Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

„Masterplanning“ ekologického města „Convida Suape“

Cestujeme s TZB-info - již třetí prázdninovou sobotu Vás zveme na něco zajímavého z oboru do zahraničí. Tentokrát se podíváme na rýsovací prkna i do 3D projekčních studií v dislokovaných kancelářích BM v Londýně, Lisabonu a Sao Paulu, kde se rodila originální představa ekologického města.

Brodway Malyan: navrhují celá města

Skromnost asi nebude hlavní doménou původně britské společnosti Brodway Malyan (BM), ale ani jim to není zapotřebí. S ročním obratem zahraničních zakázek okolo pětadvacet milionů dolarů je hodnotí i prestižní Architect Journal jako dvanáctou nejúspěšnější designérskou firmu světa.

Jejich nový brazilský projekt však bere svým rozsahem dech – ne nové domy nebo upravené čtvrti, ale hned celé město. Masterplanning ekologického města Convida Suape je prvním takovým velkým počinem i pro Brazílii. O co se tedy jedná?

Tým návrhářů, architektů, krajinných inženýrů a urbánních plánovačů strávil nad přípravou projektu dva roky. Na rýsovacích prknech i ve 3D projekcích studií se rodila v dislokovaných kancelářích BM v Londýně, Lisabonu a Sao Paulu originální představa ekologického města.

Už od začátku se tu počítalo se začleněním principů udržitelnosti, využívání alternativních zdrojů energie a zapracování moderních environmentálních trendů. Základními prvkem bylo pracovat s přírodním reliéfem. Ne měnit jej, ale přizpůsobit strukturu vznikajícího města původní krajině.

Convida Suape (CS) má být modelovým příkladem města, kde je všechno kousek – proto se tu dá chodit pěšky, a kde je zelená příroda hned za domem. K tomu přičtěme „zelené“ budovy a něco málo alternativní energetiky, a návrh nového města pro 100 000 obyvatel je na světě.

Plánovaný zázrak jihoamerické architektury a moderního designu se má nacházet nedaleko severo-brazilského pobřeží u Recife, hlavního města oblasti Pernambuco. Má se stát příměstským distriktem Cabo de Santo Agostinho, v kopcovité krajině obklopené malebnými jezery a říčními koryty.

Rozkládat se má na ploše 470 hektarů, přičemž plných 154 hektarů by mělo připadat na městskou zeleň. Práce na výstavbě 25 000 bytových jednotek, domů, ale také škol a volnočasových center se zhostila společnost Moura Dubeux Engineering ve spolupráci s Cone S/A.

Výstavba bude probíhat ve čtyřech etapách. Stotisícové městečko bude usazeno na kopcovitých terasách rozděleno členitým reliéfem, a říčními koryty do deseti čtvrtí, propojených mosty, cyklostezkami a chodníky.

„Nový ekologický standard pro brazilská města,“ tak hovoří o CS regionální média. „Má poskytnout příležitost pro zdravé bydlení, kvalitní zaměstnání, ale hlavně sloužit jako model pro budoucí směrování regenerace a výstavby nových městských celků v Brazílii.“

Margarida Caldeira v roli stavebního dozoru k tomu dodává: „Convida Suape nastavuje laťku pro strategické plánování rozvoje měst v severovýchodní Brazílii. Dnes je tato oblast jedna z nejrychleji se rozrůstajících na světě.“

BM není na jihu Ameriky žádným začátečníkem, její projekty se už realizují v Kolumbii, Chile, Argentině a Peru. Úspěšné dokončení Convida Suape má být ale důležitým krokem k získání mety nejvyšší, zakázky na architektonické návrhy provedení Olympijských her v Riu v roce 2016.

Zdroje

  • [1] Moura Dubeux unveils masterplan for Brazilian city of Convida Suape
    http://www.designbuild-network.com/news/newsmoura-dubeux-unveils-masterplan-for-brazilian-city-of-convida-suape
  • [2] Broadway Malyan's South American dream takes shape
    http://www.architectsjournal.co.uk/news/daily-news/broadway-malyans-south-american-dream-takes-shape/8630994.article
  • [3] Concepts for new 100,000-strong city unveiled for Brazil by Broadway Malyan
    http://www.archdaily.com/237314/convida-suape-masterplan-broadway-malyan/
  • [4] Convida Suape Masterplan / Broadway Malyan
    http://worldlandscapearchitect.com/category/geographic-region/south-america/
 
 
Reklama