen strhněte latí a mírně zdrsněte. Doba zrání omítky je 1 mm / 1 den, přičemž při dvouvrstvém omítání se síla omítek pro výpočet technologického zrání sčítá. Dvouvrstvá omítka o síle 40 mm zraje před nanesením Profisanu jemného – OS 402 40 dnů od nanesení první vrstvy. Namíchejte jen tolik směsi, kterou zpracujete do 1,5 hod. Přidávání vody do tuhnoucí směsi je nepřípustné.
  6. Při tloušťkách vrstev sanačních omítek více než 5 cm vložte sklovláknitou síťovinu (R 120, 160 g/m²) tak, aby byla síťovina umístěna do 2/3 celkové tloušťky omítky od podkladu. Do rohů všech otvorů doporučujeme provedení diagonální výztuže vrchní vrstvy sanační omítky sklovláknitou síťovinou (min. rozměr 30 x 20 cm).
  7. Jako vrchní omítku použijte Profisan jemný – OS 402 v zrnitosti 0,7 mm. Materiál zásadně zpracovávejte v bubnové míchačce na nejnižším stupni otáček min. 10 min. Poměr vody a směsi podle návodu. Podklad musí být suchý, řádně vyzrálý (min. 1 mm / 1 den) a nesmí být zmrzlý. Podklad zvlhčete vodou. Doporučená tloušťka vrstvy vrchní omítky je 2-3 mm. Omítku nanášejte plastovým nebo nerezovým hladítkem. Po nanesení můžete podle vlhkosti ovzduší cca za 1-3 hodiny od nanesení omítku vyhladit gumovým nebo filcovým hladítkem.
  8. Pro nátěr zásadně používejte barvy s difúzním ekvivalentem vodních par Sd < 0,2 m (vápenné, silikátové nebo silikonové barvy). V žádném případě nesmíte použít nátěry snižující difúzi vodních par (např. disperzní barvy). Nátěr nanášejte na vrchní omítku po důkladném vyzrání. Běžně se doporučuje 30 dnů.
  9. Pro odlehčení vlhkosti ve zdivu provádějte sanační omítku s odstupem od úrovně podlah a terénu nebo použijte difúzní lišty. V žádném případě nesmí fasádní sanační omítka zasahovat pod terén nebo přijít do styku se zásypem nebo zeminou.

Balení a doprava

Značka PROFIMIX zastřešuje široký sortiment směsí dle příslušných receptur pro stavební průmysl, balených v pytlích i volně ložených do autocisteren. Nabídka výrobků PROFIMIX úzce navazuje na stávající sortiment společnosti KM Beta a zahrnuje cementové potěry, zdicí malty, lepicí hmoty, stěrkovací hmoty, dále jádrové a štukové omítky a tepelně izolační malty a omítky. Portfolio obsahuje materiály v celé zrnitostní křivce (nejjemnější do 0,4 mm zrna, nejhrubší do 4 mm zrna) s různými typy pojiv a přísad. Novinkou v portfoliu jsou anhydritové samonivelační podlahy a stěrky.

Prioritou je vysoká kvalita

Všechny výrobky PROFIMIX jsou vyrobeny s využitím prvotřídních surovin, především z vysoce kvalitního křemičitého písku z vlastní pískovny v lokalitě zvané „Moravská Sahara“. Tzv. váté písky z této oblasti jsou specifické svým kulatým zrnem, které především omítkám PROFIMIX dodávají jedinečnou kvalitu. Materiály PROFIMIX splňují přísné evropské normy (např. co do pevnosti, přídržnosti, objemové hmotnosti a mnoha dalších vlastností) a navíc vynikají dobrými zpracovatelskými vlastnostmi.

Přehled výrobků PROFIMIX je uveden na www.kmb-profimix.cz Více o materiálech KM BETA na www.kmbeta.cz nebo na infolince 800 150 200. Výhodné ceny na e-shopu shop.kmbeta.cz!

 
 
Reklama