Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bílý cement – tam, kde na vzhledu záleží

Jasně bílý beton může vzniknout jedině díky použití speciálního bílého cementu. Ten se stává také základní bází pro tvorbu betonů probarvených, u kterých dává vyniknout jemným pastelovým nebo jasným pestrým barvám. Bílý cement začala v letošním roce na českém trhu nabízet společnost Českomoravský cement, a. s.

„Bílá byla vždy symbolem dokonalosti, čistoty, jasnosti. Na bílém povrchu se dá nejlépe pochopit hra světla a stínu, ploch a zářezů,“ prohlásil o své práci architekt Richard Meier, jehož stavby představují vrchol v aplikaci bílého pohledového betonu. Jasně bílý beton může vzniknout jedině díky použití speciálního bílého cementu. Ten se stává také základní bází pro tvorbu betonů probarvených, u kterých dává vyniknout jemným pastelovým nebo jasným pestrým barvám. Bílý cement začala v letošním roce na českém trhu nabízet společnost Českomoravský cement, a. s.

Zatímco po stránce chemických a fyzikálních vlastností jsou rozdíly mezi klasickým šedým portlandským cementem a cementem bílým minimální, jsou to právě estetické předpoklady, které jsou hlavním důvodem stále častějšího užívání bílého cementu v architektuře. Z těchto důvodů jsou nejčastějšími oblastmi jeho použití všestranné úpravy povrchů, pohledové betony, všechny druhy prefabrikovaných prvků včetně dlažeb nebo fasádních panelů, městský mobiliář, stejně jako monolitické terazzo nebo štukové omítky.

U venkovního použití se jako důvody užití bílého cementu (kromě vyniknutí architektonického záměru) přidávají jeho reflexní vlastnosti a tedy i možnost užití na mostech, v tunelech nebo na obrubnících. Stále častější jsou také vnitřní aplikace bílého či barevného betonu, a to zejména na dekorativní podlahy, pracovní desky kuchyňských linek nebo dokonce na nábytek. Užití bílé i světlých barev betonu v interiéru s sebou potom nese výhody v podobě přirozeného prosvětlení prostor. Díky výběru betonu jako povrchového materiálu odpadá nutnost dalších úprav povrchu. Ten se navíc vyznačuje dlouhodobým trváním, celistvostí, barevnou stálostí, odolností proti opotřebení a nízkými náklady na údržbu.

Užití bílých betonů a betonů probarvených dává architektům do ruky nástroj s neomezenými možnostmi volby barvy i textury. Bílého betonu je dosaženo mícháním bílého cementu s bílým pískem. Použití rozličných druhů hrubého kameniva otevírá možnosti pracovat se strukturou a texturou betonu. Barevné betony vznikají smícháním s různým množstvím barevných pigmentů. Probarvené betony pod značkou COLORCRETE® nabízí přímo na českém trhu skupina Českomoravský beton. Jedná se o betony barvené ve hmotě, vyráběné v betonárnách, od velmi hustých konzistencí po konzistence samozhutnitelné. Při výrobě se vzhledem k vysokým nárokům na pohledovost a barevnou stálost betonových ploch dohlíží na výběr nejlepších složek betonu a pigmentů.

Barevné betony dávají architektům volnost vyjádření.
Barevné betony dávají architektům volnost vyjádření.
Bytový komplex 12 Lofts v Praze. Bílý cement zde byl použit pro tvorbu fasádních panelů.
Bytový komplex 12 Lofts v Praze. Bílý cement zde byl použit pro tvorbu fasádních panelů.
Křivky kostela Dives in Misericordia v Římě od architekta Richarda Meiera vynikají právě díky kráse bílého pohledového betonu.
Křivky kostela Dives in Misericordia v Římě od architekta Richarda Meiera vynikají právě díky kráse bílého pohledového betonu.


Společnost Českomoravský cement, a. s., rozšířila stávající širokou škálu nabízených cementů o bílý cement. Ten dováží z cementárny v belgickém Harmignies, kde je pro jeho výrobu použita jako hlavní surovina velmi čistá křída doplněná jílem a kaolínem. Odlišnost výroby bílého cementu potom spočívá v minimalizaci oxidů (zejména železa a manganu), které dodávají šedou barvu typickou pro klasický portlandský cement. Na český trh dováží Českomoravský cement bílý portlandský cement třídy 52,5 R pytlovaný po 25 kg nebo v autocisternách.

Použití cementu dle stupňů vlivu prostředí podle ČSN EN 206-1
Použití cementu dle stupňů vlivu prostředí podle ČSN EN 206-1

Pro další informace pokračujte na www.cmcem.cz


Heidelberg Materials CZ, a.s.
logo Heidelberg Materials CZ, a.s.

Heidelberg Materials je největším výrobcem cementu v ČR. Výroba cementu probíhá ve dvou závodech: v Praze–Radotíně a v Mokré nedaleko Brna. V prodejním terminálu Králův Dvůr společnost dále provozuje moderní balicí linku a expedici volně loženého ...