Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výjimečné vlastnosti pastovitých omítek CEMIX COMFORT

Používání pastovitých strukturálních omítek se stalo běžnou praxí při finalizaci povrchů klasicky omítnutých stěn i vnějších tepelněizolačních kontaktních systémů (ETICS). Pastovité omítky se obecně, v závislosti na použitém pojivu, vyznačují výbornou pružností, paropropustností, vodoodpudivostí a dalšími vlastnostmi, které jsou důležité pro správnou funkci fasády. I v této oblasti jde však vývoj rychle vpřed a ke slovu se dostávají nové technologie.

Společnost LB Cemix uvedla v letošním roce na trh řadu pastovitých omítek s názvem Cemix COMFORT. Tyto omítky jsou vyráběny v silikonové a silkonsilikátové pojivové bázi. Oba typy omítek jsou vyráběny jako probarvené směsi připravené k okamžitému použití.

Jsou nabízeny v zatírané a rýhované struktuře, v zrnitostech od 1 do 3 mm a v nepřeberné barevné škále čítající 400 základních odstínů Cemix a další stovky barevných provedení podle běžně používaných a rozšířených barevných vzorníků RAL, NCS apod.

Jsou určeny pro vytváření finálních povrchových úprav stavebních konstrukcí ve vnějším i vnitřním prostředí a jako dekorativní a ochranná vrstva vnějších tepelněizolačních kontaktních systémů (ETICS). Největší předností a výhodou omítek je jejich vysoká odolnost proti ušpinění a odolnost proti klimatickým vlivům.

Cemix Silikonsilikátová omítka COMFORT je vodou ředitelná pastovitá omítka na bázi draselného vodního skla, silikonové polymerní disperze a minerálních plniv. Vyznačuje se vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, vynikající stálostí barev a výbornou odolností proti znečištění povrchu, tzv. samočistícím efektem.

Zajišťuje velmi paropropustný a vodoodpudivý povrch s vysokou mechanickou odolností. Je přirozeně odolná vůči houbám, řasám a mechům. Široká nabídka barevných odstínů a struktur umožňuje velmi variabilní řešení vzhledu fasády. Hodnota faktoru difúzního odporu μ = 40 svědčí o výborné paropropustnosti omítky, a proto je ideální její použití také pro povrchovou úpravu sanačních omítek v sanačních systémech Cemix. Omítka totiž splňuje požadavky směrnice WTA 2-9-04/D na ekvivalentní difúzní tloušťku Sd ˂ 0,2 m a nasákavost w ˂ 0,2 kg/m2.h0,5.

Samočistící efekt omítky se projevuje ve vysoké schopnosti odolávat zašpinění i v prostředí se znečištěným ovzduším. Případné nečistoty jsou z omítky smývány deštěm a omítka si tak po dlouhou dobu zachovává svůj původní vzhled a dlouho zářivé barvy.

Cemix Silikonová omítka COMFORT je vodou ředitelná omítka na bázi silikonové polymerní disperze a minerálních plniv. Stejně jako Cemix Silikonsilikátová omítka COMFORT je určena pro povrchovou úpravu zateplovacích systémů a při opravách starších fasád je možné ji použít jako finální vrstvu na sanační omítky.

Omítka má vysokou odolnost proti povětrnostním vlivům a vynikající stálost barev. Vyznačuje se zlepšenou odolností proti znečištění povrchu (včetně znečištění měděnkou) a zajišťuje dobře paropropustný a přitom nenasákavý a silně vodoodpudivý povrch s vysokou mechanickou odolností a pružností. Mikrostruktura povrchu snižuje možnost usazování nečistot na omítce a při běžných podmínkách je omítka odolná vůči houbám, řasám a mechům. Dlouhá životnost omítky, nízké náklady na údržbu a možnost použití v lokalitách se znečištěným ovzduším jsou jejími velkými výhodami.

Tuto omítku lze s úspěchem nanášet i v období, kdy jsou ostatní stavební práce omezeny. Přidáním Cemix Zimní přísady COOL lze omítku zpracovávat i za nízkých teplot +1 °C až +15 °C a přípravek urychluje proces vysychání a tvrdnutí pastovitých omítek za zvýšené vlhkosti vzduchu (až 90 %).

Použití omítek COMFORT se zimní přísadou je výborným řešením, pokud plánujete provedení fasády na brzké jarní či pozdní podzimní měsíce.

Obě omítky Cemix COMFORT jsou vynikajícím řešením pro realizaci fasád v městském prostředí, v blízkosti frekventovaných komunikací a na dalších místech, kde jsou kladeny zvýšené nároky na funkčnost fasád.

 
 
Reklama